De verkeerde en goede manier om de juiste werkkeuze te maken
Je wil graag werk waar je gelukkig in bent en hebt hierin een keuze te maken van wat goed bij je past. Je hebt verschillende vacaturesites afgespeurd, overleg gehad met je partner en vriendinnen, beroepskeuzetests gedaan en nog veel meer. Je hebt er ontzettend veel tijd en moeite in gestoken, maar het lukt maar niet om die knoop door te hakken. Je bent bang om een verkeerde keuze te maken.
Dit artikel gaat je helpen met die keuze op een goede manier maken! Het leert je op welke manier jij (en de meeste van ons) keuzes maken en hoezo dit niet goed werkt (op de lange termijn) én op wat voor manier je een keuze maakt die dan wel bij je past en waar je happy mee blijft.
De verkeerde manier om keuzes te maken
Dankzij onze Amygdala (ons emotionele regelcentrum) in onze hersenen zijn we bang dat we een verkeerde keuze maken. We zijn daarbij vooral bang dat de verkeerde keuze ons iets zal ontnemen.
Geld, vrienden, geliefden of status bijvoorbeeld. We focussen ons dus op wat we te verliezen hebben bij het maken van een beslissing. Dit zorgt ervoor we bang zijn om fouten te maken en we het idee hebben dat we perfect moeten zijn. We vergeten hierdoor dat we leren van fouten maken. Zonde!
Als we een beslissing maken denken we dus meteen: ‘Moet ik dit doen of moet ik dat doen? Stel als ik dat doe en er dan wat gebeurt? Stel dat het niet gaat zoals ik had gedacht? Wat als…’ Hiermee proberen we de toekomst te voorspellen en willen we alles onder controle krijgen. Daarmee maken we onszelf gek. Dit proces gaat continue door, waardoor we vast komen te zitten in een rad van gedachtes en dat de daadwerkelijke beslissing vaak uit blijft.
Vervolgens als we toch een beslissing gemaakt hebben, kunnen we het niet van ons afzetten en denken we misschien toch een vergissing gemaakt te hebben. De ‘had ik maar…’ gedachte. En eigenlijk maken we ons alweer zorgen voor als de situatie zou omslaan of dat we uiteindelijk toch de verkeerde beslissing genomen hebben.
Dit is typisch de verkeerde manier van keuzes maken. Waarbij het heel waarschijnlijk is dat jij de volgende fases bij jezelf herkent voordat je de beslissing neemt:
De 5 fases voordat de verkeerde beslissing genomen wordt
1. Concentreer je op wat er allemaal verkeerd kan gaan
2. Maak jezelf helemaal gek door die kritische gedachtes
3. Verlam jezelf door angst, terwijl je naar de toekomst probeert te kijken
4. Luister naar wat alle andere mensen denken en luister niet naar je gevoel
5. Voel de druk op je schouders bij het nemen van een beslissing
Als je dan vervolgens de beslissing genomen hebt, is het een grote kans dat je de volgende fases bewust of onbewust toepast:
De 4 fases nadat de verkeerde beslissing genomen wordt
1. Maak je zorgen bij je pogingen om de gevolgen van je keuze te beïnvloeden
2. Geef iemand anders de schuld als het niet loopt zoals je had gedacht
3. Als het wel lukt, blijf je je afvragen of een andere keuze beter was geweest
4. Stuur vooral niet bij als je een keuze hebt gemaakt waar je toch niet blij van wordt.
Herkenbaar?
Deze manier zorgt ervoor dat je een beslissing maakt vanuit angst. Het focust je op zekerheid behouden in plaats van werk vinden dat bij je past en je gelukkig maakt. Deze manier is dus de oude manier van keuzes maken. Laat die kritische gedachtes los en open je voor een andere manier van kiezen.
De goede manier om keuzes te maken
Deze manier van keuzes heeft een totaal andere benadering. Het gaat ervanuit dat welke weg je ook kiest, het de goede weg is. Elke weg die je neemt is een kans om het leven op een andere manier te ervaren, ervan te leren en erdoor te groeien. Bij beide wegen kom je er meer en meer achter wie je bent, wat je echt wil en wat je in dit leven wil doen. Als je een keuze gemaakt hebt, zijn er altijd dingen die je ervan kan leren. Je kan leren omgaan met een ander soort mensen of minder inkomsten of je krijgt een kans om op jezelf te leren vertrouwen. Vanaf welke kant je het ook bekijkt, het is allemaal een groot avontuur.
Het belangrijk om in te zien dat te weten komen wat je niet leuk vindt, even belangrijk is als te weten komen wat je wel leuk vindt. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Een goede of foute keuze bestaat dus niet. Elke keuze die je maakt levert je iets op en leer je iets van. Als je iets wil, dan is er altijd wel een manier om je zin te krijgen en het te laten slagen. Vastberadenheid is een krachtig middel.
En als je nu denkt: ‘dat is niet realistisch’ weet dan dit. Wij hebben geleerd te geloven dat negativiteit gelijk is aan realistisch zijn. En dus ook dat positief gelijk is aan niet-realistisch. Dit is niet waar. Je gedachte is de manier waarop je tegen gevolgen en kansen aankijkt. Als deze gedachtes positief zijn, zal je vertrouwen op jezelf dat welke keuze je neemt dat je het zal overleven. Dit is iets dat je moet leren, maar waardoor keuzes maken veel gemakkelijker kan. Zonder druk, zonder keuzestress.
De 5 juiste mindset fases voordat je een beslissing neemt
Als je een keuze wil maken zonder keuzestress, pas dan de volgende 5 fases (of stappen) toe.
1. Concentreer je op de gedachte dat je bij elke beslissing er beter van wordt.
Welke keuze je ook maakt en wat de gevolgen ook zijn, jij wordt er beter van. Gooi alle gedachtes weg dat je dingen kan verliezen en denk alleen maar aan wat je ermee kunt winnen.
- Leer over de andere opties die er zijn
Praat met mensen die al werkzaam zijn in de richting waar je aan denkt. Omring je met mensen die jouw groei stimuleren en je aanmoedigen. Aarzel niet om over je plannen te praten. Stop die angst voor afwijzing en mislukking weg.
3. Stel je prioriteiten vast
Denk goed na en ontdek wat je uit het leven wil halen. Niet wat anderen van je verwachten, maar wat jij wil. Als je geen idee hebt wat bij je past en wat je wil? Bekijk dan vooral even de 1 op 1 doorbreeksessie, waarin je ontdekt wat jouw grootste droom is als het aankomt op werk.4. Vertrouw op je gevoel
Je lichaam en gevoel geven precies aan welke weg je moet nemen. Het geeft jou de tips die je nodig hebt. Een beslissing nemen is niet enkel een mentaal proces, maar juist ook intuïtief.5. Wees enthousiast
Begin jezelf te zien als een levenslange student aan een grote universiteit. Elke ervaring die je opdoet is een goede les die je te leren hebt. Wat er ook gebeurt als gevolg van een beslissing die je genomen hebt, je kunt het aan. Blijf dus enthousiast en opgewekt!Op het moment dat je deze stappen toegepast en een beslissing genomen hebt, is het nog niet afgelopen. Er zijn namelijk ook een drietal belangrijke stappen welke je zal moeten toepassen nadat je de beslissing genomen hebt. Zo blijf je bij je beslissing en erop vertrouwen dat het goed komt.
De 3 juiste mindset fases nadat je een beslissing genomen hebt
1. Gooi je plaatje overboord
De verwachtingen die je hebt over wat er allemaal gaat gebeuren mag je in de prullenbak gooien. Het heeft geholpen een beslissing te nemen, maar die zijn nu niet meer relevant. Als je eraan vasthoudt geeft het je enkel teleurstelling. Als je alleen nog maar oog hebt voor ‘ wat het had kunnen zijn’ mis je de kans om te genieten van wat er wel is.2. Neem de totale verantwoordelijkheid
We hebben de neiging anderen de schuld te geven als iets niet gaat, zoals dat wij willen. Uiteindelijk is het jouw leven en heb je zelf besloten om iets wel of niet te doen. Als je de verantwoordelijkheid voor een beslissing neemt, word je minder snel kwaad op de wereld en belangrijker nog: op jezelf.3. Stuur bij
Als je eenmaal gekozen hebt, hoef je daar niet krampachtig aan vast te houden. Als je het toch niet naar je zin hebt, hoef je niet te blijven zitten. Ja, je hebt geïnvesteerd in het maken van de keuze, maar het is niet zonde om ermee op te houden. Waarom er nog meer insteken als het geen voldoening geeft? En als je het niet weet en je vooral verwarring voelt, is dat ook een waarschuwing dat je ergens van de koers afwijkt. Zoek op dat moment weer opnieuw het juiste pad op.
Extra oefening
En last but not least… Als je op het punt staat om een keuze te maken, hierbij een extra oefening die jou hierbij gaat helpen. Schrijf alle positieve dingen op die er kunnen gebeuren. Bij alle mogelijke beslissingen die je neemt noteer je wat het je kan opleveren. Ook al is de uitkomst niet wat je in gedachten had. Deze oefening maakt het gemakkelijk om te overzien dat welke keuze je ook maakt, je er altijd dingen uit haalt.Remind jezelf dat je heus niet slaagt in alles wat je in dit leven probeert. Maar… Hoe meer je probeert, hoe meer kans je hebt dat het je wél lukt. Elke keuze die je neemt biedt simpelweg een andere ervaring. Vlieg elke keuze en kans dus openminded aan.
Heel veel succes met het maken van de juiste keuze in je werk!
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise