Praktijkverhaal – zoeken naar werk dat bij mij past

Graag neem ik mee in het verhaal van Vera (fictieve naam). Haar verhaal licht ik graag uit, omdat het alle facetten omvat hoe het is om zoekende te zijn én hoe je daarmee om kan gaan. 

En ik durf te wedden, als jij zoekende bent naar werk dat bij jou past, dat dit ontzettend herkenbaar en leerzaam voor je zal zijn!

Vera ontdekte mij via social media. Instagram om precies te zijn. De volgde een gratis webinar van mij waarin ik belangrijke tips geeft over hoe je jouw droombaanzoektocht kan laten slagen. Dat smaakte voor Vera naar meer en ze startte bij mij een één op één coachtraject.

Toen ik Vera ontmoette was zij ongelukkig in haar werk. Vera had meer uitdaging nodig, maar dit werd haar niet gegeven. Ze wilde plezier en voldoening uit haar werk halen, maar ging nu dagelijks met tegenzin naar haar werk. Het vrat haar energie zowel in haar werk als buiten haar werk. Er werd weinig gecommuniceerd op de werkvloer. De punten die Vera aangaf werken niet opgepakt en er kwam geen verandering of verbetering in. Dit zorgde voor irritatie en het gevoel dat zij opgesloten zat in haar werk.

Vera voelde aan alles: dit is niet meer het werk dat ze wilde doen, maar… ze had geen idee wat ze dan wel wilde doen. Deze baan was zij ingerold en ging haar gemakkelijk af. Maar wat moest ze dan? Waar was ze goed in? Waar zou ze zich wel betekenisvol voelen? Daar had ze de antwoorden niet op. Dit zorgde voor veel onrust in haar hoofd.

Na werktijd klapte ze (als ze energie had) haar laptop open. Ze speurde vacaturesites af om ideeën te krijgen, deed beroepskeuze- en studiekeuzetests en vroeg iedereen in haar omgeving wat zij vonden dat ze moest doen. Het was een tijdrovend en energierovend proces voor haar (geweest) waar ze geen helder antwoord uit had kunnen halen. Ze voelde zich machteloos en onzeker. Ze deed toch zo haar beste, hoezo lukte het niet gewoon om te vinden wat voor baan er bij haar past? Ze wilde graag haar passie en droombaan ontdekken. Maar hoe?! Dit had blijkbaar niet gewerkt.

Toen Vera mijn verhaal hoorde (dat overigens veel lijkt op haar verhaal), voelde zij eerst twijfels. Werkt dit ook bij mij? Zal het mij na al die pogingen lukken om te vinden wat voor baan er bij mij past? Zal het ’t waard zijn? Ondanks haar angsten, startte ze het traject toch, omdat ze voelde: dit is de hulp die ik nodig heb om een richting te kunnen bepalen naar hetgeen waar ik gelukkig van wordt. Ze wilde die rust, het zelfvertrouwen en belangrijker nog: een juiste keuze maken. Dit is waar wij samen mee aan de slag gingen met het een op een coachtraject.

Tijdens het traject hebben wij ingezoomd op wie Vera echt is als persoon. Wat zijn haar kwaliteiten? Waar wordt ze gelukkig van? Waar krijgt ze energie van? Wat voor omgeving wilt zij graag om zich heen hebben? Wanneer voelt zij zich nuttig? Wat voor ruimte is voor haar belangrijk om zich prettig te voelen? En nog veel meer zaken.

Maar, als eerste hebben wij ingezoomd op haar angsten. Wat houdt haar tegen om te wisselen naar een andere baan? Ze was bang voor de mening van anderen, om de verkeerde keuze te maken en te falen en om haar financiële zekerheid te verliezen. Deze angsten zijn we dieper op ingegaan en ze leerde tijdens onze coachsessies tools om daar bewust naar te kijken en zich niet meer daarin mee te laten slepen. Dit was een belangrijk aspect, zodat ze zich uiteindelijk niet zou laten tegenhouden om de stap niet te (durven) zetten.

Deze informatiebrokjes leggen we bloot, door diepgaande vragen die ik stel. Het zijn vragen waar je ook echt even over na moet denken. Mensen in je directe omgeving vragen zulke vragen niet, omdat ze je ‘’kennen’’ of zullen je (onbewust) een richting op sturen. Het zijn vragen die voor bewustzijn zorgen.

Toen we alle ‘’puzzelstukjes’’ van Vera blootgelegd hadden, zijn wij verbanden gaan leggen en prioriteiten stellen. Ik leg dit proces ook altijd uit als een trechter. Het wordt steeds duidelijker, specifieker. Er dit een rode lijn in, welke we ontdekken. Dit is je missie, je visie, hetgeen waar het jou uiteindelijk om draait. Het traject gaat om wie jij bent als persoon. En als jij werk vindt/zoekt dat daarbij past, durf ik te wedden dat geen enkele dag meer als werken hoeft te voelen. Je werkt immers aan hetgeen wat super belangrijk voor jou is.

Tijdens het traject onderzoek je dus ook richtingen die mogelijk bij je passen en ga je gesprekken aan met werkgevers (al in een concrete richting). Het doel van het traject is namelijk dat Vera (of ieder ander) een concrete keuze kon maken. Dus, dat ze precies wist welke studie ze wilde starten, welke baan ze wilde beginnen of wat voor onderneming ze wilde starten. Deze knoop heeft Vera  uiteindelijk na 4 coachsessies gemaakt. De 5e coachsessie hebben we gebruikt voor de beginselen van haar eigen onderneming.

Het voelde voor Vera spannend om haar beslissing uit te spreken, maar ook goed en fijn. Ze kreeg hierdoor weer zin in de toekomst. Ze was enthousiast over de stappen die ze zou gaan zetten. Het liefst zei ze meteen haar baan op en wilde ze fulltime bezig gaan met het opzetten van haar eigen bedrijf. Dat is echter niet de route die ze gekozen heeft. Ze wilde graag een bepaalde mate van financiële zekerheid behouden, dus besloot ze een andere parttime baan aan te nemen om haar rekeningen te kunnen betalen en daarnaast haar bedrijf op te zetten.

Nu, een jaar later heeft ze haar website online staan, een bedrijfsplan gemaakt, haar eerste klanten gehad en heeft ze haar parttime baan al iets afgebouwd. Ze haalt nu echt al inkomsten uit haar onderneming. Iets waar ze veel plezier, uitdaging en voldoening uit haalt.

En deze reis naar de baan vinden die bij jou past, gun ik jou ook. Blijf niet langer alleen moedeloos aanmodderen. Neem actie. Ik help je hier graag persoonlijk bij, zodat ook jij een juiste keuze kan maken naar jouw droombaan.

Ben benieuwd naar het traject? Lees hier meer informatie

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise