De 9 manieren hoe jij jezelf valse hoop geeft in die droombaanzoektocht

Afgelopen weken heb ik meerdere 1 op 1 doorbreeksessies gehad samen met allemaal fantastische dames. Ik vind deze sessies echt ontzettend gaaf om te doen, omdat daar meteen al zoveel mooie inzichten tot stand komen. Het geeft mij zoveel energie als ik andere dames kan helpen met hetgeen waar ik ook jaren tegenaan gelopen ben. 

Toch viel mij afgelopen tijd iets op in de gesprekken die ik voerde, namelijk: valse hoop. Er waren zoveel meiden die nog valse hoop met zich meedroegen. En tuurlijk: staying positive, look at the bright side enzovoort. Ja, daar ben ik het zeker mee eens! Maar daarin is het ook belangrijk om realistisch te zijn. Wat ik daarmee bedoel wil ik je even uitleggen aan de hand van een paar voorbeelden, die ik tegen ben gekomen. Hierbij 10x hoe jij jezelf valse hoop blijft geven: 

1. ”Ik ga het nog even zelf proberen”. 
Absoluut, dat begrijp ik heel goed. Maar hoe dan? Elke dag 5 minuten stilzitten en nadenken? Je laten inspireren door anderen? Praten met je vriendinnen, die toch ook een mening hebben (en je dus alsnog niet bij jezelf blijft)? Een functie uitkiezen die wel oké is? Een algemene opleiding beginnen omdat je toch iets dient te kiezen? Nog even doorzetten in de baan die je nu hebt, omdat het wellicht wel beter wordt? 

Je zal merken dat de dingen die je doet niet effectief zijn en niet werken. Is het dan geen tijd om een nieuwe optie te proberen? Een optie waar zoveel anderen je al voor zijn gegaan, waarbij het ook werkte!? 

Ik heb in de periode toen ik vastliep in mijn (werk)leven de eerste lange periode alleen gestreden. Ik las boeken, probeerde hier en daar wat uit en solliciteerde op random functies. En ik wilde dat het zou slagen. Het moest slagen! Maar weet je, dat werkt gewoon niet. Niet bij mij, niet bij jou. En ik hoor je nu denken: ja Elodie, het zal wel… Maar geloof me. Je zal zien dat je uiteindelijk toch nog vast zit in dat werk waar je eigenlijk niet blij mee bent. Het is tijd voor actie en dan niet zomaar actie. Doelgerichte, snelle en effectieve actie. En daar kan ik je precies mee helpen. Het gaat namelijk niet om hapsnap dingen proberen. Het gaat erom dat je doet wat werkt, dat je echt naar jezelf gaat kijken en niet naar soorten functies en banen die er allemaal te vinden zijn.

2. ”Ik wil eerst deze nieuwe tijdelijke baan uitproberen en als ik ook deze zat ben, dan is het tijd voor actie”. 
Ik begrijp dat als je nieuw werk hebt gevonden, dat je dit een kans wil geven. Ook al is het een baan waarvan je weet dat het niet je passie is en al helemaal niet je droombaan. Toch vraag ik me af of het handig is om je daarop te focussen in plaats van nu eens echt de diepte in te duiken om op zoek te gaan naar wat wél bij je past. 

Dit zie ik als het verplaatsen van het probleem. Door de tijdelijke baan aan te nemen, stel je gewoon uit dat je met jezelf aan de slag moet. Hoezo zou je niet al tijdens het werken in deze tijdelijke baan met jezelf aan de slag gaan? Het zal er uiteindelijk voor zorgen dat je niet ook in deze baan doodsongelukkig wordt. Dus bespaar jezelf de pijn en kom nu al in de actie-stand! 

3 ”Eerst dit… dan kan ik starten!”
Eerst wil ik nog even deze maand afwachten, omdat ik dan mijn volledige aandacht erop kan zetten. Of eerst wil ik nog investeren in een iMac en dan kan ik ermee beginnen. Of eerst wil ik verhuizen, dus over 2 weken start ik. 

 

 Allemaal voorbeelden waarbij je eerst nog even iets anders wil doen, voordat je wil beginnen. Helemaal goed natuurlijk, van mij mag je later beginnen. Het is jouw werkleven, jouw geluk. Alleen besef je wel: hoe langer je het probleem uitstelt, hoe langer je ermee rondloopt! En andersom is het dus ook waar: hoe eerder je ermee start, hoe eerder ook jouw werkgeluk verhoogt. Besef je eens wat dat je oplevert: meer energie, meer plezier en meer rust. Heerlijk toch?! Mijn tip zou dus zijn: begin er meteen mee. Stel niet uit, ga niet wachten maar ook hier weer: gaan met die banaan!  

4.”Als ik nog even hier blijf werken heb ik meer tijd om uit te zoeken wat dan wel bij mij past”.
Dat klinkt heel logisch hé? En ja, dat is ook absoluut waar. Alleen gebeuren er dingen die ik geregeld zie bij meiden die deze valse hoop hebben. De eerste is dat zij vervolgens niet de tijd nemen om ook daadwerkelijk buiten hun werk op zoek te gaan naar hun passie en naar de dingen die hen drijft. Na werktijd wordt er gesport en tijd besteed aan vrienden, familie en lovers (allemaal ook heel belangrijk natuurlijk!), alleen het gaat jou niet verder helpen als je geen of weinig tijd besteedt aan jouw zoektocht. Dus ja, je kan zeker nog even werken waar je werkt. Maar hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw zoektocht niet verzandt in alle andere dingen die je ook wil doen. Waar ga jij de tijd vandaan halen om dit allemaal te combineren? Het is mogelijk om hier tijd voor vrij te maken, absoluut. Maar de vraag is: doe je dat daadwerkelijk ook? Grote kans van niet. 

5. ”Ik ga wel even in de horeca werken. In een koffiezaakje bijvoorbeeld” 
In deze herken ik mij super goed. Dit was ik ook van plan, maar heb ik uiteindelijk niet gedaan. Let me explain why. Je bent zo klaar met deze baan, dat elke baan aantrekkelijk klinkt. Uiteindelijk is dat koffiezaakje een tijdelijke oplossing, maar het brengt jou niet de voldoening, uitdaging en het plezier waar je wel naar op zoek bent. Het is een tijdelijke escape dat je weer terugzet op precies hetzelfde punt, namelijk dat je geen idee hebt wat dan wel bij je past. Het zal je hoogstwaarschijnlijk ook juist veel energie kosten (omdat je allemaal nieuwe dingen dient te leren) en uiteraard besteed je dan je tijd aan je nieuwe tijdelijke baan in plaats van wat er nu echt daadwerkelijk belangrijk is, namelijk waar jij van gaat shinen. 

En ja, je kan het gebruiken als tijdelijke escape, maar investeer dan alsjeblieft ook in jezelf. Neem dan ook de tijd om naar jezelf te kijken en waar jij behoefte aan hebt. Laat dit niet aan de zijkant liggen, want dan zal je zien dat je weer heel snel op datzelfde punt beland waar je nu zit. 

6. ”Werk is veel minder belangrijk. Mijn leven buiten het werk is het belangrijkste!”
Oei. Een heftig statement. Ook een statement die denk ik alleen voortkomt uit je als je jouw werk echt helemaal zat bent. Het grappige namelijk is, dat werk helemaal niet hoeft te voelen als werk. Maar juist als hoe jij dat nu omschrijft ”je leven buiten het werk”. In mijn werk voel ik mij vrij, heb ik voldoening, uitdaging en enorm veel plezier. Oprecht. ”Werken” vind ik heerlijk. Voor mij is de scheiding werken en vrije tijd minder groot dan dat is op het moment dat je je werk verschrikkelijk vindt. En dat geloof ik oprecht. Als jij je werk heerlijk vindt, dan voelt het niet meer als werken. Dan voelt het als doelen bereiken, je inzetten voor dingen die belangrijk voor jou zijn en vooral veel successen behalen (in wat dan ook). Het hoeft niet te voelen als ploeteren. Het hoeft niet te voelen alsof werk enkel geld binnenbrengt. En ja, dat is fijn en prettig, maar werk kan zoveel meer zijn! Pas op het moment dat jij jezelf ook heerlijk werk gunt (en geeft) zal je zien dat deze manier van jezelf valse hoop geeft verdwijnt. 

7. ”Ik wacht nog even tot de juiste vacature online staat.”
Vacaturesites afspeuren tot de perfecte vacature online staat. Been there. Done that. What a hell of a job was that. Eerlijk waar. Deze manier van jezelf valse hoop geven, brengt wel een aantal vragen met zich mee:
– Hoe lang ga je wachten op de perfecte vacature?
– Is de perfecte vacature wel zo perfect?
– Het zoeken via vacaturesites is lastig. Dus kom je die perfecte vacature wel tegen?
– Hoe zorg jij ervoor dat je die perfecte baan bemachtigt?

En zo kan dit rijtje met kritische en reële vragen nog wel even doorgaan. En weet je, in al die tijd dat je die perfecte vacature nog niet hebt gevonden zit je nog steeds wel in die shitty job waar je nu werkt. Is dat het wachten waard? Is dat jouw tijd en energie waard? Als je het mij vraagt is het belangrijker dat je eerst een helder en duidelijk beeld hebt van wat je precies wil doen, waar je (beter en handiger) kan zoeken en hoe je écht aan die fantastische baan komt. Dat betekent in de meeste gevallen: skip die vacaturesites. 

8. ”Als ik hier blijf werken, dan heb ik meer rust in mijn hoofd.”
Ja, deze overtuiging had ik ook. Ik werkte vanuit routine in mijn werk. Alles ging automatisch en ik hoefde daar eigenlijk geen moeite voor te doen. Heerlijk. Want dan kon ik kijken wat ik dan wel leuk vond om te doen. Dacht ik! Wrong. In plaats van dat ik dat deed, ging het leven gewoon door. Het leven buiten mijn werk bleef hetzelfde.. De rust die ik dacht te krijgen, zorgde juist voor verveling. Ik raakte in een bore-out. En ja, de symptomen zijn bijna hetzelfde als de burn-out (alleen heeft het een andere oorsprong). Alles was saai, niet interessant en had ik geen zin (en/of energie) om mij voor in te zetten. De rust die ik dacht te krijgen om dingen uit te zoeken, zorgde er juist voor dat ik gedemotiveerd raakte. Ik had helemaal geen zin om ook maar iets uit te voeren. Naja, je raadt het al: dat gaat je niet verder brengen… 

9. ”Ik focus mij gewoon op mijn leven buiten het werk.”
Heerlijk! Het is vakantie. – Eindelijk weer weekend. Het is 17u en je mag naar huis. Dé momenten waarop jij weer leeft. Het lijkt alsof een dood, dor en grijs bloemetje weer tot leven komt, in volle bloei met prachtige kleuren. Op het moment dat je vrij bent, ben je een totaal ander persoon en ontpop je je. Jouw leven vindt plaats buiten het werk in plaats van er in. Er zit een mega groot verschil tussen je werk en je leven daarbuiten. Het gevolg daarvan is: je werkt slokt je energie op, maar zodra je vrij hebt plan je dit ook helemaal vol in. Afspreken met vriendinnen, wat leuks doen met je lover etc. Je wil je tijd zo nuttig, efficiënt en effectief mogelijk indelen zodat je alles uit je vrije tijd kan halen. En ja, dat slurpt ook energie. Zie jij de rekensom? Jij – energie van je werk – energie van buiten je werk = amper energie over. Je bent altijd on the go. Altijd bezig met dingen, om maar niet aan dat werk te hoeven denken en eindelijk ”vrij” te kunnen zijn. Het gevolg lieve schat, is dat je zonder energie zit. Op de korte termijn geen probleem, maar heb je al weleens over de lange termijn nagedacht? Jep. Er ligt meer op de loer hiermee dan je denkt… 

Mijn advies: probeer meer balans te creëen tussen je werkleven en je ;leven daarbuiten. Beide kunnen jou positieve energie geven, waardoor je ook weleens rust kan nemen. Dit is namelijk ook belangrijk! 

En als je tot hier hebt gelezen hebt…
Knap! Want ik kan me voorstellen dat het ook even zeer kan doen om al je valse hoop-ideëen te lezen en te concluderen dat je jezelf voor de gek houdt. Het is tijd voor verandering en voor een nieuwe stap Houd de eer aan jezelf, want dat verdien je! En vind je het lastig om alleen te beginnen, ik help je uiteraard graag. Maak de eerste stap door een doorbreeksessie in te plannen!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise