Bodile maakte de switch naar haar droombaan

Bodile (Bo hierna) en ik hebben elkaar ontmoet in China en vervolgens zijn we elkaar opnieuw tegengekomen in Vietnam. We besloten op dat moment 3 weken samen te reizen. Vanaf toen spreken en zien we elkaar geregeld om weer even bij te kletsen. Zo wist ik, deze meid heeft pure passie. Vanuit mijn nieuwsgierigheid heb ik gevraagd of zij haar passie wilde delen en hoe zij hierachter gekomen is. This is Bo’s escape.


en is geweldig
”Ik hield sowieso altijd al van eten. Ik vrat mezelf helemaal vol”, vertelt Bo. Haar zusje at weinig en Bo at al haar eten op. Ziekenhuiseten, eten uit het vliegtuig, het maakte niet uit wat. Ze vond het allemaal geweldig. Laten we zeggen, Bo was een goed etend kind en best wel mollig. 

Bang om een normaal leven te krijgen
Rond de leeftijd van 8 t/m 12 jaar was Bo erg bang om een normaal leven te krijgen. Ze zag haar ouders naar hun werk gaan, een gezinsleven hebben etc. Dit was haar grootste angst. Hoe het er wel uit zou mogen zien voor haar wist ze niet, maar dat ze iets voor de medemens en de maatschappij wilde betekenen wist ze al wel. 

Eetstoornis
Toen Bo 14 werd, ging ze steeds meer thuis koken. Dat vond ze echt leuk om te doen en ze hield zich toen meer met voeding bezig. Ze at heel erg weinig, kreeg een groeispurt en werd slank. Erna kreeg ze de vrouwelijke vormen, waar ze helemaal niet blij mee was en zo ontwikkelde ze een eetstoornis. Haar moeder kon het niet aanzien en sleurde Bo mee naar de huisarts, welke haar doorverwees naar een diëtist. De diëtist kon haar kennis bijbrengen, waardoor Bo snapte waarom ze voeding nodig had en waarom ze moest eten en wat dat met haar lichaam deed.

Strijd en genot
Bo was heel veel met eten bezig, maar ze vond het ook heel erg leuk. Aan de ene kant was het een strijd, maar aan de andere kant genoot ze er ook echt van om ermee bezig te zijn. Bo was heel veel in de keuken, maar ze zat wel met die eetstoornis in haar hoofd. Pas rond haar 21e was ze ervan af, ook van de verstoorde relatie met eten die ze had opgebouwd.  

Studeren
Op het moment dat Bo een studie mocht kiezen, koos ze dus ook voor voeding & diëtetiek. ‘’Of het gaat de goede kant op of het gaat helemaal fout en ik raak weer opnieuw en verder in die stoornis’’ bedacht ze zich. Het eerste jaar was dus ook best wel spannend. Al vrij snel merkte Bo dat het de goede kant op ging. Voornamelijk omdat ze ermee bezig mocht zijn en niet moest zijn van haarzelf.

Toen merkte Bo al dat ze het super leuk vond en er blij van werd. De opleiding was echter wel vanuit de ouderwetse diëtiek, terwijl zij meer waarde hechtte aan vernieuwing. Bo kwam bij personal bodyplan terecht. Daar bleek dat de oude grijze, stoffige diëtetiek niet zo hoefde te zijn en het was niet het standaard 9 tot 5 baantje waar ze zo bang voor was geweest. Er was heel veel vrijheid en Bo kwam hier ook in aanraking met sporten. Bij personal body plan heeft ze ook 2,5 jaar online gecoacht. Hier kreeg Bo ook haar eerste ZZP ervaring. ‘’Ik kon lekker doen wat ik zelf wilde en mijn eigen tijden bepalen’’.

Ze wist niet waarheen
Toch was het na 2.,5 jaar genoeg. Maar terug naar dat oubollige wilde ze dan ook weer niet. Ze wilde door, maar wist niet zo goed waarheen. Er kwam een baan bij SLA langs. Dit leek haar een goede kans om werkervaring op te doen en ze besloot het voor een jaar te proberen. Bo was hier bedrijfsleider, maar vond het zakelijke helemaal niet zo leuk. ‘’Ik heb heel veel van geleerd in dat jaar, maar ook vooral: hoe wil ik het niet’’, vertelt Bo. ‘’Ik was 21 en was bedrijfsleider van de toko. Wist ik veel hoe het werkte!’’ Na een jaar stopte Bo, want elke dag op dezelfde locatie, op dezelfde tijden was precies dat standaard-leven wat ze niet wilde.

Alles inhalen
Na dat jaar wilde ze eigenlijk zo snel mogelijk alles inhalen wat ze had gemist. Ze kwam via-via bij een orthomoleculaire opleiding terecht waar ze in haar studie ook al kort in aanraking mee was gekomen. Het was niet alleen voeding, maar ook beweging en stress. Het interesseerde haar wat er allemaal bij voeding kwam kijken. Alles wat eromheen zit, de oorzaak waardoor dingen komen en de patronen die mensen hebben, die vindt ze interessant. In die periode is Bo ook 4 nieuwe banen gestart, waarbij ze bij 2 van die banen tegelijkertijd werd ingewerkt. Ook haalde ze haar motorrijbewijs en ‘’ik wilde natuurlijk ook overal een 10 voor halen.’’  

Paniekaanvallen
En eigenlijk merkte ze het hele jaar al ‘’ik trek het niet meer’’. In december kreeg ze paniekaanvallen. ‘’Als ik plannen had, dan had ik al meteen het idee dat het niet ging lukken. Mijn hele lichaam was van slag en volledig gestresst. Gewoon hartstikke overspannen, dus. Alles moest ik ook meteen NU regelen en NU goed doen. Ik had het idee dat anderen dingen van mij verwachtte en wilde daaraan voldoen. Al die dingen samen, dat is voor mij killing geweest’’ vertelt Bo.

Van overleven naar leven
Bo is toen minder gaan werken ze heeft dat drie maanden gedaan. Ze is heel veel gaan nadenken, tekenen, gedachten op papier gaan zetten en ze leerde mediteren. In maart/april begon ze weer te ‘’leven’’ in plaats van overleven en is ze naar compleet andere banen gaan kijken, zoals tatoeëerder. Dit is een proces geweest van een halfjaar waarin Bo rustig aan heeft gedaan, maar waarbij ze druk bezig was in haar hoofd met dingen opschrijven, mindmaps maken etc. Vanuit daar wist Bo steeds beter dat ze echt iets wilde voor zichzelf wat te maken had met voeding.

Voeding is mijn ding!
‘’Ik merkte in dat halfjaar dat ik toch weer terugpakte naar voeding. Ik was altijd artikelen aan het lezen, webcolleges aan het kijken. Alles wat met voeding te maken heeft, interesseerde mij nog steeds super erg. En waarom zou ik dit niet blijven gebruiken? Ik heb een heel mooie CV en heel veel ervaring. Waarom zou ik niet hier gebruik van maken, als het ook echt mijn passie is? Voeding is al mijn hele leven mijn ding. Ik kan de hele dag over voeding lullen. Ik krijg elke dag mails binnen, heb stapels tijdschriften en boeken die ik nog wil lezen. Er is nog zoveel! En vervolgens denk ik Bo: doe lekker rustig.‘’

Vanaf dat moment ging het om organisch. Bo dacht eraan om thuisconsulten te gaan geven en dit heeft ze ook gedaan. Prima om mee te starten. Bij haar werk vroeg de leidinggevende ‘’waarom wil je niet een ruimte huren bij ons?’’, dus daarmee is Bo in zee gegaan. In mei heeft Bo hierover al een instagrampagina al aangemaakt.  ‘’Why not? Ik had zoveel recepten. Ik moet hier iets mee!’’, dacht Bo.

Verstoorde relatie met eten
Nu focust Bo zich meer op hormonale disbalans. Ook omdat Bo de verstoorde relatie met eten en de kant van het hebben van een eetstoornis heeft gezien, kan ze anderen juist daar goed bij helpen. Dit start ze op zonder druk, vooral omdat het haar interesseert. De overtuiging die Bo eerder had ‘’alles moet NU’’ heeft ze los kunnen laten. Ze is super enthousiast over wat ze nu doet, omdat het haar eigen ding is. Ze hoeft met niemand rekening te houden, volgens haar eigen standaarden en doet het op haar tempo.

Heb jij je passie nog niet gevonden, weet je niet meer waar je nu wel je energie uithaalt? Dan heeft Bo deze 4 tips voor je:

1. Vertraag. In de maatschappij van nu ‘’moet je maar door’’, een plan klaar hebben liggen of weten waar je staat. Ik denk dat als je vertraagt, dat je meer rust krijgt. Dan komen de creatieve processen weer op gang. Stilstaan en je afvragen: Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan? Waar wil ik heen?
 

2. Niet al te lange termijndoelen willen stellen. Je hebt het leven nooit echt onder controle. Dus probeer ook gewoon dingen mee te maken in plaats van van tevoren te bedenken. Dat is juist ook weer heel leuk! Ga niet te veel plannen of dingen precies in de gaten houden. Leef ook je leven, zonder te veel in te plannen. 

3. Je hoeft het nog niet te weten. Laat los dat je alles maar moet weten. Het is ook oké als je nog dingen aan het ontdekken bent. Sterker nog, vertelt Bo ‘’mijn vader weet het nog steeds niet. So what?’’ Wij als millennials moeten hoog presteren, maar als jij bij jezelf blijft en jezelf blijft. 

4. Je passie is gewoon iets wat je heel leuk vindt. Ga vooral doen wat je leuk vindt. Het hoeft echt niet je levensdoel te zijn. Het gaat gewoon stap voor stap. Geloof in dat proces, zodat je ook de druk eraf kan halen. 

Heb je geen idee wat je écht leuk vindt? Vraag dan nu een 1 op 1 doorbreeksessie aan. Dit is een online coachgesprek waarbij je zal ontdekken wat je passie en droombaan zijn. Zo weet jij ook wat echt bij jou past en wat j0u gelukkig maakt! 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise