Christien maakte de switch naar haar droombaan

Christien deelt: ‘’Mijn verhaal is niet het standaard verhaal in de zin van ík heb altijd al geweten wat ik wilde. Ik denk dat veel vrouwen dat herkennen. Ik had altijd een bewondering voor mensen die dat wel hadden. Hoe weten wij wat ze willen doen? Bijvoorbeeld je gaat medicijnen studeren, want je wil arts worden. Fantastisch dat je dat al weet op zo’n leeftijd. Ik wist dat in ieder geval niet!’’

  Geen doel of passie
Christien was 16 toen zij van de HAVO af kwam. Ze had niet dat ene doel of een passie voor een vak. Dus ze ging kijken wat ze leuk vond op dat moment en dat was creatief bezig zijn. Dat wist Christien wel al. Ze wilde graag de modeacademie gaan doen op de HKU. Ze besloot naar een open dag te gaan en kwam helemaal overweldigd thuis. Christien zegt: ‘’16 jaar. Je weet niks. Je durft weinig. Alles was te veel wat op mij afkwam.’’ Een toelating was voor haar super spannend. Meteen was het gevoel ‘’dit kan ik niet. Hier ga ik in falen’’ En tsja, als je bijna zeker weet dat je gaat falen, dan besluit je om het niet te doen.

Safe
Ze speelde op safe en besloot de opleiding HTRO (Toerisme) te gaan doen. De reisbranche leek haar ook leuk en ze wilde tijdens haar opleiding in het buitenland studeren. Ontdekken hoe het is om op eigen benen te staan. Doodeng! Ze was 19, maar het heeft ervoor gezorgd dat ze besefte dat als je dingen doet die je doodeng vindt, dat je wel ergens komt. Het buitenland was voor Christien het eerste moment dat ze losbrak van haar ouders. Die altijd voor haar zorgden, keuzes maakten en haar in een bepaalde richting wezen. Ze koos op dat moment voor zichzelf. Haar eigen weg.

Wat dan nu?
Haar studie was destijds HET doel. Ik moet afgestudeerd zijn en carrière maken. Toen Christien afgestudeerd was vroeg ze zich af: ‘’maar welke richting wil ik eigenlijk op?’’ Super fijn dat ik het heb gehaald in 4 jaar tijd, mijn doel was bereikt. Maar wat dan nu? Wat ga ik nu doen?’’

Freewheelen
Toen was het ook nog eens de crisis in 2008. In het toerisme werken, was geen optie. En ze was eigenlijk aan het freewheelen overal. Beetje hier en daar werken. Dat was niks voor Christien en ze besloot toch maar iets anders te proberen en ging de modebranche in. Dit vond ze echt leuk! Een sector waar creativiteit en commercie samenkomen. Het bedrijf werd na 2 jaar helaas opgeheven en ze verloor haar baan. Toen kwam ze toch weer in het toerisme terecht, waar ze een lange tijd heeft gewerkt in de relatiebeheer/sales kant. Niet omdat ze dat altijd het leukst vond, maar omdat ze daar goed in was.

Geen motivatie
Toch liep ze na 6 jaar hierop vast. Ze zat te erg in het ritme van elke maandag t/m vrijdag naar kantoor. Ze vroeg zichzelf af: ‘’Ga ik dit mijn hele werkleven nog doen?’’ De motivatie ontbrak en dat herkende ze niet van zichzelf. Christien wil gemotiveerd zijn om iets aan te pakken en merkte dat als ze nog vele jaren langer zou blijven hangen, dat ze er simpelweg niet meer uit zou komen. Dan zou ze het helemaal niet meer weten. ‘’Maar wat wil ik dan?’’ Iedereen stelde haar die vraag en Christien had geen idee! Maar het moet iets anders zijn, wat hier werd ze niet happy meer van. Soms is het makkelijker om te zeggen wat je niet leuk meer vindt in plaats van wat je wel leuk vindt. Helaas is beide belangrijk om te weten. 

Voel de druk
Christien heeft, mede dankzij haar ex-partner en een paar goede vrienden, de keuze durven maken. Zij stonden achter haar en spoorden haar aan om ontslag te nemen en uit te gaan zoeken wat ze wel wilde. Christien echter zat zo vast in het werkstramien dat ze niet meer echt de ruimte had om die zoektocht aan te gaan. Ze zat echt zo vast daarin. Dus toen ze de stap eenmaal zette, kwam ze ook in een gat terecht. Ze voelde de druk van ‘’nu moet ik het gaan ontdekken. Dit is mijn doel, maar waar ga ik heen? Wat ga ik doen?’’ Ze liep met haar ziel onder haar arm. Ze wilde ondernemer worden voelde ze diep van binnen, maar daar komen ook risico’s bij kijken, welke haar heel erg af schrokken. Ze wilde het graag, want er zaten veel voordelen aan die meer bij haar pasten, maar de beren op de weg kon Christien niet negeren.

Afweging maken
Ze is gaan kijken naar de positieve en negatieve kanten. ‘’Wat is er nou zo eng aan? Het financiële risico dat je loopt als je iets moet opstarten. Naar de bank? Een lening aanvragen? Dat durfde ze niet meteen. Dus is Christien gaan kijken wat je kan doen als je ondernemer bent, maar dat je niet meteen met een hele zak geld erin hoeft te stappen. En zo begon ze met een webshop om te kijken hoe ze dat zou vinden. Het risico is laag. Ze kon proeven als ondernemer en het ondernemerschap vond ze heel erg leuk! De vrijheid. De keuzes die je zelf mag maken. De verantwoordelijkheid gaf haar juist drive en motivatie. Maar de webshop was het niet, want het was voornamelijk alleen de hele dag achter de computer en Christien miste de reuring om zich heen. Collega’s, gezelligheid en mensen met wie je kan overleggen.

‘’Wat wil ik dan?’’
Vroeg Christien zich af. Ze ging erop uit, keek om zich heen en realiseerde zich wat haar ultieme doel was. Ze wilde een winkel! Conceptstores ging ze altijd heen om inspiratie op te doen. En in haar vrije tijd werd ze altijd al blij van in elke stad of land naar een conceptstore gaan. En eigenlijk was het altijd wel al een stiekem verlangen, maar had ze altijd in haar achter hoofd die MAAR.. Want dan moest ze alsnog die enorme zak geld hebben. Toen besefte ze: ‘’ik ga er tussenin beginnen’’. Met een pop-up zit je niet aan een pand vast voor lange tijd, dus die zak geld hoef je niet mee te nemen. Het nadeel is dat het een soort anti-kraak is, dus je kan er ook snel weer uit moeten. Toch weegt dat minder zwaar voor Christien. Dus ze besloot: de pop-up store moet ’t worden.

En dan?
Wat zijn de eerste stappen die je moet gaan nemen (als ondernemer)? Ze wist wat ze wilde en was daar al heel blij mee. En dat is tevens de tip die Christien wil meegeven. Als je begint aan dit pad heb je een groot einddoel voor ogen. Vier ook de kleine doelen die je behaald hebt tussendoor om zo de motivatie te behouden. Blijf niet alleen doorwerken, maar sta ook stil bij de dingen die je hebt bereikt. Het weten wat Christien wilde was al echt een opluchting. En nu diende ze nog te bedenken hoe en wat? Gelukkig had ze er toen heel veel motivatie voor, omdat ze wist ‘’hier ga ik heen!’’

Er is geen handboek voor ondernemers.
Dus alles wat binnen komt zoek het op, ga er achter aan. Bedenk wat jij belangrijk vindt. Je hoeft niet elke dag te weten wat, maar wat Christien heeft geleerd is: ‘’blijf vooral met mensen praten. Laat van je horen. Laat weten dat dit je plannen zijn en dat je hier naartoe wil werken. Ga informatie inwinnen!’’

Ondernemers vertellen graag hun verhaal
Zo vertelt ze: Ik heb contact gezocht met een oud klasgenootje, want zij had al eerder een pop-up gehad. Ik ging even koffie met haar drinken en praten over hoe zij dat heeft gedaan. Wat is voor haar de motivatie geweest en hoe heeft zij het aangepakt? Daar denk je soms niet aan, maar ondernemers vertellen ook graag hun verhaal! Waar zij tegenaan lopen, omdat je daarmee andere ondernemers kan helpen. Ze zijn heel bereidwillig! En zo hoorde zij dat haar oud klasgenootje weer het idee had om een pop-up te beginnen. Ze wilde het echter niet alleen doen, omdat het een groot project was! En zo kwam het idee: laten we het met z’n tweeën gaan doen. En dat is nu een jaar geleden. Ze hebben hun schouders eronder gezet, veel hulp gehad van de mensen om hen heen en zo hebben ze de pop-up gerealiseerd tot hoe hij op dit moment is. Bekijk de Instagram van de Pop-up gaard hier!

Vieren!
En ja, daar gaat zoveel aan vooraf. ‘’Ik had niet kunnen bedenken dat het daadwerkelijk zou gaan gebeuren. Dat het zou uitpakken zoals het nu staat. Weer zo’n moment dat je moet vieren. Ik heb nog nooit zo hard en zoveel gewerkt, maar dit is wel echt waar ik gelukkig van word en ik twijfel er niet aan om dit door te zetten”. Een paar maanden geleden moest haar compagnon echter stoppen met de Pop-up vanwege een overvolle agenda en andere aspiraties, maar Christien besloot de Pop-up Gaard alleen door te zetten, ondanks de enorme workload en extra verantwoordelijkheid die daarbij kwam kijken. Waarom? “Omdat dit is wat ik wil. Nog heel lang!”

Tips die Christien geeft:
1. Op het moment dat je vast zit. Blijf er met mensen over praten, andere mensen geven jou weer andere perspectieven. Zoek de mensen op die jou op een positieve manier steunen. Negativiteit kan je niet goed gebruiken. Die moet je links laten liggen en proberen te negeren. Zoek mensen op en durf hulp te vragen. Je hoeft het niet allemaal maar zelf te kunnen en zelf op te lossen. Anderen zijn er juist ook om jou te helpen en die helpen jou ook graag, de juiste mensen zien jou ook graag gelukkig en zien jou ook graag slagen!

2. Wees niet bang om risico’s te nemen en om in het diepe te springen. En probeer vooral de positieve kant ervan te kijken. Probeer de kansen te zien. Houd je ogen open. Praat met veel mensen. Maak kansen. Creëer kansen. Waar ga ik heen? Wat ga ik doen? Blijf proactief. Met achterover leunen komt het niet op je af. Maak het zelf en pak dan ook die kansen! De beren aan de kant te zetten ‘’ik zie dit echt als een kans!’’. Als die kans er is en het voelt goed, pak die kans dan! Want anders gaat die aan je voorbij.

3. Tegenslagen ga je tegenkomen. Die verantwoordelijkheid die je draagt (als ondernemer) kan zwaar aanvoelen. Van te voren kan je daar niet goed op anticiperen. Je kan het alleen ervaren door het te doen. Zijn er tegenslagen? Dat is helemaal oké! Iedereen krijgt tegenslagen. Die horen erbij. Daar mag je bij stilstaan en mag je ook wel een leermoment uit trekken. Belangrijkste: blijf in oplossingen denken! Hoe ga ik dat oplossen? In plaats van in het probleem blijven zitten? Wat kan ik doen om het op te lossen?

Ben je benieuwd naar de Pop-up Gaard van Christien? Neem een kijkje! Het zijn allemaal producten van Nederlands ontwerp. Check de website: www.popupgaard.nl of Instagram: https://www.instagram.com/popupgaard/ 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise