Hoe kan ik mijn naaste steunen in hun droombaanzoektocht?

Is jouw partner dringend op zoek naar werk dat bij hem/haar past? Is je beste vriendin met een carriereswitch bezig? Is een familielid waar je veel van houdt bezig met een stap zetten naar ander werk?

En… Wil jij diegene zo goed mogelijk helpen en ondersteunen in dit proces? Dan ben je hier op het juist adres.

Mijn naam is Elodie en ik ben werkgelukexpert en help mensen (vooral dames) in het vinden van hun droombaan en passie. En een van de dingen die ik zie waar carriereswitchers mee struggelen is de mening van de mensen om hen heen. Zij willen hun partners, familieleden en vriendinnen niet teleurstellen. En zo worden er vaak ‘’logische’’ keuzes gemaakt in plaats van een keuze die echt een ander gelukkig maakt.

Maar, wil jij er echt voor diegene zijn? Jouw dierbare kunnen ondersteunen? Dan hierbij dan 4 tips hoe jij er kan zijn voor diegene in plaats van hem/haar tegenwerken.

 1. Enne… Ben jij zelf zoekende naar werk dat bij je past? Deel dit artikel vooral. Zo laat je kenbaar maken waar jij eigenlijk behoefte aan hebt vanuit jouw omgeving.

  1. Vraag diegene wat hij/zij nodig heeft tijdens deze zoektocht

  Iedereen is anders. Iedere zoektocht is anders. Iedereen zijn/haar struggles in die zoektocht zijn anders. De eerste en meest belangrijkste tip is dus om te vragen wat jouw dierbare nodig heeft. Ga het gesprek aan en vraag wat jij voor hem/kan betekenen. Je wilt duidelijk krijgen wat iemand van jou verwacht en hoe jij diegene kan ondersteunen. Uiteraard is het dan ook belangrijk om daarnaar te luisteren en dat zoveel mogelijk te bieden.

  2. Sta achter de keuze van de ander
  Als iemand een carriereswitch maakt, kan er veel veranderen. Denk aan werktijden, minder (of meer) salaris en een andere werkplaats. Het kan gepaard gaan met omstandigheden welke ook effect kunnen hebben op jou. Hierdoor kan het voor jou voelen dat deze keuze praktisch niet handig of slim is.

  En daar wordt het vaak lastig om diegene te blijven steunen, omdat je bang bent dat het een negatieve impact op jouw leven gaat hebben.

  Mijn advies hierin zou zijn: laat jouw eigen emoties en behoeftes hierin even voor wat het is en kijk naar hoe gelukkig het diegene maakt. Sta dus achter de beslissing van een ander. Druk je eigen mening hierin niet door en laat (onnodige) tips achterwege. Uiteindelijk zal het je meer opleveren om diegene te blijven steunen, dan diegene tegen te werken in zijn/haar beslissing met jouw mening. Je helpt hiermee diegene, zodat zij kunnen kiezen voor hetgeen dat ze het liefst willen.

  3. Gevoel is ook een onderbouwing
  In onze Westerse maatschappij willen we alles verklaren, rationaliseren en logisch bedacht hebben. Dit is op veel vlakken een nuttige manier om iets aan te pakken. Als het gaat om werk vinden dat bij je past en de zoektocht daarnaartoe echter niet. Je droombaan vindt je namelijk niet door de randvoorwaarden zoals salaris, werktijden en voorwaarden te bekijken. Het gaat erom waar je echt gelukkig van wordt en waar je energie van krijgt. Dit zijn allemaal persoonlijke gevoelens.

  Help jouw naaste dus vooral door te vragen naar zijn/haar gevoel in plaats van de rationele kant op te zoeken. En accepteer diegene zijn gevoel. Gevoelens zijn ook een onderbouwing. In dit proces een nog belangrijkere onderbouwing zelfs

 1. 4. Denk in mogelijkheden in plaats van problemen
  We zijn vaak geneigd bij verandering om te kijken wat er mis of verkeerd kan gaan. Niet alleen degene die het proces doorgaat, maar ook degenen die eromheen staan. Dit kan een ander afleiden van zijn/haar gevoelens.

  Kijk dus vooral in dit proces niet naar problemen, maar naar oplossingen. Denk mee hoe iemand zijn droom kan realiseren. Help mee door een plan uit te rollen en je netwerk in te schakelen. Hiermee motiveer (in plaat van demotiveer) je jouw dierbare om de stap te nemen en zijn/haar geluk achterna te gaan.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise