De 10 tips voor echte ontspanning

Je hebt het mij wellicht vaker horen zeggen maar mijn motto is ‘’Work hard, chill hard’’ en uiteraard ook andersom. Het is super belangrijk om ontspannen aan een dag vol inspanning te beginnen. En als je veel inspanning hebt gehad, vervolgens jezelf ook echt kan ontspannen. Als je veel werkstress hebt is het des te belangrijker dat je ook genoeg momenten van ontspanning inplant. Daar is uiteraard nog niet het hele probleem mee getackeld, maar draagt hier absoluut aan bij.

Continue inspannen
In de huidige maatschappij zijn wij echter continue bezig met inspanningen, ook al hebben we dat niet door. Denk maar eens aan scrollen door je Instagram Feed. We denken dat we aan het ontspannen zijn, maar eigenlijk krijgen we nog steeds mega veel prikkels binnen en hebben we nooit echt mentale ontspanning.

Wil je stress voorkomen en (mentaal) fit blijven?
Zorg dan dat je echt volledig jezelf ontspant. Plan dit soort momenten (als je het lastig vindt) ook écht in in je agenda, zodat je zeker weet dat je ook jezelf die ontspanning geeft en gunt. Wat is die volledige ontspanning dan? Dat deel ik hier met je. Ik deel met je de 10 tips hoe je wel volledig ontspant.

1. Ga aan de slag met je handen
Wellicht denk je wel: huh hoezo dien ik dan toch iets te doen? Het hoeft uiteraard niet, maar het is wel bewezen dat op het moment dat je iets doet met je handen, dat je niet meer in je hoofd zit en dit letterlijk even uit zet. Ik reis behoorlijk veel en van verre reizen maak ik graag bijvoorbeeld een plakboek. Op het moment dat ik aan het knippen en plakken ben, zit ik helemaal daarin in plaats van dat ik bezig ben met alle dingen om mij heen. Dit bedoel ik met ga aan de slag met je handen, omdat het je mind even helemaal laat focussen op dat ene ding en je dus mentaal even kan rusten. Zonder al die vele prikkels om je heen

2. Lees een boek
Ook al voelt dat wellicht niet zo, maar een boek lezen (al doe je dat maar 6 minuten) leidt tot het verlagen van je stressleven. Geen wonder dat als ik voor het slapen gaan dat ik letterlijk mijn boek nog geen 10 minuten kan open houden. En vervolgens de beste slaap ooit heb. Dus probeer eens wat vaker een lekker boek erbij te pakken, ga er rustig voor zitten én relaaaax.

3. Ga de natuur in 
Ik hoor zo vaak dat mensen even een rondje wandelen in het park of in het bos en weer helemaal opgeladen terug komen. Niet zo gek. Want je bent én lichamelijk even bezig, de prikkels heb je veel minder om je heen en je bevindt je in de natuur. En of je erin gelooft of niet de natuur is helend, verlaagt je cortisol en doet ons goed. Dus heb je een parkje achter je werk of je huis? Neem even een break. Al is het maar een kwartiertje en wandel een rondje in het park. Geen zin om te wandelen? Ga dan zitten op een bankje. Dit zorgt ook al voor meer ontspanning én neem je tot al die verse zuurstof tot je.

4. Ga zitten of liggen en doe NIKS
Dit lijkt makkelijk, maar is voor sommige van ons ontzettend lastig. Ook ik had hier moeite mee. Zeker op het moment dat ik het druk had en eigenlijk continue on the go was. Het voelt bijna tegennatuurlijk om dan te gaan liggen en niks te doen. Toch is het belangrijk. Gewoon voor je uit te staren en even niks te doen. Hoeft niet al te lang. Een paar minuutjes is al voldoende om jezelf te ‘’resetten’’ en weer door te kunnen.

5. Zorg dat je goed en genoeg slaapt
Slaap is mega belangrijk als het gaat om ons stresslevel en de kwaliteit van de dagen die we hebben. Als je niet genoeg slaapt, merk je al snel dat je minder productief bent én dus opgejaagder bent omdat je dingen wel wil afronden. Ook ben je minder helder, loom en vaak een stuk minder vrolijk/gelukkig op dagen dat je die nacht niet goed geslapen hebt. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt én goed slaapt. Zo slaap je bijvoorbeeld minder goed door alcohol, snelle suikers en cafeïne. Een extra tip dus: probeer dit te bannen uit je voeding (en ja dat is voor sommige ondenkbaar)

6. Ga sporten
En ja deze klinkt ook heel gek. Maar wellicht heb je hier weleens van gehoord. Op het moment dat je sport komt er endorfine vrij, waardoor je je gelukkiger voelt. Waardoor je dus minder bezig bent met stressen, maar juist kan ontspannen in je hoofd. Dus je lichaam werkt wel, maar dit zorgt ervoor dat je mind minder werkt.

7. Ga liggen en neem een powernap
Zoals het belangrijk is om een goede nachtrust te hebben, kan je voor extra ontspanning ook gewoon even een powernap nemen. Een vriendin van mij doet dit zelfs dagelijks, omdat het haar zo goed helpt om weer op te laden en helemaal te ontspannen. Houd er wel rekening mee dat een powernap ongeveer 20 minuutjes maar is. Wordt dit uren, dan is dit effect weg en zal het ook impact hebben op je nachtrust erna.

8. Laat je masseren. Ontspan je spieren
Als je weleens en massage hebt gehad, dan snap je helemaal hoezo deze tip tussen dit rijtje staat. Een massage zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, maar ook dat je mind kan ontspannen. Je ligt namelijk gewoon, zonder iets te doen en krijgt op die manier ook nog eens weinig prikkels binnen en je focus ligt dus alleen op de handen op je rug die heen en weer bewegen. Aanrakingen (en knuffelen bijvoorbeeld) verlaagt ook stress. Voel jij je niet prettig bij massages? Zorg dat je lekker knuffelt!

9. Kletsen en lachen
Wij als mensen willen ons altijd verbonden voelen. Dan voelen wij ons gezien, geliefd en ‘’heel’’ van binnen. Even lekker kletsen tussen je werkzaamheden door bij het koffiezetapparaat zorgt ervoor dat je je mind even op andere dingen kan zetten. Doe je dit met een leuke collega’s en kunnen er grapjes tussendoor gemaakt worden? Nog beter. Lachen zorgt namelijk nog meer voor die pure ontspanning!

10. Luister naar muziek
De laatste van dit rijtje alweer is naar muziek luisteren. Ook dit heeft een ontspannend effect. Dan heb ik het niet over 10 dingen tegelijk doen én muziek luisteren, dan zorgt muziek vaak voor extra prikkels en juist meer stress. Autorijden en muziek luisteren gaat bijvoorbeeld wél goed samen, omdat je dan nog één ander ding doet. Hetzelfde als koken en muziek luisteren. Het heeft een ontspannend effect.

Heb je veel last van werkstress en wil je hier iets mee? Neem vooral contact op. Stuur een mailtje naar elodie@melodieinhetleven.nl of stuur een DM via Instagram. Ik help je graag!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise