Zo ga je (professioneel) om met een afwijzing op je sollicitatie

Je hebt je best gedaan op je CV, een goede motivatiebrief. Je hebt goed het bedrijf, hun missie en medewerkers bekeken. Je was er van overtuigd dat je zou worden aangenomen. Of op z’n minst dat je zou worden uitgenodigd naar de volgende sollicitatieronde.

Maar… het bedrijf laat je toch weten dat je niet naar de volgende ronde bent. Balen! Een afwijzing van een bedrijf waar je had willen werken is niet leuk. Sterker nog, een afwijzing kan je ook erg persoonlijk op vatten en je een naar gevoel geven. Het kan je bijvoorbeeld onzeker maken. ‘’Wat heb ik verkeerd gedaan?’’ of irriteren ‘’Ik ga ook nooit ergens aangenomen worden!’’.

Maar geen zorgen: in dit artikel lees je de 4 belangrijkste tips hoe jij kan omgaan met een afwijzing op jouw sollicitatie.

  1. Vat het niet persoonlijk op
    Jep. I said it. En natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want we hebben allemaal bij een afwijzing op een sollicitatie dat het even bij ons binnenkomt. Zeker als je jezelf er al zag werken kan een afwijzing rauw op je dak vallen. En het is ook niet gek om even dat gevoel te hebben. You’re human. Maar… bij veel bedrijven (en bij recruiters) is een sollicitatieproces niets meer dan een ‘’zakelijke transactie’’. En op basis van de minimale informatie die ze over jou hebben was die zakelijke transactie net niet passend genoeg in hun optiek. Dat ligt niet aan dat jij niet goed genoeg bent (voor die baan). Totaal niet.

2. Vraag om rederering/feedback.
Zoals je net al las: solliciteren is vaak een zakelijke transactie. Er worden wat motivatiebrieven en CV’s gescand en op basis daarvan gaan ze door in het sollicitatieproces. Heb jij een afwijzing gekregen? Laat je dan niet afwimpelen met een simpel en makkelijk mailtje. En al helemaal niet als er geen duidelijke, persoonlijke redenering in staat van waarom ze jou afgewezen hebben.

Stuur dus ALTIJD een mail terug nadat je een afwijzing hebt gehad. En ja, ik snap dat je daar niet altijd zin in hebt. Doe het op het moment dat je iets gezakt bent in emotie. En vraag om een duidelijke verklaring waarom ze niet verder met jou willen.

Let op: staat er dat er kandidaten zijn die meer ervaring hebben kan je ook daarnaar vragen. Wanneer zou ik wel in aanmerking komen voor deze positie? Wat kan ik komende periode doen om ervaring op te bouwen en in de toekomst deze positie te bekleden? Dit is informatie dat je wilt weten. Enerzijds zodat ze zien dat je echt interesse hebt. Anderzijds kan dit je ook richting geven in welke stappen je komende periode mag gaan zetten. Je kan de feedback die je ontvangen hebt ook weer gebruiken voor je volgende gesprek bij dit bedrijf of bij een soortgelijke functie bij een ander bedrijf. Zie dit dus als een leermoment en neem de feedback mee.

En… Heb je nog niets terug gehoord na een week? Geef ze een belletje. Laat je ook hierbij niet zomaar afwimpelen.

3. Eindig het contact/gesprek positief.
Het maakt niet uit hoe je de afwijzing ontvangt. Via de mail, tijdens het gesprek zelf of achteraf via een telefoontje. Het is belangrijk dat je het contact positief afsluit. With no hard feelings naar de ander toe en een lijntje voor een eventuele volgende ontmoeting.

Wie weet komt er een vacature binnenkort vrij. Heb jij een lijntje open gehouden is het mogelijk dat ze aan jou denken. Of voor de toekomst is het altijd slim om het contact prettig te beëindigen of zelfs in de tussentijd het contact warm te houden als dit een bedrijf is waar je echt graag wilt werken.

4. Blijf gemotiveerd om die droombaan te vinden
Het kan echt demotiverend voelen als je al je zinnen gezet had op deze baan en je afgewezen wordt. Het voelt dan even alsof je in een diep zwart gat valt en je even totaal niet meer weet wat je wilt qua droombaan. Het is extra belangrijk om niet te gaan zwelgen in zelfmedelijden, maar de draad weer op te pakken. Ga op zoek naar soortgelijke functies. Ga op zoek naar soortgelijke bedrijven. Schakel je netwerk in. Blijf zoeken. Want die droombaan is ook voor jou beschikbaar. Keep pushing. You got this

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise