De nummer één reden waarom mensen niet wisselen naar werk dat bij hen past

Ben je helemaal uitgekeken op je huidige werk? Zou je graag ander werk willen, maar heb je die switch nog niet gemaakt? Dit artikel gaat je helpen!

Tijdens het proces van werk ontdekken dat bij je past komen er namelijk vaak angsten, onzekerheden en twijfels omhoog. Dit is de nummer één reden waarom veel mensen niet wisselen van baan en hun carrièreswitch eindeloos uitstellen of zelfs nooit meer maken.

Denk bijvoorbeeld aan:
– Ik kan nu geen stap nemen, want bij een andere baan zal ik minder verdienen
– Ik kan deze vaardigheden helemaal niet, dus deze baan is niets voor mij
– Deze richting zorgt ervoor dat ik nog harder moet werken dan ik nu al doe. Dat wil ik niet
– Als ik die richting op ga kom ik bij een saaie werkomgeving terecht
– Bij die functie zijn geen doorgroeimogelijkheden en dat wil ik wel
– Etc.

Aannames
Dit zijn allemaal aannames. Dit is jouw overtuiging. Het voelt hierdoor als waarheid, maar dit hoeft helemaal niet de waarheid te zijn. Wie zegt namelijk dat je minder gaat verdienen? Wie zegt dat je het drukker zal krijgen? Dat je in een saaie werkomgeving terecht komt? Of dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn?

Dit praat jij jezelf aan. Je zet jezelf klem met deze gedachtes. Het zorgt ervoor dat je niet meer open kan staan voor mogelijkheden. Het maakt je bang, aan het twijfelen en je sluit meteen opties uit die wellicht heel goed bij je passen.

Zonde! Want zo ben je rondjes aan het rennen op de rotonde, zonder een afslag te nemen. Het kost je veel tijd, moeite en frustratie maar je komt er niet mee verder.

Een nieuwe waarheid aannemen
Het is dus de taak aan jou, als jij werk wilt vinden dat bij je past, dat jij een nieuwe waarheid gaat aannemen. Een waarheid die helpend is voor jou. Een overtuiging die ervoor zorgt dat je wel een stap durft te nemen. Een aanname die kloppend is.

Een nieuwe waarheid aannemen doe je door de volgende 3 stappen te doorlopen:
1. Onderzoek wie jij bent
Als jij wilt weten wat voor werk er bij je past is het allereerst noodzaak dat jij weet wie je bent, waar je voor staat en wat jij belangrijk vindt. Je mag puzzelstukjes van jezelf gaan verzamelen en deze in elkaar gaan zetten. Zo weet jij welke richting voor jou goed voelt en bij je past.

Als jij van jezelf gelooft dat jij bijvoorbeeld onzeker bent, wat kan je dan hieraan doen? Wat zou het tegenovergestelde van deze aanname kunnen zijn (bijvoorbeeld zelfverzekerd). Welke eerste stap kan je nemen om dit te bereiken?

2. Onderzoek welke mogelijkheden er allemaal bestaan. Denk out of the box
Als jij hebt ervaren dat jij bijvoorbeeld een passie hebt voor voeding en sport, ga je onderzoeken wat er allemaal bestaat in die richting. Dat doe je niet door vacaturesites te bekijken. Dat is al veel te gericht. Google, gebruik LinkedIn, vraag je netwerk, zoek bedrijven op die zich daarmee bezig houden enzovoort. Het is daarbij belangrijk dat je out of the box gaat denken en niet je vast blijft houden aan de twee opties die jij voor je ziet. Want er zijn nog zoveel meer mogelijkheden!

3. Voel welke optie het meest passend is.
Welk bedrijf sta je achter? Welke werkzaamheden voelen goed? Welke omgeving past bij jou? En welke eerste stap kan je daar nu in gaan nemen? Denk aan een studie volgen of een dagje meelopen met een bedrijf. Ook bij deze stap zorg je ervoor dat je al je opties gaat bekijken. Voor veel banen heb je namelijk niet meteen een 4-jarige opleiding nodig (ook al denk jij zelf van wel). Bekijk wat er bestaat. Pas als je dat gedaan hebt maak je die keuze.

Conclusie?
Neem niet meteen alles voor waarheid aan wat je gelooft. Veelal kloppen jouw eigen aannames niet en houden ze je vast op de plek waar je nu staat. Ga op onderzoek uit en bekijk je mogelijkheden. Wedden dat er mogelijkheden passen bij jouw wensenlijstje?

Hulp in jouw zoektocht nodig?

Vraag de één op één doorbreeksessie aan. Aan het einde van de doorbreeksessie:
– Heb je een eerste stap gezet in het onderzoeken van jouw droombaan
– Weet je wat jou nog in de weg staat
– Weet je hoe je erachter kan komen wat voor werk er bij je past

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise