Brutaal zijn werkt als je wat wilt bereiken in je werk

Langer dan een jaar inmiddels ben ik zelfstandig ondernemer. Een van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb is dat brutaal zijn werkt. Brutaal? Brutaal?! Hoor ik je denken… Laat ik even duidelijk maken wat ik met brutaal zijn bedoel.

Het brutaal zijn tegen ouderen, scheldwoorden gebruiken of respectloos gedrag vertonen is uiteraard niet het soort brutaal zijn dat ik bedoel. Met brutaal zijn bedoel ik dat je assertiviteit toont, spontaan bent naar anderen en dat je alles en iedereen als een kans ziet. Je gaat op je doel af in plaats dat je wacht tot iemand jou wel ziet. Hierin durf je ook eerlijk te zijn. Oprecht eerlijk dus. 

 

Om een voorbeeld te geven 
Enige tijd geleden was ik bij de Nationale Carrièredagen om te kijken naar de workshops die werden aangeboden. Concullega’s bekijken en zo kijken wat ik zelf kan verbeteren, maar ook juist waar ik zelf mee door dien te gaan. Dat ik daar in de zaal zit, terwijl ik helemaal niet op zoek ben naar een andere baan is op de eerste plaats al redelijk brutaal, toch?

Nadat ik alle workshops had bezocht bedacht ik mij dat de kwaliteit van de workshops mij eigenlijk erg tegenviel. Een waste of mijn tijd was het niet geweest, want ik had ervan geleerd dat ik al heel veel meer doe dan de meeste coaches en sprekers. Daarnaast had ik nog wat mooie ideeën voor mezelf eruit gehaald. Dus al met al erg waardevol voor mij, maar zoals ik al vertelde kwam ik daar dan ook met een andere insteek. Ik kon mij zo voorstellen dat de workshops voor de meeste mensen die wél echt kwamen om kennis te vergaren voor een nieuwe baan weinig nieuws bracht. Ik vond (en vind) dat ik deze mensen, die drastisch op zoek zijn naar verandering wel oprecht meer waarde kon geven dan wat ik deze dag gezien had. Dus wat deed ik?

Ik zocht degene op die ging over de aangeboden workshops en vertelde dat ik de kwaliteit van de workshops erg vond tegenvallen. BRUTAAL HE?! Ik vond van wel, maar toch was het ook mijn waarheid en was ik enkel eerlijk. Ik bedacht me dat als ik degene was die de workshops zou organiseren ik ook graag dit zou horen, zodat de kwaliteit de volgende keer beter gewaarborgd zou worden.

Dus, toch kwam het échte brutale werk, namelijk dat ik haar vertelde dat ik in mijn optiek meer waarde kon leveren dan de workshops die ik had gezien. Ik gaf haar mijn kaartje. Vertelde dat ik graag binnenkort een kopje koffie met haar zou willen drinken om te kijken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. And you know what? Die afspraak is gekomen en ik sta zaterdag 21 maart in de RAI in Amsterdam op de Nationale Carrièrebeurs. Was mij dit ook gelukt als ik nooit deze brutale houding had gehad? Wellicht wel, maar een hele grote kans van niet. 

Geloof in jezelf!
Zo krijg ik op deze manier tegenwoordig de tofste dingen die ik mag doen. Puur omdat ik mijn ogen openhoud (echt open dus!) en kansen aangrijp ondanks het spannend kan aanvoelen. Toch heb ik nog niemand gehoord die deze ‘brutale houding’ niet prettig ervaren heeft en krijgt ik juist de ene opdracht na de ander. Puur omdat ik mezelf laat zien, met zelfverzekerde houding én in mijzelf geloof.

Laat je niet uit het veld slaan
En dit hoeft echt niet alleen zo te werken als je zelfstandig ondernemer bent. Wil jij wisselen van baan, maar heb je nog geen idee hoe? Open je ogen. Ga kansen aan om te ontdekken of het iets voor je is. Vraag onbekenden of ze een kopje koffie met je willen drinken die jou mogelijk kunnen helpen. Zie alles als een nieuwe mogelijkheid om jouw doel te bereiken. Zie je een functie die bij je past maar die is voor 5 dagen en eigenlijk wil je 3 dagen werken? Denk dan niet meteen dat het ‘m niet gaat worden. Wellicht nemen ze je graag aan voor 3 dagen. Dus… Laat je niet meteen uit het veld slaan als iets niet ‘volledig past zoals je wil’, maar creëer het zelf vervolgens zoals jij wil! Ga ervoor, met rechte rug! You got this!

En vind je dit nog lastig? Volg mij op Instagram, waarbij ik je dagelijks inspireer om your bold self te zijn. Om initiatief te tonen om zo de mooiste dingen naar je toe te trekken! Stuur vooral een DM. Ik help je graag!

Je kan je daarnaast ook aanmelden voor een 1 op 1 doorbreeksessie, waarbij ik je zal coachen in het ontdekken wat voor werk bij jou past. 

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise