De 10 momenten als we tegenzin rondom werk hebben

Op het moment dat je eigenlijk je werk zat bent, als je er geen zin meer hebt zijn er bepaalde momenten wanneer je bij jezelf kan ontdekken dat je tegenzin hebt. Het zijn specifieke momenten, waarbij je voorheen niet zo stil stond bij je werk en dat het er weer aan komt. Het zijn de momenten dat je voorheen nog kon genieten, maar die nu gekleurd worden omdat je weet dat het bijna weer zover is om te werken.

Welke momenten zijn dat nou, waarbij je kan herkennen of je je werk écht zat bent? Hier de 10 momenten wanneer millennials de grootste tegenzin ervaren. Deze momenten kunnen een graadmeter voor jezelf zijn om te checken hoeveel tegenzin jij eigenlijk ervaart.

1. Op zaterdagavond
Dat klinkt wellicht vreemd, maar op zaterdagavond kan je je al bewust zijn dat het morgen zondag is. Zondag is de laatste dag die je vrij bent, voordat je weer richting je werk moet gaan. Het is dus belangrijk (bedenk je je) om nu te genieten voordat het te laat is. En zo willen we er alles uit halen, maar zijn we ons stiekem ook bewust dat een nieuwe werkweek weer op ons staat te wachten. 

2. Op zondagochtend
Een van mijn klanten van het coachtraject benoemde specifiek de zondagochtend. Op zondagochtend als zij wakker werd, besefte zij namelijk dat de volgende keer dat ze wakker zou worden dit van de wekker zou zijn, omdat het weer tijd was om te gaan werken. Het was voor haar het signaal dat ze nog één dag kon doen wat ze wilde, voordat ze zich weer opgesloten zou voelen.

3. Als je de wekker zet
Het moment op zondagavond dat je richting je bed gaat en je je wekker zet voor de volgende dag. Als je wakker wordt is het weer tijd om te gaan werken, om je collega’s weer onder ogen te komen en om die verschrikkelijk saaie werkzaamheden weer op te pakken.

4. Als de wekker gaat
Het weekend is voorbij. De nieuwe werkweek is gestart en dit is het eerst moment dat je hier écht mee geconfronteerd wordt. Weer 5 dagen werken, bah! Als de wekker gaat is je vrijheid voorbij en kom je weer in de sleur van je werkdagen terecht. Dit moment is voor veel van ons het ergste moment van tegenzin. Waardoor veel van ons de wekker nog 4 maal snoozen, voordat we echt de moed verzameld hebben om ons bed uit te gaan.

5. Onderweg
En dit moment van tegenzin is nog erger als je in de auto zit en er is file of als je op de fiets bent in de regen. Op die momenten kan je jezelf afvragen: waarom doe ik dit? Waar doe ik dit voor? Kan ik niet gewoon omkeren en weer terug mijn bed induiken? De rit naar je werk toe is vaak vol momenten waarbij je het liefst meteen weer omdraait.

6. Het moment dat je in het donker naar je werk gaat
En weet dat je ook in het donker weer thuis komt (in de winter). Het voelt zo ontzettend uitzichtloos dat je elke dag de gehele dag als het licht is je op je werk bent. Het lijkt alsof het leven stilstaat, ook buiten je werk. Je werk is je leven en dat wil je absoluut eigenlijk niet!

7. Je arriveert op je werk
Het moment dat je je fiets wegzet of uit de auto stapt. Het moment dat het nu dan toch echt gaat gebeuren. Je moet nog even een grote hap adem nemen, schouders vooruit en dan toch maar doorzetten. Jep. Je gaat het doen. Weer een dag. Op dit moment praat je jezelf nog even moed in dat het goed gaat komen en dat je ook deze dag weer zal overleven.

 8. Het moment dat je door de gang loopt
En je dus ook al je collega’s goedemorgen moet zeggen. Iedereen lijkt er weer zin in te hebben. Jij ook. Althans. Dat probeer je in ieder geval zo over te laten komen. Het boeit je eigenlijk niks wat je collega’s te melden hebben over hun weekend. Als deze dag maar gewoon weer zo snel mogelijk voorbij is en je weer iedereen een hele fijne middag mag wensen.

9. Het moment dat je pauze hebt én gestoord wordt
Je bent aan het genieten van je bakje eten en daar komt die collega iets aan je vragen. Eigenlijk wil diegene dat je even meeloopt, even iets oppakt en extra werk verricht. NEE! Kom op mensen! Het is pauze. Het enige moment op de dag dat je even niks hoeft en ook dan moet je je nog inzetten. Dit moment is de tegenzin echt extreem. Hier zit je echt niet op te wachten.

10. Het moment dat de pauze weer voorbij is

Eigenlijk werk je van pauze tot pauze, om zo de dag dragelijker voor jezelf te maken. Alleen het moment dat de pauze voorbij is weet je dat je weer aan de slag moet. Het liefst stel je dit nog even uit. Je pakt nog even een extra kopje koffie, gaat nog even langs het toilet en loopt rustig richting je werkplek. Alles om een paar minuten te kunnen smokkelen en minder lang aan de slag te hoeven zijn.

*Extra* 11. Het moment dat je iedereen fijne middag wenst.
Heel relaxed. Je hebt vrij en sprint zo snel mogelijk langs je collega’s om naar huis te kunnen. Maar in je achterhoofd weet je: f*ck het is pas maandag. Precies dit moet ik nog 4 dagen doen. Afijn. Nu kan ik ontspannen en relaxen, maar deze struggle van tegenzin begint morgen weer!

In hoeveel van deze punten herken jij jezelf? Hoe vaak heb jij tegenzin?

Dit is belangrijk om voor jezelf helder te hebben. Dit laat namelijk ook zien hoe erg jij toe bent aan werk dat wel bij jou past.

Twijfel je hier nou over, vraag dan een doorbreeksessie aan. Daarbij help ik je graag om hierachter te komen én met het ontdekken wat dan wel jouw droombaan is!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise