De band met collega’s op je werk: een van de aspecten van werkgeluk

Werkgeluk
Werkgeluk ontstaat niet door meer salaris (ook al is dat logisch dat je dat wellicht denkt). Meer werkgeluk ontstaat op het moment dat je je serieus genomen voelt, dat je je gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. En wie zorgt daar voornamelijk voor? Juist. Je collega’s. Je collega’s zijn als het ware de motor voor jouw werkgeluk. Een fijne band met je collega’s is mega belangrijk om jouw vuurtje brandend te houden. Hoe komt dat nou?

Veiligheid 
Een van de basisbehoeften van de mens is namelijk veiligheid/zekerheid. Kijk maar eens naar de behoeftenhiërarchie van Maslow. Eerst komen de fysiologische behoeften (onderdak, eten/drinken) en vervolgens het kopje zekerheid (veiligheid, orde, bescherming). Het is super belangrijk dat waar we ook werken, dat we ons veilig voelen. Dat we onszelf kunnen zijn.. 

Have fun
Dus, een van de belangrijkste factoren op je werk is je collega’s en dan met name de band die je hebt met je collega’s. Om deze reden is het dus van belang dat je effort steekt in die band. Ga mee naar de vrijdagmiddagborrels, maak met iedereen een praatje op een teamuitje en stel je vriendelijk, open en gastvrij op. Zorg ervoor dat je plezier hebt. Natuurlijk je bent collega’s en je werkt samen, maar jullie zijn ook allemaal mensen die het beste uit hun dag en leven willen halen. Leer elkaar vooral kennen, maak samen grapjes en plezier!

Help elkaar
Daarnaast kan het werken met collega’s ook jou veel tijd en energie opleveren. Iedereen heeft weer andere kwaliteiten. Blijf niet op je eigen eilandje zitten om het allemaal zelf maar uit te proberen, maar vraag andere collega’s om hulp. Het is daarnaast bewezen dat als mensen jou helpen, ze automatisch meer voor jou over hebben en dat zij een sterkere band met jou voelen. Win-win situatie dus. Andersom geldt dat natuurlijk dan ook. Biedt ook je hulp aan, aan anderen. Zo kunnen jullie écht samenwerken en gebruik maken van elkaars kwaliteiten. 

Samen hetzelfde doel
Op het moment dat je samen naar een doel toewerkt, dan vergroot dit je band met je collega’s ook. Je hebt namelijk iets gemeen waar jullie je allemaal voor inzetten. Het zorgt ervoor dat je gemotiveerder en meer betrokken bent in je werk en om hetgeen waar je naartoe werkt te laten slagen. En benoem dit gemeenschappelijke doel ook regelmatig, zodat iedereen met de neus dezelfde kant op blijft staan. Je zult zien dat het fijner en makkelijker werken is. 

Van collega’s naar vrienden
En als je merkt dat je als collega’s goed met elkaar overweg kan en dat de band die jullie hebben opgebouwd prettig verloopt, dat er zomaar eens meer zou kunnen ontstaan. Ja, dat kan een liefdesrelatie zijn, maar een fijne vriendschap is ook mogelijk. Zo is het mij overkomen bij een school waar ik werkte. De school, de sfeer en alles eromheen was verschrikkelijk. Zij kwam er als starter en ik ook en zo konden we elkaar een hart onder de riem steken. Onze band werd sterker, we kwamen geregeld bij elkaar over de vloer en deden leuke dingen samen buiten het werk. Aan het einde van het schooljaar verlieten we beiden de school, maar onze vriendschap staat nog steeds steady as a rock. 

Ik hoop dat je fijne collega’s hebt, waar je prettig mee samen kan werken, met je hetzelfde doel nastreeft en dat je wellicht hier zelfs wel mooie banden uit kan halen! 

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise