6 Onzin redenen die we bedenken om niet te wisselen van baan & de echte reden

6 Onzin redenen die we bedenken om niet te wisselen van baan & de echte reden. Wedden dat jij je in een van deze redenen herkent?

1. Geld
Tsja, de baan waar je nu zit heb je een vast inkomen. Je kan de huur, je auto en leuke activiteiten betalen. Als je zou gaan wisselen naar een andere baan heb je wellicht dit vaste inkomen niet meer. Het zorgt voor meer ‘’onzekerheid’’ waardoor je de stap liever nog even uitstelt tot je een optie tegenkomt met meer financiële zekerheid.

2. Tijd
Je wilt wel wisselen van baan, maar daar heb je helemaal geen tijd voor! Je werkt fulltime en als je thuis komt na een dag werken moet je in de avond ook nog sporten of heb je met vrienden afgesproken. In het weekend staan er weer andere dingen op de planning. Waar je de tijd vandaan kan halen? Je hebt echt geen idee, want je bent al zo druk! Tijd om werk te ontdekken wat beter bij je zou passen heb je helemaal niet. 

3. Energie
Na een dag werken ben je helemaal gesloopt. Dan ben je zo moe, dat je amper nog de koelkast open kan doen om er iets te eten uit te pakken. Je ploft op de bank en zet Netflix aan. Inmiddels heb je Thuisbezorgd ingeschakeld welke je maaltijd komt brengen. Na het eten op de bank voor de tv val je al in slaap. Pfff… En dan moet je ook nog de energie opbrengen om werk te vinden wat bij je past? Nee hoor, je hebt oprecht geen energie om actie te ondernemen! 

4. Wachten op het goede moment
”Nu is niet het juiste moment om te wisselen”, denk je bij jezelf. Als de economie weer aantrekt doe je het of als alles van de verhuizing geregeld is misschien. Als je je baas nog een kans hebt gegeven of als je je weer wat beter voelt. Wellicht doe je het wel als je al je schulden hebt afbetaald of als je relatie stabieler is. Je bedenkt allemaal redenen om nog niet actie te ondernemen, want ‘’het is nog niet het juiste moment’’. Wanneer is dan wel het juiste moment? Waarschijnlijk nooit.

5. Twijfel
Je twijfelt of je überhaupt wel zal wisselen van baan. Je zit op zich toch oké waar je nu zit? Bega je niet een grote fout als je gaat wisselen van baan? Je weet nu wat je hebt, maar bij een nieuwe baan nog niet. ”Wie weet heb je het wel minder naar je zin of verdien je wel veel minder geld” spookt het in je hoofd. Twijfel, twijfel twijfel. En vervolgens het besluit om te blijven werken waar je nu werkt. Hoezo? Vooral omdat je exact weet wat je kan verwachten, ook al maakt dat je ongelukkig. De onduidelijkheid van wat voor werk dan bij je zou passen en hoe dat eruit komt te zien houd je tegen. En die stap? Tsja. Die maak je door die twijfels dan nooit. 

6. Welke baan past bij mij?
Je weet eigenlijk niet zo goed welke baan bij je past. Je hebt heel LinkedIn al afgespeurd, banentesten gedaan en je je hebt alle vacaturesites onder de loep genomen. Toch lijk het wel alsof geen enkele baan bij je past. Je vraagt je af of er wel een baan is die bij jou past, waar je al je kwaliteiten kan benutten en waar je uitdaging blijft houden. En tsja, als je niet weet welke baan bij je past, dan neem je toch geen nieuwe stap?

Tip: Ben je benieuwd welke baan bij jou past? Het antwoord zit in je, maar blijkbaar heb je deze nog niet gevonden. Laat je een spiegel voorhouden door een coach. Vraag hier een  1 op 1 coachsessie aan.

Al deze redenen zijn onzin!
Herken je je in een of meerdere van deze redenen? Welke reden het ook is…Al deze redenen zijn onzin redenen!

De echte reden waarom je de stap nog niet zet is omdat je niet durft. Wie weet schiet je nu achterover en zeg je hardop ‘’ik durf alles!’’ Toch durf ik je te zeggen dat er een hele grote kans is dat ook jij wisselen van baan eng vindt. Het vergt namelijk een enorme hoeveelheid lef. Zoveel lef, dat je al je vastigheid durft op te geven.

Twijfel en angst zijn normaal
Je zal een sprong in het diepe maken, zonder dat je weet wat de uitkomst exact zal zijn. Je zal moeten gaan, onder welke omstandigheden dan ook. Ook al voel je in je onderbuik twijfel en angst. Die twijfel en angst zijn normaal, omdat je hiermee uit je comfortzone springt. En dat is precies wat je Amygdala in je brein spannend vindt. Die houd je liever veilig, waar je nu bent.


Toch is die sprong precies wat je nodig hebt. Je gaat jezelf oncomfortabel maken, om vervolgens je comfortabel te laten voelen. Je stretcht jezelf op en kiest een pad waar je gelukkiger zal worden (ook al weet je dat nog niet).

Investeren in jezelf is noodzakelijk
Je dient bereid te zijn om tijd te investeren in het zoeken naar een baan of om achter je passie te komen. Je dient bereid te zijn om geld te willen investeren of om minder geld te verdienen. Je dient bereid te zijn om energie in te zetten en doorzettingsvermogen te tonen, omdat een baan vinden die bij je past wel iets van je vergt. Je moet er echt voor willen gaan. Anders werkt het niet en blijf je tot je pensioen het werk doen dat je niet bij je past. 

Opgelucht
Geloof me. Als je dat allemaal gedaan hebt en je bent ”uit je gouden kooi” gestapt, weet ik zeker dat je je zo opgelucht voelt. En het fijne is ook dat als je dat een keer hebt gedaan, zal het de volgende keren veel makkelijker gaan. Je bent immers gewend om jezelf dan meer te stretchen en uit die comfortzone te stappen.

Het is een stap die veel van onze ouders nooit durfden te maken en zij altijd maar bleven werken bij het werk dat ze eigenlijk niet zo leuk vonden. Wij, millennials, kunnen hen het goede voorbeeld geven. Durf jij ook?

Ontdekken wat voor werk wel bij je past?
Werk wat je wel voldoening, uitdaging en plezier zal geven, dat is het doel!. Ik help je graag met het ontdekken van je passie en droombaan. Vraag de doorbreeksessie aan. Dit is een 1 op 1 coachsessie waarbij ik je help met deze vraag!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise