Hoe kan ik mijn werkgeluk verhogen (in mijn huidige werk)?

Als werkgelukexpert help ik voornamelijk in het vinden van je passie en droombaan. Meestal worden daar enorme switches gemaakt in werk. Vaak ontstaan deze switches omdat het werkgeluk te laag ligt. Omdat er geen uitdaging, voldoening, plezier en voldoening meer wordt gehaald uit het werk.

Maar… Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je meteen moet wisselen van baan. Het kan ook zo zijn dat je jouw werk nog een kans wilt geven. Dat je eerst je werkgeluk zoveel mogelijk wilt verhogen in je huidige baan. Op zoek naar meer werkgeluk in je huidige baan? Dan gaat dit artikel je concrete tips geven

Wat is jouw werkgelukscijfer?
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe gelukkig ben jij op dit moment in jouw werk. Dat doe je aan de hand van een werkgelukscijfer. Waarbij 1 het laagste cijfer is (je vindt je werk ver-schrik-ke-lijk) en 10 het hoogste cijfer (je werk is fantastisch). Denk hier vooral niet te lang over na. Bepaal dit cijfer vooral op je gevoel. Gewoon wat het eerste in je opkomt.

Dat werkgelukcijfer is het cijfer waarmee je aan de slag wilt. Dit cijfer wil je verhogen. Bijvoorbeeld je werkgelukcijfer is nu een 5 en je wilt daar een 7 van maken. Dit is het fundament vanuit waar je aan de slag kan om je werkgeluk te verhogen.

Om dit cijfer te kunnen verhogen, moet je eerst weten uit welke aspecten werkgeluk bestaat.

De 5 aspecten van werkgeluk
Werkgeluk is meer dan één term en het hangt samen met verschillende dingen. De 5 aspecten van werkgeluk zijn:

Betekenis
Hoe betekenisvol voel jij je in je werk? Ervaar je dat je een bijdrage levert? Hoeveel voldoening ervaar je?

Competentie

Heb je het gevoel dat je goed bent in wat je doet? Dat je de klus kan klaren met jouw kwaliteiten?

Autonomie
In hoeverre ervaar jij dat je zelf keuzes kan maken? Het draait bij autonomie om zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld over je taken, hoe je de taken uitvoert of hoe je ze inplant in je dag.

Plezier
Plezier is niet hetzelfde als geluk. Plezier draait om de korte termijn. Even lachen bij het koffiezetapparaat bijvoorbeeld. Hoeveel plezierige momenten heb jij eigenlijk op je werk?

Verbondenheid

Dat draait over de verbondenheid met je collega’s en je leidinggevende. Niet alleen het samenwerken, maar ook de persoonlijke band die jullie samen hebben. Hoe verbonden voel jij je?

Werkgelukaspecten verbeteren
Om je werkgeluk te verbeteren is het dus noodzakelijk om op al deze punten in te zoomen.

Waarbij het allereerste te bepalen is: welk van deze aspecten ben ik NIET blij mee?

Misschien ervaar je dat je weinig vrijheid en zelfstandigheid krijgt in je werk. Het puntje autonomie heeft dan nog verbetering nodig.

Stap 1 is dus om te bekijken welk aspect je NIET blij mee bent
Stap 2 is bepalen waar dit door komt

Dus waardoor komt het dat ik er niet tevreden over ben? Bijvoorbeeld: ik voel mij niet betrokken bij mijn collega’s, ik verveel mij op het werk met de werkzaamheden die ik doe (betekenis), ik voel mij opgesloten (autonomie). Je achterhaalt bij deze stap dus de oorzaak en maakt dit zo concreet mogelijk.

Stap 3 is checken wat daaraan te doen valt én dit uitvoeren
Stel je voelt je opgesloten in je werk en je hebt het gevoel dat je te weinig verantwoordelijkheid krijgt. In deze situatie kan je het gesprek aangaan met je werkgever/leidinggevende. Zijn er mogelijkheden en opties, zodat jij meer verantwoordelijkheid krijgt? Zijn er mogelijkheden waarbij jij zelf je tijden kan bepalen of de manier hoe je de werkzaamheden uitvoert?

Het kan zo zijn dat de oplossing super simpel is, maar dat je hier niet eerder over nagedacht hebt. Wat het bij deze stap wel vraagt is een stukje lef én communiceren. Het betekent dat je assertief moet zijn om te krijgen wat je wilt.

Stap 4 is er zijn geen mogelijkheden, wat nu?
Het kan zijn dat er geen mogelijkheden zijn, dan is het aan jou om te bepalen: neem ik genoegen met dit werk? En genoegen nemen betekent dan ook echt accepteren dat dit het is. Dus ook er niet meer over klagen of piekeren in je hoofd. Je accepteert dat het zo is én blijft er werken op de manier dat het nu gaat. Of je weet dat je het niet kan accepteren, dan is het tijd om een andere baan te zoeken die wel bij je past.  

Het kan ook dat er bepaalde dingen zijn in je werk, die niet te veranderen zijn. Als je bijvoorbeeld in de kinderopvang werkt, maar als je merkt dat kinderen niet (meer) je ding zijn… Tsja, daar kan je binnen je werk dan weinig aan veranderen. Ook dan is het tijd om een andere baan te zoeken die wel bij je past.

Geen idee waar je kan beginnen om een baan te vinden die bij je past?
Vraag de 1 op 1 doorbreeksessie aan.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise