Werk ontdekken dat bij je past – Ikigai editie

Wellicht heb je er weleens van gehoord of het ergens gelezen, maar ik kan me ook goed voorstellen als je geen idee waar ik het over heb. Ikigai.

Combinatie van alles!
Ikigai wordt gezien als de combinatie van je passie, je levensmissie, je roeping waarvoor je op aarde ‘’bent gezet’’ en het werk dat je daadwerkelijk doet. Ik geloof dat je werk veel meer is dan alleen een middel om geld mee te verdienen. Ik geloof dat je hetgeen wat jij belangrijk vindt in het leven en waar je graag veranderingen in teweeg wil brengen ook bij je werk hoort. Daarnaast denk ik dat je het oprecht leuk dient te vinden én dat je er goed in bent (of kan worden). Het is namelijk zo dat als je ergens goed in bent, dat je het meteen ook leuker vindt.

Levenswerk
Werk is dus in mijn optiek niet alleen waar je jouw auto, vakantie, huis en leuke etentjes mee betaald. Werk kan jouw ‘’levenswerk’’ zijn. Hetgeen waar jij die drive voor voelt. Hetgeen waarvoor je met plezier in de ochtend op staat. Hetgeen waar je betekenis in kan brengen. Hetgeen wat waardevol en nuttig is voor anderen. Hetgeen wat jouw leven diepgang en meer voldoening, uitdaging en plezier geeft.

Vaag?
En dit, lieve jij, is jouw Ikigai. Omdat ik me kan voorstellen dat het nog een beetje vaag en onduidelijk is wil ik je introduceren aan de volgende afbeelding. Hier zie je duidelijk wat Ikigai voorstelt. Eigenlijk is het aan jou om jezelf een aantal vragen af te vragen, om bij die Ikigai te komen:

1. Waar houd je allemaal van?
2. Waar ben je goed in?
3. Als je die samenvoegt: wat is dan jouw passie?
4. Wat heeft de wereld nodig? Welke verandering dient er te komen?
5. Als je die samenvoegt met waar je van houdt, wat is dan jouw missie?
6. Waar kan jij voor betaald worden?
7. Als je die samenvoegt met wat de wereld nodig heeft, wat is dan jouw roeping?
8. En als je waar je voor betaald kan worden en waar je goed in bent combineert, wat is dan jouw werk?

Overlap
Vanuit daar gaat jouw Ikigai nog verder. Het is namelijk een combinatie van je werk, je roeping, je missie en je passie. Als je deze combineert. Welke gemeenschappelijke factoren zie je dan? Wat overlapt? Wat matcht goed bij elkaar? Wat is jouw Ikigai?

Heb de ballen
Ik hoop dat je deze Ikigai ook daadwerkelijk gaat uitvoeren in je leven. Het gaat jou zoveel meer geven dan die saaie baan zonder uitdaging, voldoening en plezier! Ik hoop dat die ballen hebt en er gewoon voor gaat! Ik gun het je.

Vind je het trouwens lastig om antwoord te geven op deze vragen, dan help ik je graag middels een 1 op 1 doorbreeksessie met mij. Daarin zoomen we in op jouw verlangens en jouw grootste droom. We komen tot de kern van jouw Ikigai! Ik help je graag.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise