Ik wil ander werk, maar vind zoveel leuk. Hoe kies ik?

Je bent al enige tijd bezig met jouw droombaanzoektocht.

Je hebt al veel dingen geprobeerd zoals vacaturesites, beroepskeuzestest en gesprekken met anderen. Dit leidde tot niets. Hopelijk ben je toen gaan inzoomen op jezelf. Een goede eerste stap. Maar nu ben je ook weer vastgelopen. Er zijn namelijk zoveel dingen die je leuk vindt om te doen. Aaargh! Het volgende obstakel. Hoe kies je daar dan tussen?

Girl, I got you. In dit artikel lees je 4 belangrijke stappen hoe jij kan kiezen wat voor baan er echt bij je past.

1. Puzzelstukjes verzamelen
Op het moment dat jij bent begonnen met jezelf leren kennen ontstaat daar vaak heel veel informatie. Misschien vind je het zowel leuk om met mensen te werken als met dieren. Of wil je graag alleen werken, maar ook samen met een team. Misschien wil je wel diepgaande gesprekken voeren en tegelijkertijd creatief bezig zijn met je handen. Dit mag allemaal nog. Het is eerst belangrijk dat jij genoeg puzzelstukjes gaat verzamelen over jezelf.

Je moet weten welke onderwerpen je interesse hebben, waar je graag meer over wilt leren, wat je belangrijk vindt in het leven etc. Stap 1 is dus echt puzzelstukjes verzamelen over jezelf. Noteer dit ook altijd. In een notitieboekje of als mindmap bijvoorbeeld.

2. De puzzelstukjes bij elkaar leggen
Daarna is het belangrijk om de puzzelstukjes bij elkaar te gaan leggen. Dit heeft te maken met keuzes maken. Wat is belangrijk voor jou? Wat is minder belangrijk en kan dus ‘’weg’’?

Vragen die jou daarbij kunnen helpen zijn:
– Wat heeft jouw prioriteit?
– Wat vind jij belangrijk?
– Waar wil jij je voor inzetten?
– Welke taken wil je doen?
– Wat voor omgeving wil je werken?
– Hoe wil jij helpen/bijdragen?

Sommige dingen zijn fijn, maar als hobby of in je privéleven. Andere dingen vind je belangrijk om echt in je werk uit te kunnen oefenen. Je gaat bekijken in deze stap wat er echt moet blijven voor jou en wat buiten je werk om genoeg is.

3. Puzzelstukjes op de goede plek leggen
Als je jouw puzzelstukjes over jezelf verzameld hebt en bij elkaar gelegd hebt, ga je de puzzelstukjes op de goede plek leggen. Welke combinaties van puzzelstukjes zie je ontstaan? Wat ‘’hoort’’ er bij elkaar?

Het kan uiteindelijk dus ook zo zijn dat je meerdere puzzelstukjes (informatiebrokjes) van jezelf hebt, waardoor er een combinatie van puzzelstukjes ontstaat. Bijvoorbeeld: je wilt diepgaande gesprekken voeren in je werk én adviseren. Of je wilt je bezig houden met het onderwerp voeding, maar ook met sport. Dit kan samen gaan. Het een hoef het ander op dat moment nog niet uit te sluiten.

Het kan daarnaast zo zijn dat beide puzzelstukjes samen horen. Bijvoorbeeld voeding en sport in één baan (denk bijvoorbeeld aan lifestylecoach), maar het kan ook zijn dat deze los van elkaar staan (denk bijvoorbeeld aan diëtist en personal trainer). Het kan dus ook zo zijn dat je meerdere banen naast elkaar mag uitoefenen. Het gaat erom wat er uiteindelijk past bij jou. En twee banen naast elkaar doen is ook een keuze.

4. De puzzel eens goed bekijken en voelen
Als je uiteindelijk de puzzelstukjes op de goede plek hebt gelegd en combinaties hiermee hebt gemaakt is het belangrijk om nog eens naar de puzzel te kijken en vooral te voelen. Voelt deze combinatie goed? Ben je tevreden met wat eruit is gekomen?

Uiteindelijk wil jij namelijk een keuze maken die bij je past. En die keuze maak je door niet alleen rationeel bezig te zijn met dit proces, maar juist ook door te voelen.

Beeld jezelf dus eens in: stel je zou dit werk echt doen, hoe zou dat dan voor je zijn? Voelt het goed, ga vooral die droom werkelijkheid maken!

Voelt het niet goed, dan mag je wat bijschaven vanaf stap 1. En heb je hier hulp bij nodig, vraag dan de één op éen doorbreeksessie aan waarbij ik je hierbij help.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise