Hoe overleef ik mijn werkdagen (terwijl ik iets anders zoek)? Vertellen of de schijn ophouden?

De situatie
Je bent al langere tijd niet gelukkig meer in je werk. Je wil iets anders gaan doen, maar je weet nog niet zo goed wat. Wel weet je dat je het liefst vandaag weg bent dan morgen. Je bent vacaturesites aan het afgaan, beroepskeuzetests aan het doen, maar je hebt nog niet exact helder wat dan wel bij je past. Je wil meer uitdaging, je wil écht mensen kunnen helpen en meer voldoening ervaren. Je hebt besloten om weg te gaan. Maar dan: vertel je je baas dat je iets anders aan het zoeken bent? Of houd je het nog even geheim?

Spannend
Uiteraard is het super spannend om te zeggen dat het werk of het bedrijf niet meer bij je past. Toen ik (Elodie) zelf ook niet meer blij was in mijn werk, vertelde ik dit niet. Ik durfde het niet en was bang voor confrontatie. Het was een keuze gebaseerd op angst, omdat ik bang was om mijn baan kwijt te raken én omdat ik bang was wat mijn collega’s van mij vonden. Misschien vonden ze mij niet meer betrouwbaar en zou ik gepasseerd worden. Ik was bang dat collega’s mij minder wilden helpen en mijn keuze niet zouden accepteren. Het bracht voor mij dus een risico met zich mee als ik het zou vertellen. Het was echt een twijfel tussen handigheid en de zekerheid van werk of kiezen voor oprechtheid en eerlijkheid. De zekerheid overwon het en ik besloot het voor mijzelf te houden.

Niet liegen, maar ook niet eerlijk opbiechten
Zo wrong ik mij in allerlei bochten om te kunnen solliciteren en ernaast mijn bedrijf op te zetten. Ik sloot de deur van de ruimte waar ik was om te kunnen bellen met mogelijke werkplekken. Ik voerde sollicitatiegesprekken zo laat mogelijk op de dag en ging dan een uurtje eerder naar huis.

Uiteraard zien je baas en collega’s dit ook aan je. Ik was afwezig met mijn hoofd en vooral bezig met mijn leven buiten het werk. In mijn situatie werden er ook concrete vragen gesteld en ik probeerde dit zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Ik wilde er niet over liegen, maar eerlijk opbiechten durfde ik ook niet. Onder andere om deze reden (denk ik) is de band met mij en mijn ex-collega’s ook verslechterd toen ik er werkte en nooit meer goed gekomen.

Verdacht
Collega’s zien namelijk ook dat je je anders opstelt en bezig bent met nevenactiviteit (in je hoofd). Op het moment dat je dingen achter houdt, ontstaat er onduidelijkheid. In mijn situatie was het zo dat ik veel vragen erover kreeg, maar ook dat er complotten bedacht werden. Zo had ik ooit iets op mijn Instagram pagina geplaatst, wat uit z’n verband werd getrokken. Er werd gedacht dat toen ik ziek was, ik ondertussen allerlei dingen aan het ondernemen was.

In plaats van dat collega’s naar mij toekwamen om verhaal te halen, zijn ze rechtstreeks naar de baas gegaan om het ‘’schandaal’’ te melden. Ik werd op het matje geroepen en als het waar was, was ik per direct ontslagen. Dit was niet zo, maar het liet wel zien dat er geen vertrouwen in mij meer was bij de collega’s die ik had. Het niet eerlijk vertellen als je zoekende bent naar ander werk, kan dus ook tot vervelende situaties leiden. Dit was tevens een wake-up call voor mij rondom mijn collega’s, maar ook hoe social media werkt. Ze zeggen niet voor niets: big brother is watching you. Dat bleek.

Spijt
Achteraf gezien heb ik spijt dat ik het op deze manier aangepakt heb. Mocht ik ooit nog in zo’n situatie komen te staan, zou ik dat ook heel anders aanpakken. Ik geloof inmiddels dat het zowel voor de werkgever als voor het bedrijf het beter is om het eerlijk en bijtijds te vertellen. Dit ben je overigens niet verplicht. Ik had destijds bijvoorbeeld 2 maanden opzegtermijn, dus daar heb ik mij aan gehouden. Ik wilde ook bijvoorbeeld niet melden dat ik aan het solliciteren was, terwijl ik nog afgewezen kon worden voor de baan.

Werkgever

Voordat je echt gaat wisselen is het denk ik belangrijk om na te gaan wat voor werkgever je hebt. Als je inschat dat jouw werkgever professioneel kan omgaan met je woorden, dan kan je beter eerder dan later vertellen dat je wil wisselen. Zeker als je je gesteund zal voelen door je werkgever.

Interne oplossingen
Sommige werkgevers zijn ook bereid om regelingen te treffen om je te kunnen behouden in het bedrijf. Wellicht dat de werkzaamheden die je minder leuk vindt, vervangen kunnen worden door werkzaamheden die beter bij je passen. Of dat je naar een andere afdeling wordt verplaatst. Dit zorgt er misschien ook voor dat de druk er bij jou afgehaald wordt en dat jullie samen kijken naar een passende oplossing.

Share how you feel
Dit kan je trouwens ook eerder aangeven, zodat op het moment dat je merkt dat het werk toch minder bij je past, er zo snel mogelijk een oplossing voor komt. Het hoeft namelijk nog niet automatisch te betekenen dat er geen mogelijkheden zijn bij je huidige werk. Zijn er geen mogelijkheden, ook dan zou ik aanraden om het zo snel mogelijk te melden. Niet persé om te melden dat je as soon as possible weg wil, maar wel om aan te geven hoe je je voelt binnen het werk.

Snijd het gesprek hierover aan. Dit zorgt voor ruimte en dat je geen smoesjes hoeft te verzinnen rondom je sollicitatiegesprekken. Je kan bijvoorbeeld je werkgever vertellen dat je binnen nu en 1-2 jaar een overstap gaat maken. Dat geeft zowel jou als je werkgever ruimte. En als het solliciteren dan opeens snel gaat, dan is dat zo. Je hebt het dan wel al eerlijk besproken.

Last van je schouders
Dus, ben je er al achter dat dit werk niet meer bij je past en wil je wisselen? Geef het aan op je werk, mits je werkgever hier professioneel mee om kan gaan. Het zorgt ervoor dat er een last van je schouders afvalt als je de schijn niet op hoeft te houden. Daarnaast vermijd je hiermee vervelende confrontaties en situaties. Ook al voelt het als een taboe dat je ergens anders solliciteert, het is uiteindelijk beter voor jou én je huidige werkgever als je het eerlijk meldt. Het zorgt voor vertrouwen onderling. Je kan jezelf nog in de spiegel kijken én je collega’s zullen eerder begrip tonen, dan dat je ‘’vage praktijken’’ aan het uitvoeren bent. Mijn advies? Meld het eerlijk en het liefst zo snel mogelijk met ruimte voor zowel jou als je werkgever.

Waardig afscheid
Op die manier kan je ook het goed afsluiten met je collega’s en werkgever. Dit is belangrijk! Voor zowel je eigen rust en gemoedstoestand als voor je toekomstige werk. Je wil natuurlijk niet dat anderen negatief over jou praten, omdat je niet ‘’eerlijk’’ bent geweest. Daarnaast is het wel fijn wat je hebt opgebouwd ook goed te kunnen afronden. En dat je de collega’s die inmiddels vrienden zijn geworden ook in goed vertrouwen kan meenemen in de volgende fase van je leven.

Heel veel succes met het melden. You got this!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise