De 8 tips voor het kiezen van een goede loopbaancoach

Je werk voelt als een sleur. Je mist uitdaging op je werk, maar weet niet waar je dat wel in kan vinden. Je wil meer betekenen aan de maatschappij dan wat je nu doet in je werk. Je wil weer voldoening halen uit je werk, maar je hebt geen idee waar je kan beginnen. Je wil een carrièreswitch maken, maar je weet niet hoe je kan ontdekken wat voor baan er dan wel bij je past. Je blijft maar twijfelen wat de juiste stap voor je is en komt hierdoor niet in actie, waardoor je al jaren met tegenzin naar je werk toegaat. Je werk maakt je ongelukkig alleen durf je niet te wisselen, ondanks je graag zou willen.

Vastlopen merk je doordat jouw gedachtes rondjes blijven rennen op de rotonde en je daar zelf niet meer uitkomt. Een loopbaancoach is er voor jou om een goede spiegel aan je voor te houden. Diegene is er om de juiste, diepgaande vragen aan jou te stellen. Zo ga je patronen en jouw ‘’natuurlijke beweging’’ van jezelf herkennen. Je ontdekt wie jij diep van binnen bent, waar je gedrag vandaan komt. Je krijgt dus inzichten over jezelf waardoor er duidelijkheid komt. Je gaat verbanden leggen en ontdekken wat je ervoor nodig hebt om die carrièreswitch doordacht en zelfverzekerd te kunnen maken.

Een loopbaancoach is er daarnaast om jou ook te ondersteunen in dat wisselproces van werk. Hij of zij begeleidt jou naar de baan die bij jou past. Echter is loopbaancoach een niet beschermd beroep en zijn er vele soorten manieren hoe loopbaancoaches te werk gaan.

Als jij merkt dat je niet op je plek zit, dat je graag wat anders wilt en daar hulp bij wilt is het eerst van belang om goed uit te zoeken wat voor loopbaancoach je naar op zoek bent. Neem dus niet de eerste de beste loopbaancoach aan, omdat iedere coach een andere manier van werken heeft.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een goede loopbaancoach:
1. Werkt deze met tests?
Persoonlijk geloof ik niet in tests. Anders had jij na het maken van een studiekeuze- of beroepskeuzetest al het antwoord gevonden op wat voor baan jij wilde. Hierom is het belangrijk dat een loopbaancoach ook niet met tests werkt. En nee, ook geen persoonlijkheidstests. Dit soort dingen zijn te vaag en algemeen en niet specifiek op jou als persoon gericht. Hier ga je geen concrete antwoorden uit halen.

2. Maakt de loopbaancoach het super concreet?
Pas als je na de hulp van je coach concreet hebt wat je wilt doen, kan je direct een duidelijke stap naar iets anders nemen. Als het groot, onoverzichtelijk en vaag blijft kan je alsnog niets met jouw opgedane inzichten en blijf je alsnog vastzitten. Het is dus belangrijk dat de coach verbanden samen met jou gaat leggen, zodat je hierdoor weet wat je écht wilt doen en je die stap ook daadwerkelijk neemt. Met vage antwoorden kan je niets. Dan blijft het zoeken.

3. Is deze loopbaancoach een expert?
Op het moment dat jij op zoek gaat naar begeleiding, wil jij wel goede begeleiding krijgen. Hoe specialistischer iemand is, hoe kwalitatiever de hulp is. Hierdoor wil jij naar een loopbaancoach die dat echt als vak doet. Niet een coach die ook mensen met hele andere vraagstukken helpt.

4. Is de coach zelfstandig of aangesloten bij een werkgever?
Als jij bij een coach komt te werken die als zelfstandige werkt, is dat fijner dan een coach die aangesloten is bij jouw werkgever. Ja, een coach vanuit je werkgever is vaak gemakkelijker omdat deze ‘’al in huis is’’, maar aan die coach zit ook een keerzijde. Deze coach heeft op dat moment namelijk dubbele belangen. Die coach moet op dat moment jou helpen naar hetgeen wat jij graag wilt doen, maar moet hierover ook verantwoording afleggen naar jouw werkgever. Dat betekent dat de hulp niet volledig zuiver naar jou toe is, waardoor je ook zomaar ineens in een bepaalde richting geduwd of gepropt kan worden, omdat er ‘’toevallig een vacature vrij is en deze opgevuld moet worden’’. Werk dus altijd met een onpartijdige loopbaancoach die zich inzet voor jou.

5. Werkt de coach met banenlijsten?
Veel loopbaancoaches hebben hele lijsten met soorten banen die er zijn. Dit is niets anders dan een lijst die jij ook op internet kan vinden. Vervolgens gaat die loopbaancoach samen met jou kijken wat je wel en niet wilt. Hij of zij streept dan gewoon banen af met jou. Alleen dit zijn keuzes die je zonder onderliggende informatie over jezelf neemt. Het blijft dan continue twijfelen, omdat jij niet weet waarom jij bepaalde dingen wel of niet leuk vindt. Daarnaast kost het veel tijd en energie en ga je vooral in je hoofd zitten. Niet de manier om een keuze te maken naar werk dat bij je past.  

6. Geeft de coach je advies of spiegelt deze jou?
Een loopbaancoach is geen adviseur. En dat is maar goed ook. Want werk dat bij jou past, moet vanuit jou komen. Pas dan maak je een keuze naar een baan die goed bij je past. Niemand kan jou advies geven over wat voor werk je moet gaan doen. Je ouders niet, je partner niet, je vriendinnen niet en dus ook een loopbaancoach niet. Als het goed is, heb jij na de hulp van de coach inzichtelijk wat jij wilt zonder dat de loopbaancoach zijn of haar mening heeft gegeven. Je moet vooral weten waarom dit werk goed bij jou past en daar kom je alleen achter als de coach jou goede diepgaande vragen stelt. Zo maak je uiteindelijk een keuze vanuit jouw gevoelens en gedachtes.

7. Begrijpt de loopbaancoach jouw situatie?
Veel loopbaancoaches weten eigenlijk helemaal niet hoe het is voor jou om vastgelopen te zijn in je werk. Hierdoor kunnen zij jou ook niet de hulp (ook tussen de sessies door) bieden die je nodig hebt. En dat is zonde. Het is dus belangrijk dat een loopbaancoach zich goed kan inleven in jou en jou echt begrijpt. Vaak zijn dit mensen die zelf ook hebben vastgezeten in hun werk en vanuit goede bedoelingen anderen zijn gaan helpen hiermee. Zij begrijpen hoe deze situatie voor jou is en kunnen tot de kern komen van jou om jou te begeleiden naar hetgeen wat jij graag wilt doen.

8. Hoeveel ervaring heeft de loopbaancoach?
Ervaring hoeft niet altijd alles te zeggen, maar het geeft wel een beeld van hoeveel ‘’succes’’ de coach heeft. Je wilt weten hoeveel mensen de loopbaancoach ongeveer al heeft geholpen en hoe lang hij of zij dit werk al doet. Het is vooral belangrijk om de reviews te lezen van de loopbaancoach. Hoe hebben anderen zijn of haar hulp ervaren? Welk resultaat heeft het hen opgeleverd? Zo kan je een beeld vormen van hoe lang de loopbaancoach al in het vak zit en van de hulp die hij of zij biedt.

Benieuwd naar mijn hulp als loopbaancoach?

Hier lees je meer over het traject dat ik aanbied, mijn ervaring en mijn werkwijze.
Op naar de baan die echt bij jou past!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise