De sfeer op de werkvloer

Wist je dat de sfeer op de werkvloer een van de belangrijkste factoren is voor werknemers om zich wel of niet gelukkig te voelen in een baan? En dat het een van eerste dingen is waar werknemers naar kijken als het gaat om het kiezen van een nieuwe baan?

Bedenk je maar eens… Je loopt jouw nieuwe werkplek binnen en iedereen is gastvrij en vriendelijk naar je. De kans is dan super groot dat jij met een glimlach op de gezicht de deur weer uitstapt. De andere kant op is ook waar. Als je iedereen met elkaar ziet ruziën, je ziet je aanstaande collega’s roddelen over elkaar of er vindt überhaupt geen communicatie tussen de collega’s plaats. Waarschijnlijk neem je de baan niet, ook al passen de werkzaamheden wel bij je

 

 

Dit komt omdat een goede werksfeer nauw samenhangt met de tevredenheid in het werk, de bereidheid om een collega te helpen en hoe vertrouwt mensen zich voelen. Als je je vertrouwt voelt, kan je jezelf zijn en je vrij genoeg voelen om nieuwe projecten op te zetten. Zo creëer je het gevoel dat je van waarde bent in het bedrijf. En tsja. Het is nu eenmaal zo. Iedereen wil zich belangrijk en van waarde voelen in een bedrijf.

Maar ja, je hebt al een baan en de werkzaamheden passen goed bij je… Maar de sfeer op het werk voel jij je niet prettig bij. What to do? Ga je dan wisselen? In dit artikel een aantal tips om antwoord te krijgen op die vraag 

Geef aan hoe jij je voelt
Je collega’s en werkgever kunnen niet aan jou ruiken wat er bij jou speelt, als je dit niet deelt met anderen. Vertel wat er bij jou speelt en vooral wat voor gedrag je bij anderen ziet en wat voor effect dat op jou heeft. Dat kan super eng en spannend zijn. Je stelt je namelijk kwetsbaar op. Toch is dit echt nodig en de eerste stap. Er speelt altijd meer in jouzelf, dan dat zij weten. Dus, stap uit je comfortzone en vertel aan je collega’s hoe het voor jou voelt, zonder je vinger naar hen te wijzen. Blijft hierbij bij jezelf en jouw gevoel. 

Wees duidelijk over jouw verwachtingen
Laat ook vooral zien waar jij je wel prettig bij voelt. Wat heb jij als persoon nodig, waar heb jij behoefte aan en wat zie jij dus graag bij jouw collega’s? Deel dit ook met je collega’s, zodat zij weten waar zij aan toe zijn en wat zij kunnen doen om jou te helpen. Het is hierbij belangrijk om duidelijk te zijn over jouw verwachtingen.

Werkgever inschakelen
Ga een duidelijk gesprek aan met je werkgever. Hij/zij heeft wellicht nog niet concreet door wat er met jou aan de hand is. Vertel dus in dit gesprek jouw verwachtingen en hoe jij je voelt. Vraag ook aan je werkgever wat hij/zij hier concreet mee kan doen, omdat je je op deze manier niet prettig voelt in het werk dat je doet. Kom hier regelmatig op terug met je werkgever om het ‘’in de gaten te blijven houden’’ en er samen op te blijven reflecteren. Wellicht is het je werkgever die je een onprettig gevoel geeft. Ook dan geef je het aan, hoe moeilijk dat is. Be honest!

Blijf het goede voorbeeld geven
Zet dit proces door rondom het aangeven hoe je je voelt en duidelijk zijn over je verwachtingen. Het is moeilijk om steeds degene te zijn die het goede voorbeeld geeft. Weet wel dat dit de manier is om (gedrags)verandering door te zetten voor jou en jouw collega’s. Zo worden ze hier steeds, in kleine stapjes, mee getriggerd. Het is niet de bedoeling dat je elk klein akkefietje gaat benoemen, je hoeft ook niet het zeikwijf van je werk te worden, maar de dingen die jou echt dwarszitten dienen zeker besproken te worden. Wees hier ook eerlijk en direct in en blijf dit volhouden. 

Opties bekijken
Als het gedrag blijft aanhouden en je merkt dat je er echt ongelukkig(er) van wordt, dan is er meer werk aan de winkel.

Als een van jouw belangrijkste kernwaarden ‘’samenwerken’’ is en in dit team doet iedereen alles zelfstandig, alleen en er wordt er niet overlegd. Dan is dit waarschijnlijk niet het team waar jij helemaal op je plaats bent en jij je volledig prettig en gelukkig voelt. Je vindt de baan wel leuk, maar de collega’s voel je je niet prettig bij.  Ga dan eens op onderzoek uit! Zijn er nog andere werkgevers/banen die hetzelfde doen? Neem eens een dagje ‘’vrij’’ en vraag of je een dagje mee mag lopen bij een andere werkgever. Bekijk je opties, dus houdt het niet bij één werkgever, loop eens een dagje mee bij minimaal 5 anderen.  

Tijd voor een andere werkgever/baan
Merk je nou dat de sfeer bij de andere werkgever totaal anders is en heeft het precies de punten waar jij bij je huidige werk vastloopt wel op de rit? Voel jij je helemaal prettig bij die andere werkgever? Wellicht is het ’t waard voor jou om een overplaatsing te regelen. Dat is super spannend en daar heb je veel lef voor nodig, but in the end it may be better for you. En in the end, draait het om jouw (werk)geluk. Dus, communiceer eerlijk met beide organisaties. Laat zien dat jij graag bij die andere werkgever zou willen werken en geef ook aan bij je huidige werkgever waar je tegenaan loopt en dat je dit al zo vaak hebt aangegeven, maar dat er niets is veranderd. Jij hebt besloten: het is tijd om te wisselen van werkgever!

En wat dan als je de keuze gemaakt hebt dat je weg wil?
Allereerst: super knap dat je die keuze gemaakt hebt. Op dat moment is het belangrijk om te gaan bedenken wat voor werk je wel gelukkig van wordt. Welke werkomstandigheden (zoals het contact met collega’s) passen wel bij jou?

Ga dus niet alle opties bekijken die er bestaan, maar bedenk vanuit jezelf wie jij bent en wat voor werk daarbij past. Vind je dat lastig? Vraag hier een 1 op 1 doorbreeksessie aan. Dit is een online coachgesprek om antwoord te krijgen op die vraag.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise