Een baan vinden die bij je past. Alleen doen of samen?

Ja. Je leest het goed. Als je het niet alleen kan, ben je zwak.

Dit was écht de mentaliteit die ik voorheen had. Het was de mentaliteit die mij liet inzien dat ik niet goed genoeg was. Die mij liet inzien dat het mij toch nooit zou gaan lukken. Het was de mentaliteit die mij naar beneden drukte en de mentaliteit die ervoor zorgde dat ik mijn grootste dromen geen werkelijkheid durfde en kon maken. En toen ik begon met coachen en Melodieinhetleven, zag ik die mentaliteit ook bij veel bij mijn coachcliënten terug

 

Hoe komt dat toch dat wij vinden dat we alles alleen zouden moeten kunnen? Dat het zwak is om hulp te vragen? Dat het gek is dat je sommige dingen niet kan? En behalve dat: dat het gek is als je sommige dingen niet wil?

In dit artikel neem ik je mee in de 5 meest voorkomende redenen waar deze gedachtes vandaan kunnen komen. 

1. Prestatiegeneratie
Wij millennials worden ook wel generatie Z of prestatiegeneratie genoemd. We typeren onszelf door veel te willen presteren, al op jonge leeftijd. We zijn strebers, doorzetters, harder werkers en houden het oog op het doel. We willen het beste uit onszelf halen, nemen geen genoegen met minder en vinden dat als we iets willen bereiken, dat we daarvoor moeten werken. Zo hebben we dus ook geleerd dat presteren komt met hard werken. En ja, dat harde werken doen we dus alleen. Jij wil toch iets bereiken? Dan werk jij daarvoor (en niet een ander).

2. Falen is geen optie 
Hoe hard wij dus werken, vinden wij daarnaast als generatie dat we niet mogen falen. Alles dient goed op orde te zijn, van een leien dakje te gaan. Noem maar op. Niet in één keer slagen voor de diploma kan écht niet! Niet meteen die droombaan vinden, dan heb je pas gefaald. En laat staan als je eigenlijk niet precies weet wat je nou wel of niet wil. Nee nee. Falen kan niet, dus het gevolg? Weer terug naar de basis van hard werken. Want falen kan je voor zijn, door hard te werken . Toch?

3. Overal de perfecte controle 
Behalve dat we niet willen falen, willen we eigenlijk het ook perfect hebben. Het perfecte leven. Een mega fijne baan, met fantastische collega’s, een mooi huis, een fijne relatie en veel vrienden en vriendinnen om je heen. Daarnaast is geld ook belangrijk natuurlijk, dus je baan dient goed te verdienen zodat jij allemaal uitstapjes kan maken en elke maand jezelf kan trakteren op etentjes en nieuwe outfits. Tsja, dus eigenlijk moet je leven precies zo lopen zoals jij dat wil. Alles is perfect en jij hebt het onder controle. Het leven van een millennial is amazing.  


4. Extreem hoge verwachtingen

En als jouw leven nog niet perfect is. Je hebt nog niet die dreamjob of een lover die jou ten huwelijk heeft gevraagd, dan zal jouw omgeving nog jou hier rijkelijk mee op de feiten drukken. Niet expres, maar waar wel duidelijk de verwachtingen in door zullen schemeren. Je oma op de verjaardag wanneer ze weer eens vraagt hoe het op werk gaat, de buurvrouw die gespot heeft dat er nog steeds geen mannen over de vloer komen of je vriendinnen die blijven kletsen over die heerlijke vakantie waar zij naartoe gaan (maar jij niet, want je hebt het geld niet) en dat jij de volgende echt moet zorgen dat je mee gaat! Als jij niet het perfecte leven hebt, dan zullen anderen laten blijken aan je dat jij hier verandering in moet aanbrengen. 

 

5. En als je dat niet kan, is er iets mis met je! 
En als jij niet aan deze eisen kan voldoen, dan klopt er iets niet. Als jij je studie niet in één keer behaald hebt, dan zal je wel last hebben van concentratieproblemen of heb je niet hard genoeg gewerkt. Als jij bang bent om te falen, dan heb je faalangst en is het verstandig om met een psycholoog te gaan praten. En als jij je leven niet tip-top in orde hebt, zoals dat ‘hoort’, dan moet je daar maar snel verandering in gaan brengen want binnenkort willen papa en mama ook wel eens kleinkinderen! Het is belangrijk dat je hier allemaal aan voldoet, want anders hoor je er simpelweg niet bij. Dan ben je anders. Dan ben je basically maar raar! 

Ik hoop dat je de sarcastische ondertoon van de bovenstaande 5 punten inziet. Maar dit zijn toch de dingen waar wij als millennials elke keer weer mee te dealen hebben. Hard presteren, het niet willen en/of durven falen, het perfecte leven willen hebben, het voldoen aan de verwachtingen van anderen en niet buiten de boot willen vallen. 

Hoezo vinden we dat zo belangrijk?
Wat boeit het dat we willen voldoen aan de verwachting van anderen? Who cares als jouw leven niet is zoals het ”perfecte leven zou moeten zijn”?

Het enige wat het uiteindelijk uitmaakt, is dat jij jezelf het leven erg zwaar, moeilijk en minder leuk maakt. Het is niet vol te houden. Logisch ook dat 1 op de 5 millennials in een burn-out terecht komt. Want dit zijn niet realistische dingen om vol te houden. Logisch ook dat je niet om hulp durft te vragen, want met de paplepel wordt er al ingegoten dat je wat van je leven moet maken. Dus hard werken en daarna is het tijd om te genieten.  

Maar, het kan ook anders! 
Wat als je het zou omdraaien?

Begin met genieten en ga daar je werk van maken. Begin met de dingen die JIJ leuk vindt om te doen en besteedt de andere dingen uit. Focus je op wat jij wil bereiken niet wat een ander van jou verwacht. Sta jezelf toe om fouten te maken en deze enkel als leermomenten te zien. Gun jezelf om dingen uit te proberen en te ervan leren. En accepteer en waardeer jezelf voor de persoon die je bent in plaats van dat je je jezelf steeds opnieuw bekritiseert. Vier de successen en geniet!

Vind je dit lastig? Vraag dan hier een gratis doorbreeksessie aan.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise