Het effect van thuiswerken

Jep. Daar hebben we ‘m. De eerste keer dat ik erover schrijf. Maar ook ik voel de noodzaak om er toch iets over te delen. Zeker nu het deze week de week van reflectie is en toch Corona. Of Coro zoals het nu genoemd wordt in Afrika (no joke) een grote impact heeft gehad op al onze levens de afgelopen tijd. Ik wil niet perse het standpunt dat ik heb rondom Corona delen, maar voornamelijk wat het effect van de maatregelen is op ons. Op ons als mens, maar vooral op ons werkleven.

Op de eerste plaats vraag ik me af: hoe gaat het met je? Trek je het allemaal nog sinds we massaal kluizenaars geworden zijn? En hoe voelt het werken voor je sinds maart?

Werkveranderingen
Al sinds maart zitten we met z’n allen natuurlijk zoveel mogelijk thuis. Sterker nog 1 op de 5 millennials is helaas ontslagen én zit letterlijk thuis, zonder werk. Een ander deel heeft nog een job, maar werkt voornamelijk thuis achter de laptop en een deel werkt harder dan ooit. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat de veranderingen op je werk voor een switch hebben gezorgd bij je. You’re not alone. Zoveel jonge dames heb ik afgelopen tijd gesproken die ook merken dat zij toe zijn aan iets anders.

Wat ik voornamelijk om mij heen hoor zijn de volgende 3 scenario’s:

1. Je werk is verplaatst van de locatie waar je werkte naar thuis. Dit betekent dat je dezelfde werkuren hebt, maar dat je nu thuis achter je laptop je werk moet uitvoeren. En ja, dit kan impact hebben. Je ziet geen collega’s meer in het echt. Je hebt geen reuring meer om je heen. Je hebt geen korte break bij het koffiezetapparaat en ga zo maar door. Dat betekent dat je baan terugvalt op de core-taken van je job. De echte harde werkzaamheden. En ja, daar is je hele werkdag dan voornamelijk mee gevuld. Als je merkt dat die werkzaamheden toch niet helemaal bij je passen is het heel logisch dat je je de afgelopen periode niet lekker in je vel gevoeld hebt. En grote kans dat je diep van binnen voelt dat het tijd is om te gaan wisselen. Ga ook alsjeblieft onderzoeken wat wél echt bij je past. 

Een andere mogelijkheid is dat je blij bent om thuis te kunnen werken.
Dat je juist het fijn vindt om niet meer zoveel contact te hebben met je collega’s en dat je minder ervaart van het bedrijf en de sfeer tussen collega’s. Als je merkt dat dit thuiswerken je eigenlijk beter bevalt dan je normale werk, zegt dat uiteraard ook heel veel over het werk dat je doet. En kan ik me goed voorstellen dat dit ook veel twijfels met zich meebrengt. Wees je echter wel bewust dat je deze twijfels niet voor niets hebt. Wellicht passen de werkzaamheden bij je, maar het bedrijf absoluut niet meer. Ook dan is het tijd om te wisselen en op zoek te gaan naar hetgeen wat wel volledig bij je past.

2. Je hebt geen werk meer, omdat Corona roet in het eten gegooid heeft
Super, super kut! Laten we eerlijk zijn. Het liefst had je nog gewoon werk gehad. Maar besef je wel dat dit de kans is om nieuwe jobs en bedrijven te ontdekken die wellicht nog beter bij je zou passen. Wellicht vond je dat werk toch niet zo leuk en kan je deze periode juist gaan gebruiken om te ontdekken waar je wel écht blij van wordt. Zie de komende periode als een investering in jezelf. Jij hebt de kans om ongestoord te gaan bekijken waar je die voldoening, uitdaging en plezier wel uit kan halen. En neem daarbij alle opties mee en ga niet klakkeloos die baan in die je al had alleen dan bij een ander bedrijf. Wellicht past een hele andere richting beter bij je en zal je langer gelukkig zijn op de lange termijn. Deze periode mag in het teken staan van het herontdekken van jezelf!

3. Je werkt extra veel
Aiii! Allereerst: knap dat je zoveel extra werkt deze periode en ik kan me voorstellen dat het best heftig is. Enerzijds omdat het ook superbelangrijk is om je energiebalans in orde te houden. Vaak als we meer gaan werken, raakt langzamerhand je batterij leeg. Dus het eerste wat ik je dan mee wil geven: let alsjeblieft op jezelf en geef je grens aan. Hoeveel extra kan je werken? En wanneer moet je nee zeggen? Doe dat dan ook! Dit is belangrijk om je werk leuk te blijven vinden. Te veel van het goede is namelijk ook weer niet goed.

Bewustwording
Daarnaast kan ik me ook goed voorstellen dat, als je zoveel extra werkt, je je ook steeds bewuster wordt van het werk dat je doet. Je besteedt er immers meer uren aan, dus betekent dat je meer uur er ook wel happy van hoort te zijn. Is dit ook zo? Het kan namelijk veel twijfels oproepen als je zoveel extra tijd spendeert en dus ook tegelijk minder tijd aan de dingen die je normaal gesproken buiten je werk energie geven. Bedenk jezelf goed: word ik gelukkig van dit werk? Is dit wat ik écht wil?

10 stappen naar de juiste werkkeuze
En mocht je nou je herkennen in één van de 3 omstandigheden die ik hierboven heb beschreven en je zou eens écht aandacht willen besteden aan wat je wel wil en wat wel goed bij je zou passen? Dan nodig ik je uit om de doorbreeksessie aan te vragen. Dit is een gratis 1 op 1 coachsessie waarbij je hulp krijgt met jouw vraagstukken rondom werk. 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise