Charelle maakte de switch naar haar droombaan!

INTRODUCTIE
Wie ben je en wat doe je nu?

Ik ben Charelle Kooy en werk als freelance content marketeer en tekstschrijver vanuit mijn onderneming Char Content & Copywriting. Ik help anderen met hun online zichtbaarheid door middel van content marketing, het beheren van social media kanalen, blogs en SEO-teksten schrijven, nieuwsbrieven opstellen en social media training geven. Daarnaast schrijf ik regelmatig artikelen voor mijn eigen reisblog Char Is Far.

Is dit jouw droombaan?

In maart 2020 heb ik mijn baan in loondienst opgezegd en ben ik voor mezelf begonnen. Dat is echt een stap in de goede richting geweest.

Sindsdien heb ik hard gewerkt om mijn bedrijf te laten groeien. Ik kan nu met trots zeggen dat ik een leven heb gecreëerd waarin ik plezier en voldoening uit mijn werk haal en locatie onafhankelijk ben. Dat is een grote droom van mij, want nu kan ik mijn passie voor reizen combineren met mijn werk.

In de toekomst hoop ik mijn freelance werk uit te breiden met meer eigen diensten en producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online trainingen, een boek of inkomsten vanuit mijn blog. Dus minder uurtje-factuurtje en meer passieve inkomensvormen. Dat gaat dan wel echt richting mijn droombaan!


Waar kunnen we jou vinden en meer over je te weten komen?
Op mijn bedrijfswebsite: www.charcontent.nl
Op mijn reisblog: www.charisfar.com
Instagram (over ondernemen en reizen): www.instagram.com/charellekooy
En LinkedIn (over ondernemen): www.linkedin.com/in/charelle-kooy/

Ik vind het altijd leuk om gelijkgestemden te ontmoeten, dus voel je vrij om me een berichtje te sturen of me toe te voegen!

VERLEDEN
Wat heb je gedaan voordat je dit deed?
Na een studie antropologie ben ik het bedrijfsleven ingegaan. Ik werkte als consultant voor klanten in heel Europa. In eerste instantie vond ik dit fantastisch en leerde veel, maar uiteindelijk was het niet werk waar ik voldoening uit haalde. De sector sprak me niet genoeg aan en ik verlangde naar meer vrijheid. Zelf bepalen wanneer en waar ik werk. En in loondienst is dat meestal erg lastig.

Hoe kwam je erachter dat dit niet meer je droombaan was?
Op dat moment had ik het niet meteen door. Er moest een burn-out aan te pas komen om me een halt toe te roepen. Ik probeerde met alle macht mijn werk goed te blijven doen, terwijl mijn lichaam volop protesteerde. Ik had geen energie meer, keek op tegen alles wat ik moest doen en had nergens meer zin in. Daardoor kwam ik echt in een neerwaartse spiraal terecht en ging het van kwaad tot erger.

Op wat voor (concrete) momenten werd je je bewust dat je het werk niet meer leuk vond?
Achteraf kan ik genoeg momenten bedenken. Ik was een keer zo ontzettend moe op werk, dat ik gewoon met mijn ogen dicht op het toilet ben gaan zitten. Ik kon niet meer. En dat was om 11 uur ’s ochtends, dus ik moest nog de hele dag. Als ik dat nu bedenk vind ik dat echt te bizar voor woorden.

Toen ik na mijn burn-out weer ging re-integreren op mijn werk, merkte ik steeds vaker op dat ik me helemaal niet meer op mijn plek voelde. Als ik bijvoorbeeld in de bus onderweg was naar werk kreeg ik heel erg buikpijn. Of als ik op zondag wakker werd, keek ik al op tegen de werkweek die eraan kwam.

Wat voor gevolgen had het op je leven dat je niet meer gelukkig was in je werk?
Enorme gevolgen. Ik heb maanden niets gekund en totaal knock-out thuis op de bank gelegen. Het was echt een nare periode en ik wens het niemand toe. Maar gelukkig was het ook een wake-up call om mijn leven te veranderen. Ik hoop alleen dat anderen eerder zullen kiezen voor verandering en het niet zover laten komen.

Hoe merkte je omgeving aan jou dat je niet happy was in je werk?
Ik was geen leuk mens meer. Op mijn werk was ik ongelukkig en dat straalde ik ook uit. Dat is voor niemand leuk. En privé sprak ik met niemand meer af, ging niet meer naar feestjes en sportte niet meer. Als er dan toch iemand langskwam, dan was dat al snel te veel. Ook mijn vriend had er nogal onder te lijden. Hij leefde maanden samen met een soort zombie, terwijl hij het huishouden en ons hele sociale leven moest runnen.

Wat deed je toen je merkte dat je niet op je plek zat?
Ik probeerde in eerste instantie aan job crafting te doen, en dus taken op me te nemen die ik leuk vond. Daardoor ging ik me naast mijn normale werk ook bezighouden met de marketing van het bedrijf. Maar ik kon dat niet fulltime voor ze doen. En dus ontstond er frictie in wat ik wilde en wat ik deed.

Uiteindelijk heb ik toen samen met mijn werkgever een goed gesprek gehad waarin we erachter kwamen dat ik niet meer op mijn plek zat. Dan kun je eindeloos blijven proberen het te laten werken, maar dat heeft geen zin. Het was tijd voor verandering.

SWITCH
Wat zorgde ervoor dat je een switch gemaakt hebt?
Ik had een jaar eerder mijn eigen reisblog opgericht en was er op die manier achter gekomen dat ik bloggen en marketing ontzettend leuk vond. Na een maand soul searching en nadenken over wat ik precies wilde met mijn leven, hakte ik de knoop door. Ik ging voor mezelf beginnen als freelancer. Daardoor kon ik locatie onafhankelijk werken en me focussen op werk waar ik gelukkig van werd.

Waar was je bang voor, voordat je de switch maakte?
Ik had geen flauw idee wat er bij ondernemen kwam kijken. Dus ik was wel onzeker. Ik twijfelde bijvoorbeeld of het me wel zou lukken om klanten te vinden. En het leek me ook lastig om zaken zoals belastingaangifte en mijn boekhouding te regelen.

Is hetgeen waar je bang voor was ook werkelijkheid geworden?
Nee, absoluut niet. Van tevoren lijkt het iets heel groots, ondernemen. Maar als je dan eenmaal een halfjaar bezig bent denk je: “was dit het nou?” Mijn eerste klant tekende al binnen een week na de oprichting van mijn bedrijf. En boekhouding en belastingaangifte doen is helemaal niet moeilijk. Ik ervaar vooral heel veel voordelen.

Hoe kwam je erachter wat je wel wilde doen?
Tijdens mijn burn-out was ik mezelf helemaal verloren. Ik wist echt niet meer wie ik was, wat ik wilde en waar ik plezier uit haalde. Ik ging daarom helemaal terug naar de basis. Wat vond ik vroeger leuk? Aan welke momenten heb ik positieve herinneringen? En vervolgens ging ik dat uitproberen. Vroeger las ik bijvoorbeeld veel, maar ik had al jaren geen boek meer aangeraakt. Dat ben ik toen weer gaan doen en ik merkte dat ik het heerlijk vond om weer te lezen.

En mijn reisblog heeft er ook een grote rol in gespeeld. Ik had al jaren de droom om een eigen reisblog te starten, maar het heeft heel lang geduurd voordat ik er echt mee begon. Dat is eigenlijk net zoiets als ondernemen, dat voelt van tevoren ook heel groot. Maar door gewoon te beginnen leer je waanzinnig veel en kom je er ook achter wat je leuk vindt en wat niet. Zo ben ik erachter gekomen dat webdesign niet echt mijn ding is, maar teksten schrijven en content marketing dus wel. Probeer verschillende dingen uit en leer daarvan!

Hoe heb je jouw droombaan gekozen?
Ik heb nagedacht over het soort werk dat ik wilde doen (content marketing, teksten schrijven) en op welke manier (zelf bepalen waar en wanneer ik werk, vrijer leven). Door zulke zaken voor jezelf helder te hebben kun je een keuze maken die bij je past. En dat wist ik echt niet van de één op de andere dag hoor. Dat heeft maanden of zelfs jaren gekost.

 Het heeft mij geholpen om mijn gevoel daarin te gevolgen. Vaak merk je het wel als je niet op de juiste plek zit, of als je ergens naar verlangt. Volg je gevoel en ga op onderzoek uit. Wat wil ik met mijn leven? En hoe krijg ik dat voor elkaar? En als je het niet weet blijf dan niet zitten, maar probeer verschillende dingen uit. Je komt er vanzelf achter of je iets te gek of verschrikkelijk vindt. Door niets te doen kom je ook nergens. Dus begin, stap voor stap!

HEDEN
Hoe merk jij dat je op je plek zit?
Nou, ik heb in ieder geval geen buikpijn meer als ik moet werken, haha! Ik heb plannen en ideeën voor de toekomst waar ik naar uitkijk. Ik ben trots op mijn werk en vind het leuk om erover te vertellen. Werken geeft me voldoening en plezier.

En ik zal echt niet doen alsof elke dag fantastisch mooi is. Natuurlijk zijn er ook mindere kanten of dagen, dat heeft iedereen. Maar ik zit nu wel in een positie dat ik helemaal zelf bepaal hoe ik daar dan mee omga. En als dat betekent dat ik een dagje vrij neem, dan kan dat gewoon. Dat zorgt voor zoveel minder stress en meer rust in mijn leven. Een heel fijn gevoel.

Hoe merkt je omgeving dat je op je plek zit?
Ik ben energieker, gezelliger en kan weer meer aan. Dat betekent dat ik er ook kan zijn voor de mensen om me heen, en niet alleen maar vast zit in mijn eigen wereld. Gewoon een prettiger mens om mee te zijn.

Wat zijn de intense geluksmomentjes bij jou op je werk?
Als ik bijvoorbeeld een nieuwe droomklant binnenhaal. Of als iemand super tevreden is over mijn werk en dat ik daarmee echt mensen help. Dat mijn werk ervoor zorgt dat anderen het meeste uit hun bedrijf halen, dat vind ik echt geweldig. En ook als ik merk dat mijn eigen bedrijf goed loopt of groeit.

WERKGELUK
Wat is werkgeluk voor jou?
Voldoening en plezier halen uit je werk. Opstaan en zin hebben in de werkdag. Uitkijken naar de mooie dingen die je wilt bereiken.   

Denk je dat er veel mensen zijn die werkzaam zijn in hun droombaan?
Ik denk dat te veel mensen leven op basis van de verwachtingen van anderen of wat gebruikelijk is in de samenleving. En dat is zo zonde, want het kan echt anders.

Welk advies wil jij mensen geven die nog niet happy zijn in hun werk?
Onderneem actie. Des te eerder des te beter. Je voelt dat het niet goed gaat, dus ga op zoek naar dingen die je wel leuk vindt. Of dat nou in je eigen baan, een andere baan of een hobby is. Zorg dat je voor jezelf helder hebt wat je kan, leuk vindt en waar je naartoe wilt. Dat gaat niet in één dag, maar door elke dag daarmee bezig te zijn kom je op het goede pad. Stap voor stap. Laat je niet leiden door wat anderen vinden, maar kies voor jezelf.

Heb je nog iets anders dat je wil delen?
Verandering is een proces. Je zult waarschijnlijk niet binnen een week je droomleven voor elkaar hebben. Maar dat hoeft ook niet. Begin! En zet elke dag kleine stapjes om je doelen te bereiken. Dat levert meer op dan dromen en afwachten. Het is jouw leven, maak er wat van.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise