Hoe ontdek ik mijn ambities? – De 6 stappen

Ambities zitten in jou als persoon, niet alleen in het bedrijf waarin je werkt. Je ambitie is een combinatie tussen de dromen en plannen die je hebt. Eigenlijk zijn ambities het doel waar je naartoe wil werken. Jouw droombaan of droomleven. Het geeft je antwoord op de vraag: ‘wat wil ik worden?’

Die vraag sta je al bij stil als je:
– Een vakkenpakket kiest op de middelbare school
– De studie die je kiest als je je diploma hebt
– Het soort bedrijf waarin je gaat werken
– Op het moment dat je niet gelukkig bent in je werk: ‘’wat wil ik nou echt?’’

Heldere ambities in 6 stappen
Het is belangrijk om je ambities helder te hebben, zodat je daar naartoe kan werken. Zodat je voldoening en zingeving ervaart in je leven. Je wil je ambities super concreet hebben, maar het is belangrijk om dit stap voor stap aan te pakken. Stel jezelf niet meteen direct de vraag wat je ambities zijn. Grote kans dat je namelijk óf met een hele waslijst aankomt óf vastloopt en geen idee hebt.

Om deze reden is het raadzaam om groot te beginnen en dit steeds concreter te maken. Dat kan je doen met de volgende 6 stappen.

Stap 1: Noteer alles wat in je opkomt als je denkt aan jouw ambities
Pak letterlijk een groot notitieblok en schrijf alles op wat in je opkomt als je denkt aan jouw ambities. Wellicht vind je dit lastig om te doen, begin dan met de volgende onderwerpen te noteren:

1. Noteer waar je goed in bent
Dus je talenten. Het gaat er niet om dat je wereldkampioen schaken bent, maar ergens goed in zijn kunnen ook kleinere dingen zijn zoals dat je goed kan luisteren of inlevingsvermogen hebt. Vind je het lastig om te bedenken waar je goed in bent. Lees dan dit artikel hoe je jouw talenten en kwaliteiten ontdekt. 

2. Noteer je hobby’s en interesses.
Dit zijn bijvoorbeeld de dingen die je graag doet in je vrije tijd. Het zijn de dingen waar je graag tijd en energie in steekt. De dingen waar je graag over praat, leest of kijkt op televisie. En ja, je mag dus ook die slechte realityshow noteren als jij daar graag naar kijkt. Niets is hier fout.

3. Noteer welke mogelijkheden qua werk je al in je hoofd hebt gehad.
Welke banen lijken je tof? Over welke banen heb je weleens nagedacht, of die bij je zouden passen? Het is hierbij belangrijk dat je open minded blijft. Schrijf niet meteen een baan af omdat het ver weg is of minder verdient. Het gaat erom dat je erachter komt wat je ambities zijn, niet dat je meteen jezelf in een hokje duwt bij die baan. Welke mogelijkheden zie je?

4. Noteer je kinderdroom
Kinderen zijn puur en werken niet om er geld aan te verdienen. Zij doen dingen omdat zij daar interesse in hebben en daar graag hun tijd en energie aan besteden. Wat voor dingen vond jij leuk om te doen als kind? Buitenspelen, tekenen of turnen? En wat wilde je worden toen je een kind was? Ook al spreekt dit je nu niet meer aan, noteer dit toch. Het gaat om de diepere laag die erachter ligt.

Stap 2: Wat levert dit jou op?
De informatie die je uit stap 1 hebt gehaald, ga je nu specifieker maken door te noteren waarom dit jou zo aanspreekt. Wat maakte die kinderdroom zo aantrekkelijk voor je? Wat levert bijvoorbeeld die realityshow jou op? Waarom kijk je het?

Stap 3: Concreet maken
Je gaat vanuit de enorme massa aan informatie die je in stap 1 en 2 hebt verzameld over jezelf bekijken waar de overeenkomsten liggen. Welke dingen zie je vaker terugkomen? Anders gezegd, welke aspecten zijn blijkbaar belangrijk voor jou? Het gaat er daarbij vooral om dat je de diepere laag ervan vindt.

Hierin ga je een rode draad ontdekken bij alle antwoorden die je genoteerd hebt. Deze rode draad is wat voor jou belangrijk is en waar jij ambitie voor hebt om dit terug te zien in je werk, je privé en waar je je dus voor wil inzetten.

Stap 4: Keuzes maken
Na stap 3 weet je wat jij belangrijk vindt en waar jij je voor wil inzetten. De vervolgstap is hierin keuzes gaan maken en hierdoor een stip aan de horizon te gaan zetten. Geregeld krijg ik de vraag: hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Of ‘hoe maak ik de juiste keuze?’

In dit artikel lees je meer over hoe we gewend zijn om te kiezen (voor bepaald werk) en wat de juiste manier is om te kiezen voor iets dat bij je past.

Stap 5: Een doel stellen
Als je een richting gekozen hebt, betekent het ook een doel stellen voor jezelf. Waar wil jij naartoe werken? Wil je een eigen bedrijf opzetten, wat wil je daar dan mee bereiken? Werken in de kinderopvang, wat wil je dan betekenen voor de kinderen? Of werken als directiesecretaresse, wat is jouw ultieme droom daarin?

De focus op je doel stellen is dit concreet maken. Niet ‘ik wil veel mensen helpen’, want dat is te vaag. Hoeveel mensen wil je helpen? Waarmee wil je ze helpen? Hoe wil je ze helpen? Wat is jouw aanpak? Als je dit super concreet hebt, weet jij waar je naartoe wil werken. Jouw ambitie is duidelijk.

Vragen die jou daarbij kunnen helpen zijn:
– Waar sta ik echt voor?
– Waar wil ik voor herinnerd worden?
– Wat wil ik bereiken in mijn leven?
– Wat voor werk helpt mij om mijn levensdoelen te bereiken?

Stap 6: Maak een plan
Zonder plan blijven jouw ambities enkel dromen. Met een concreet en helder plan kan je hier naartoe werken. Op het moment dat ik mijn bedrijf opstelde heb ik doelen gesteld voor over drie maanden, één jaar en drie jaar. Deze doelen (3 jaar later) zijn bijna allemaal uitgekomen. Dit kwam omdat ik allereerst het doel stelde, het doel voor ogen hield én de dingen deed die ik ervoor moest doen.

Om die reden is het belangrijk om een plan op te stellen, zodat je stap voor stap die ambities waar maakt.

Vragen die jou kunnen helpen bij je plan, zijn:
– Binnen hoe snel wil ik mijn droom bereiken?
– Wat heb ik ervoor nodig om dit doel te bereiken?
– Welke tussenstappen dien ik hiervoor te nemen?
– Wat heb ik ervoor nodig om mijn tussenstappen te bereiken?
– Welke hulpbronnen kan ik inzetten?
– Welke investeringen dien ik te doen om dit waar te maken

Heel veel succes met het ontdekken van je ambitie, de keuze maken én jouw droom werkelijkheid maken met een plan.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise