Femke maakte de switch naar haar droombaan

Femke en ik hebben elkaar ontmoet bij MillennialLift, waar wij allebei on the side aan werken. We ontmoette elkaar (online) en haar verhaal inspireerde mij enorm om te delen, omdat zij in mijn ogen het perfecte voorbeeld is van iemand die (ondanks angst) toch uit de comfortzone springt. Om deze reden deel ik haar verhaal met als doel dat jij door haar geïnspireerd raakt om ook sprongen te gaan maken!

Toneel
Vanaf jongs af aan was Femke al aan het zingen, dansen en gekke dialecten aan het nadoen. Dit heeft ze nog steeds. Ze noemt dat zelf ‘’ik wil die accenten in mijn mond voelen’’. Toneelstukjes doen op school vond ze al super leuk en vanaf haar dertiende zat ze al op zangles. Aan het eind van de middelbare school vond haar moeder de vooropleiding van muziektheater.

Dit is het!
Ze besloot dit te doen omdat het zingen, dansen en theater in één opleiding was. Tijdens de opleiding dacht Femke: dit is het! Ze besefte dat ze hierin verder wilde. Niet wetende op dat moment dat de opleiding voorbij zou zijn het wel heftig zou worden. In eerste instantie omdat het niet veel verdient, maar ook omdat je zelfstandig dient te zijn en constant alles uit jezelf dient te geven. Daar heeft Femke het wel moeilijk mee gehad, omdat het voelde alsof ze alles zelf uit moest vinden en dat is pittig! 

De druk van de maatschappij
Gelukkig heeft ze altijd werk gehad en ontwikkelde zichzelf door het afkijken en leren van mensen die al verder zijn. Dit doet ze nog steeds en Femke ziet andere ondernemers bijvoorbeeld ook als haar coach, maar stelt zichzelf ook kritische vragen bij de dingen die anderen vertellen. Het heeft, zegt Femke, echt wel een paar jaar geduurd voordat Femke wist: wie ben ik? Wat vind ik leuk? Wat is mijn eigen weg daarin? Er zijn namelijk genoeg mensen met een bepaalde mening, zoals ‘‘Je moet in een grote musical, want dan heb je het gemaakt’’ wat natuurlijk nergens op slaat. Femke voelde ook de maatschappij die bepaalde druk oplegt. Femke zegt dat dit zo zal blijven en ook een valkuil is. De innerlijke wereld versus de buitenwereld is een pittige strijd.

Hoe ze daarmee omgaat?
Bewust worden dat het een uitdaging is.  ‘’Hoe breek je uit een gevangenis?’’ zegt Femke. ‘’Door eerst te zien dat je in een gevangenis zit. Dan met alle tools proberen om daaruit te komen. Soms is het snel, langzaam soms alleen en soms heb je anderen nodig. Elke dag is anders en elke dag is een andere benadering nodig.’’ Femke werkt vanuit gevoel en vraagt zichzelf ook af: hoe wil ik me voelen? Je wil je doelen die je nastreeft echt van binnenuit voelen en vanuit daar met een heldere intentie naar buiten werken.

Yoga 
Behalve dat Femke met zang, dans en theater bezig is, is ze ook gepassioneerd voor yoga. Deze passie ontstond 4 jaar geleden toen ze via YouTube op een yogakanaal terecht kwam welke een 30 day challange deed. Ze was benieuwd om het te proberen en sindsdien is ze niet meer gestopt. Ze dacht: ‘’Ik wil hier verder mee! Ik wil meer weten het doorgeven!’’. Ze besloot een yoga teacher training te doen in het lang van oorsprong, India. Een vriendin van haar had dat een jaar ervoor gedaan, dus Femke zag dat als haar teken. Ze is naar India afgereisd en heeft de tijd van haar leven gehad, ondanks de les om 5.30 uur elke dat startte. Het voelde als vakantie omdat ze alleen focuste op yoga.

En nu vraag je je wellicht af. Vanwaar de beslissing om naar India af te reizen? Ziet Femke dan geen dingen die haar tegenhouden? Het antwoord is: tuurlijk heeft Femke dat ook en dat is exact de battle die Femke steeds weer aan gaat. Ze is gedreven, wil zichzelf verbeteren, wil van kritiek leren en bedenkt steeds hoe ze haar geleerde dingen kan implementeren in haar leven om zichzelf verder te helpen. En ja, dat is ook typisch wij als millennials en dat altijd maar beter willen worden en groeien woog zwaarder voor Femke dan het geld en de tijd die ze erin stopte. Ze zag het als een investering in zichzelf. En die honger naar meer zorgt ervoor dat zij steeds vaker uit de comfortzone stapte. En tuurlijk schijt ook Femke 3 kleuren in haar broek. Maar het verschil is, dat Femke wél gaat en zich dus niet laat leiden door angst!

Vuurdoop
Nu scheelt het ook wel dat toen Femke 16 was, zij haar vuurdoop al had. Ze ging namelijk voor een stage naar Austalië in haar eentje, voor het eerst met het vliegtuig. Zij leerde daar toen al dat als je spannende ervaringen aangaat, je daar heel veel voor terugkrijgt. Daarnaast is haar moeder haar grote steun geweest. Zij zag in toen Femke jong was dat ze het spannend vond en haar moeder hielp haar met het doorzetten, uit je comfortzone gaan en constant doorzetten.

Laat maar komen
Voor de yoga teacher training besloot ze om op een soloreis te gaan, spannend maar ‘’laat maar komen’’, dacht Femke. Thailand (om in te komen) en Nieuw-Zeeland omdat mijn oom daar woont en een basis vormt en alle landen vallen in het niets bij Nieuw-Zeeland. Ze zocht was uit, maar plande niets in. De eerste week in Bangkok was een hell! ‘’Aaaah waar ben ik aan begonnen?’’ dacht Femke. Op dat moment had ze de keuze kunnen maken om te stoppen, maar dat deed ze niet en ze ging naar har volgende bestemming, waar vanaf toen het al veel beter ging. Eenmaal in Nieuw-Zeeland besefte Femke ‘’Ik wil niet weg! Ik wil nog niet naar huis!’’ Ze besloot een working holiday visum aanvragen. Zo kon ze daar werken en nog een jaar verblijven.

Ik wil een plan om meer te doen…
In de tussentijd kwam ze even terug naar Nederland. Onder andere omdat een theaterstuk over millennials wat Femke inmiddels gecreëerd in het theater te zien was. ‘’Wat doe ik hier?’’ dacht ze bij zichzelf. ‘’Waarom zeg ik niet gewoon mijn huis op, ga ik nu weer terug naar Nieuw-Zeeland en dan zie ik wel’’. Aan de andere kant kwam er ook de stem omhoog: ‘’Ja maar ik wil ook een plan hebben om iets meer te doen’’. Zo besloot ze een omslag te maken. Haar eigen stuk vertaalde ze in het Engels, begon de yoga in India (waar ik je eerder over vertelde) en ging yoga geven.  

Vertrouwen in zichzelf
En ja. Ook Femke had belemmerende gedachtes: ‘’Red ik dit financieel wel? Hoe ga ik dit doen? Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg?’’ En dat heeft ze nog steeds, maar Femke weet inmiddels wel beter om daarmee om te gaan. En dat komt ook omdat zij vertrouwen in zichzelf heeft, wat ze heeft opgebouwd door al die stappen buiten haar comfortzone te zetten. Want elke keer groeit vertrouwen, omdat ze steeds weer die sprong maakt. Zo gaat het springen ook steeds makkelijker.

Wil je ook zo’n sprong maken? Femke deelt deze 6 tips met je: 

1. Begin met kleine sprongetjes, dan kom je er sneller achter dat het je lukt. Neem dus kleine stapjes en vergroot dat. Je zal zien dat je gaat denken ‘’oh maar ik kan dit wel!’’

2. Als je springt, zorgt dat je een doel voor ogen hebt waar je heen wil. Random springen is lastig om goed op je voeten terecht te komen.

3. Blijf in jezelf geloven en blijf teruggaan naar wat jij belangrijk vindt. Iedereen kan zeggen wat ze willen, maar als jij er niet achter stat gaat het niet lukken. Luister niet naar anderen! Zij hebben jouw leven niet geleefd. Blijf bij wat jij belangrijk vindt.

4. Ga de natuur in, dat werkt helend.

5. Luister naar podcasts, dat inspireert. Manifestation babe bijvoorbeeld. Er zijn er zoveel!

6. Ga mediteren. Elke dag  10-20 minuten helpt al. Mediteren heeft zo’n grote invloed op alles. Zoals het beeld over jezelf en over de wereld, het verandert echt. Femke raadt dit iedereen aan!
 
Hoe je dat kan opbouwen? Op YouTube staan veel begeleide meditaties. Begin met 5 minuten en op een gegeven moment merk je ‘’oh dat is chill’’. Geef jezelf ook de ruimte en de tijd om te spelen en te ontdekken wat jij fijn vindt. En wandelen en afwassen zijn ook een vorm van meditatie. Besef dat. 

Ben je benieuwd naar Femke en haar werk? Volg haar op Instagram check haar Youtube kanaal of bekijk haar website

En merk je dat deze tips niet voor jou zijn weggelegd, maar wil je wel die sprong maken? Vraag dan een 1 op 1 doorbreeksessie aan. Daar ontdek je welk werk wel bij jou past, wat jouw droombaan is én hoe je deze werkelijkheid kan maken. 

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise