Hoe vertrouw ik op mijn intuïtie (tijdens mijn droombaanzoektocht)?

Wat is je intuïtie?
Je intuïtie is een natuurlijke gave die wij allemaal hebben, maar dit wordt vaak niet opgemerkt met onze 5 zintuigen. Het kan dus vreemd zijn, beangstigend lijken of je hebt het niet eens in de gaten als je intuïtie jou informatie geeft. Sommige mensen noemen dit ook wel je zesde zintuig.

Tijdens mijn opleiding tot energetisch coach heb ik meer geleerd over intuïtie. In z’n algemeenheid wat intuïtie is, maar ook wat intuïtie voor mij is. Dit heeft bij mij tot interessante inzichten geleid. Hier deel ik graag met je over, voornamelijk hoe je jouw intuïtie kan inzetten bij jouw droombaanzoektocht. Ik geef je antwoord in dit artikel op hoe je vertrouwt op je intuïtie, hoe je je intuïtie kan herkennen en hoe je je intuïtie kan versterken. Ik ga je hierin ook wat concreet toepasbare tips geven en een extra opdracht om erachter te komen hoe je intuïtie jou informatie geeft.

Waarom is intuïtie zo belangrijk?
Je intuïtie kan je helpen om problemen op te lossen. Het kan je aanmoedigen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het opent een deur naar een nieuwe wereld. Het is dus in jouw droombaanzoektocht een fijne manier om diep bij jezelf te komen. Op die manier ben je bijvoorbeeld minder bezig met de mening van anderen, maar enkel met jezelf. Je maakt contact met jouw onderbuikgevoel en met je eigen krachten, waardoor je vol zelfvertrouwen keuzes kan maken. Zoals de keuze naar een baan die volledig bij je past en waar je gelukkig(er) van wordt.

Hoe ontwikkel je je intuïtie?
Iedereen heeft een eigen intuïtie, alleen is het probleem dat wij niet luisteren of vertrouwen op onze intuïtie. Wil je jouw intuïtie voelen en ervaren, dan is het van belang dat je allereerst open staat voor je intuïtie. Open staan voor je intuïtie heeft dus ook te maken met observeren wat er zich aandient. Op dat moment zal je aanwijzingen krijgen (vanuit je onderbewuste). Deze aanwijzingen lijken niet altijd logisch, maar het is belangrijk dat je vertrouwt hierop. Zonder vertrouwen en de aanwijzingen opvolgen doe je namelijk alsnog niets met wat jouw intuïtie jou aangeeft.

Het is daarnaast makkelijker om je met je intuïtie te verbinden op het moment dat je je uitgerust voelt en je in balans bent. Als je niet lekker in je vel zit is het lastig om deze informatie van je intuïtie te ontvangen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je energie hoog zit en dat je je goed voelt als jij meer naar je intuïtie wil luisteren.

Vooral bij meditaties of andere manieren van stilte komt jouw intuïtie naar voren. Zo krijg je geen andere prikkels, maar sta je volledig en enkel open voor jouw eigen intuïtie. Je kan vanuit daar aanwijzingen van je intuïtie makkelijker ontvangen. Alleen zijn en in stilte zijn is dus belangrijk. Dit kan ongemakkelijk voelen, omdat er emoties omhoog kunnen komen welke je nog niet eerder gevoeld hebt. Dit hoort erbij om jezelf beter te begrijpen en jouw intuïtie eerder en makkelijker te herkennen.

Hoe herken je informatie van je intuïtie?
1. De informatie van je intuïtie voelt goed. Het geeft je rust en het voelt vertrouwt. Alles voelt oké
2. De informatie van je intuïtie is zonder oordeel. Het laat je weten wat de beste keuze voor jou is, maar dwingt je niet om een richting op te gaan. Welke weg je ook kies, dat is oké.
3. Je hoeft niet hard te proberen om informatie te krijgen. De informatie kwam opeens. Je hoeft niet te weten waar het vandaan komt. Het is er.

Welke communicatievormen neemt intuïtie aan?
Je intuïtie kan op vele manieren tot jou komen. Sommige mensen zien beelden, anderen horen woorden, hebben bepaalde gevoelens of een innerlijk weten. Dit is slechts een van de vele vormen waarin je intuïtie tot je kan spreken.

1. Beelden: het zijn beelden die je ineens ziet, waarbij het duidelijk is dat je dit niet zelf verzonnen hebt.
2. Horen: het lijkt alsof iemand tegen je praat. Dit kan zowel je eigen innerlijke stem zijn of die van iemand anders. Dit gebeurt vooral in stilte als je bijvoorbeeld in de natuur bent.
3. Voelen: via gevoelens van binnen, maar dit kunnen ook fysieke sensaties zijn. Het samentrekken van je lichaam bijvoorbeeld als iets niet goed voor je is.
4. Weten: je weet innerlijk iets, zonder dat je weet waar het vandaan komt.

Wat maakt intuïtieve keuzes maken zo lastig?
1. Zoals je eerder al las is het makkelijker om je met je intuïtie te verbinden op het moment dat je je uitgerust voelt en je in balans bent. Als je niet lekker in je vel zit is het lastig om deze informatie van je intuïtie te ontvangen. Dit maakt het lastig, omdat je juist op een moment dat je niet lekker in je vel zit (bijvoorbeeld omdat je werk niet meer bij je past) je intuïtie goed kan gebruiken. Op het moment dat je last hebt van angsten om je werk los te laten of onzekerheid of je wel nieuw werk zal vinden is het lastiger om de informatie van je intuïtie te ontvangen.

2. Daarnaast is het lastig om informatie van je intuïtie te ontvangen als je vooral bezig bent met de uitkomst. Als je iets heel graag wil of wil vasthouden aan iets wat je al hebt is het lastig om jezelf open op te stellen voor wat je intuïtie je te vertellen heeft.

Bijvoorbeeld: je bent in jouw droombaanzoektocht, maar het inkomen dat je nu uit je werk haalt wil je wel behouden. Op dat moment ben je bezig met de uitkomst en niet met wat je intuïtie je te vertellen heeft over jouw droombaan.

3. Ook kan het lastig zijn om te vertrouwen op de informatie die je krijgt. Dit komt omdat wij in een kennismaatschappij zijn opgegroeid, waarin overal een mentale verklaring voor wordt gevraagd. We willen de oorzaak achterhalen en het dient logisch te zijn. Intuitie en gevoel zijn niet te onderbouwen of in woorden te omvangen. Het is een innerlijk weten welke niet te verklaren is.

Het vertrouwen op je intuïtie gaat samen met zelfkennis en trouw zijn aan jezelf en wat je ervaart, hoort, voelt en ziet. Negeer deze signalen dus niet, maar luister naar die innerlijke stem.

 Hoe kan je je intuïtie inzetten bij jouw droombaanzoektocht?
Stel je hebt jouw droombaan ontdekt, maar jouw droombaan wordt weinig aangeboden. Je reageert op vacatures die het meeste aan jouw voorwaarden voldoen. Je krijgt een aanbod voor een van deze banen. Het wordt goed betaald, collega’s lijken gezellig en je kunt je tijd flexibel indelen. Prima baan, maar dan krijg je een gevoel in je onderbuik dat zegt dat er iets niet in orde is. Precies dat is je intuïtie.

Op dat moment kan je de baan aannemen, maar eigenlijk weet je van jezelf al dat dit niet helemaal goed voelt en dus niet helemaal goed bij je past. Vertrouw op jouw gevoelens. Het is voor jou dan van belang om te gaan ontdekken welk aspect niet goed voelt en welke informatie jouw intuïtie jou wil overbrengen. Dit wijst jou naar jouw eigen behoeftes. Je leert zo meer over jezelf, je intuïtie maar ook over jouw droombaan.

Om bij je gevoel te blijven is het dus van belang om je intuïtie serieus te nemen en regelmatig even de stilte op te zoeken. Zo kom je meer in contact met je intuïtie en kan je dit gemakkelijker inzetten in jouw (werk)leven.

5 behulpzame vragen over je intuïtie:
1) wat heb jij met intuïtie?
2) hoe is het voor jou als je je intuïtie volgt?
3) hoe is het als je dit ontkent?
4) wanneer is je intuïtie volgen een gemak voor je?
5) wat zou je kunnen brengen als je meer naar je intuïtie zou luisteren?

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise