Inleiding boek – ik ben er zo klaar mee

Ik kreeg zo ontzettend veel leuke berichtjes over mijn boek, dat ik besloten heb om de inleiding hiervan online te zetten. Ook juist voor jou als je mijn boek (ik ben er zo klaar mee) nog niet gelezen hebt. 

Hieronder lees je de inleiding en wat je van het boek kan verwachten. Ik ben super benieuwd of het je aanspreekt!

Het is zaterdagnacht. Je staat dansend in de club, samen met je beste vriendinnen. Een van je vriendinnen staat te kletsen met een random dude, die zomaar eens de liefde van haar leven kan zijn. Het is haar doel van de avond om een blijvertje te vinden. Iemand die haar echt gelukkig zal maken. Jouw doel is voornamelijk om de tijd stil te zetten. Om even echt te kunnen genieten. Om te voelen dat je leeft. Om alles uit het leven en dit moment te halen. Keiharde muziek, je vriendinnen en drankjes helpen daarbij. Je bent nog jong, dus why not?

Het uitgaan voelt goed, maar diep vanbinnen voel je leegte. Jij weet namelijk dat zondag de laatste dag is dat je kunt genieten en zelf kunt bepalen wat jij wilt doen. Straks is het de laatste vrije dag en dan begint die werkweek weer. O mijn god! Zelfs als je in de club staat, voel je de tegenzin al. Kon dit moment maar voor eeuwig duren en startte die werkweek maar nooit meer. De zondag vliegt voorbij en straks is het weer maandagochtend en moet je aan de slag. MOET inderdaad, want anders kun je de huur en je rekeningen niet betalen. Dat is de enige reden dat je nog naar je werk toe gaat.

Als het kon was je allang gestopt en stond je hier elke nacht te dansen. Gewoon genieten en geen kopzorgen. Maar jij weet ook dat dit niet realistisch is. Money needs to roll, cause you gotta pay the bills. Zo simpel is het. En dus zet je zondagavond braaf je wekker. Met tegenzin, dat dan wel. En als diezelfde wekker afgaat in de ochtend is er geen enkele kans dat jij meteen opstaat. Snoozen en het nog even uitstellen is meer je tactiek. Waarom zou je namelijk eerder opstaan als je je ook in een paar minuten klaar kunt maken, zodat je precies op tijd op je werk bent? Of net ietsjes te laat, ach who cares…

Het gekke is, dat je eigenlijk supergemotiveerd en ambitieus bent. Je bent slim en hebt een enorme drive. Er zit veel en veel meer in jou dan dat er nu uitkomt. Je houdt ervan om nieuwe dingen te leren, je gaat geen uitdaging uit de weg en zet je graag in om mensen te helpen. Zo sta je bijvoorbeeld altijd klaar voor je collega’s en vriendinnen, maar ook zet je je beste beentje voor als het om onbekenden gaat.

Het advies dat je anderen in jouw situatie zonder nadenken zou geven is: ‘Stop met dat werk en ga iets anders doen wat je wel leuk vindt!’ En hoe graag je dat zelf ook zou willen, toch lukt het je niet… Want nog los van die rekeningen die betaald moeten worden, zou je ook helemaal niet weten wat dan wél bij je past. Je weet supergoed dat dit werk het niet is, maar waar je dan wel happy van wordt? Geen idee, er zijn ook zóveel opties en mogelijkheden.

Eigenlijk vraag je je af of je überhaupt wel gemaakt bent om te werken. Geen enkele baan lijkt iets voor je te zijn en als je een nieuwe keuze maakt, wil je wel dat het de juiste keuze is. Je gaat natuurlijk niet zomaar je zekerheid opgeven! Je zit gewoon helemaal vast. Alsof je zit opgesloten in een gouden kooi. Je hebt alles wat je hartje begeert: een mooie woning, leuke vriendinnen, een fijne partner, een auto en financieel heb je het goed voor elkaar.

Maar ja, die baan… Die roeping. Die potentie. Je purpose. Daarin ben je zoekende en je komt er maar niet uit. En zo leef je op de automatische piloot. Doordeweeks is het vooral overleven en na een werkdag ben je gesloopt. Meer dan Netflix kijken met een pizza op de bank wordt het niet. Het weekend is jouw time to shine, om even lekker los te gaan. En zo begint op maandag weer een nieuwe werkweek. Wéér een week waarin je verlangt naar uitdaging, plezier en vooral gelukkig zijn.

Daarom lees je dit boek
Is dit herkenbaar voor je? You’re not alone. Er zijn net als jij ontzettend veel vrouwelijke millennials die hun werk inmiddels uitkotsen, maar die er toch elke maandagochtend weer zijn. Zelf heb ik er ook jarenlang zo bijgezeten: met tegenzin en eigenlijk al uitgeput begon ik op maandagochtend aan een nieuwe werkweek. Ook ik had geen puf meer om te sporten of iets gezonds te koken, en eindigde vele doordeweekse avonden met pizza en Netflix op de bank. Ook ik droomde over die droombaan, zonder concrete stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat ik daar ook echt kwam. Ondertussen voerde ik nutteloze interne discussies over waarom ik niet weg kon gaan, deed ik vele beroepskeuzetests die niets opleverden en keek ik bijna dagelijks op vacaturesites.

Lang dacht ik dat ik hierin de enige was. Dit onderwerp wordt namelijk niet echt openlijk besproken. Want zeg eens eerlijk, als iemand aan je vraagt: ‘Hoe gaat het met je?’, antwoord jij toch ook: ‘Goed, en met jou?’ – ook al gaat het eigenlijk gewoon hartstikke kut? Je kwetsbaar opstellen en over problemen praten is niet iets vanzelfsprekends.

Hetzelfde geldt voor sociale media. Op Instagram komen voornamelijk toffe vakantiekiekjes, lekkere terrasjes, grote feesten en andere leuke dingen voorbij – geen chagrijnige foto’s van zondagavond of lamlendige Netflix-pizza-avonden. Daardoor lijkt het alsof jij de enige bent die er op zondagavond zo bij zit. Bij deze een reminder: dat ben je niet! Ik weet zeker dat je daar na dit boek ook nooit meer aan zult twijfelen.

In dit boek lees en leer je allereerst hoe het komt dat we in die gouden kooi terechtgekomen zijn én hoe je daar dan uitkomt. Het gaat je ogen openen en zal je op een andere manier laten kijken naar je huidige situatie. Het doel is dat je leert hoe je dit kunt veranderen, zodat jij je weer vrij voelt in je werk en leven. Want je bent zoekende naar rust en geluk, toch?

En last but not least, het allerbelangrijkste waarom jij dit boek hebt opengeslagen: je gaat ontdekken wat voor werk wél bij je past. In dit boek neem ik je mee op weg naar jouw droombaan. Een persoonlijke ontwikkelingsreis, zodat jij jezelf echt leert kennen.

Na dit boek is het je duidelijk wie je bent, wat je belangrijk vindt in het leven en dus ook wat voor werk daarbij past. Zo kun je na het lezen van dit boek een zelfverzekerde keuze maken, waar je volledig achterstaat. Want je droombaan vinden en elke dag met plezier aan het werk gaan, zoals ik het nu ervaar, dat gun ik iedereen!

Allereerst is het belangrijk om exact te begrijpen in welke situatie jij je nu precies bevindt. De gevoelens en gevolgen die deze situatie met zich meebrengen. Zoals dat je moe bent en zoveel tegenzin ervaart. Waar komt dat vandaan? En wat voor effect heeft dat eigenlijk op je leven? Het is belangrijk om hier eerst in op te zoomen. Zonder startpunt kun je immers ook nergens naartoe werken. Hierover lees je in hoofdstuk 1.

Hoofdstuk 2 focust op de angsten en belemmeringen die jou tegenhouden om jouw passie te ontdekken of om die stap te gaan zetten. Misschien denk je nu wel: niets houdt mij nog tegen! Na dit hoofdstuk zal je zien dat je diepere lagen hebt dan je dacht, dat iedereen angsten heeft, en uiteraard lees je ook hoe je hiermee om kunt gaan zodat niets jouw weg nog blokkeert.

In hoofdstuk 3 lees je over hapsnapmanieren die je nu toepast om je droombaan te ontdekken. Bijvoorbeeld vacaturesites afspeuren om dé perfecte baan te vinden. Het zijn een soort automatische bewegingen die niet werken, maar die we toch toepassen omdat we op zoek zijn naar antwoorden. Natuurlijk lees je ook in dit hoofdstuk hoe je jezelf wél kunt motiveren en welke stappen je kunt zetten om los te komen van je huidige werkplek.

Hoofdstuk 4 gaat over het ontdekken wat concreet bij jou past en hoe je dat kunt doen. Het gaat om een tegenbeweging maken, waarbij je echt gaat inzoomen op wie jij als persoon bent. Zo weet je bijvoorbeeld na dit hoofdstuk wat jou voldoening geeft in je werk (en je leven).

In hoofdstuk 5 ga je verder met het ontdekken van jouw persoonlijke kwaliteiten en talenten. Je geeft aandacht aan de interesses die je hebt en aan de dingen die je energie geven en vreten.

In hoofdstuk 6 wordt dit nog concreter. De vraag die hierin centraal staat: hoe wil ik dat mijn droombaan eruitziet? Denk bijvoorbeeld aan de ideale werkplek, werktijden en andere randvoorwaarden van de baan die het beste bij jou past.

Vanaf hoofdstuk 7 ga je daadwerkelijk een keuze maken. Dit hoofdstuk gaat over focus aanbrengen: wat heeft jouw prioriteit en hoe maak je nu de juiste keuze? Stap voor stap kom je tot een keuze die bij jou past.

Hoofdstuk 8 staat volledig in het teken van die droombaan bemachtigen. De dingen die je concreet moet gaan doen om weer gelukkig te kunnen zijn in je werk. Het gaat over actie ondernemen, zodat die mooie droom werkelijkheid wordt.

Hoofdstuk 9 gaat over iets wat je misschien niet had verwacht, maar wat wel superbelangrijk is: stilstaan. Op het moment dat jij die droombaan in het vizier of bemachtigd hebt, is het cruciaal dat je blijft checken hoe je je voelt in je werk. Blijven monitoren hoe je je voelt en dankbaar zijn voor wat er is, zijn van belang om ook gelukkig te blíjven.

En zo begint de trechter als het ware opnieuw, mocht je daar behoefte aan hebben. Voor nu, voordat je begint aan het eerste hoofdstuk, nog een aantal korte tips om het meeste uit dit boek te halen.

Tips voor het lezen van dit boek

1. Arceer, vat samen en/of noteer inzichten
Boeken lezen is een van mijn favoriete bezigheden. Het is niet voor niets dat ik zelf ook graag dit boek wilde schrijven. Boeken bezitten zoveel waarde en kracht, alleen niet op het moment dat je scannend door een boek heen gaat. Zorg dus dat je aandacht bij het boek is. Mijn favoriete manier daarvoor is arceren. I know, sommige mensen kunnen het niet uitstaan: schrijven of kleuren in een boek. Maar ik geloof dat markeren zorgt voor de focus die je nodig hebt. Je moet immers onderscheiden wat voor jou van belang is en wat niet. Je maakt als het ware meteen een persoonlijke samenvatting. Markeer je echt liever niet? Maak dan een samenvatting of notities in een apart boekje tijdens het lezen. Zo haal je de voor jou belangrijkste informatie uit ieder hoofdstuk.

 

  1. Doe de opdrachten
    In het boek vind je in elk hoofdstuk diverse vragen en opdrachten. Het is supermakkelijk en dus aantrekkelijk om gewoon door te lezen in het boek, zeker als je er net zo lekker in zit. Bij deze wil ik je op het hart drukken: beantwoord alle vragen en doe alle oefeningen. Want hoe wil jij je passie of droombaan ontdekken, als je niet bereid bent om er werk in te steken? Die oefeningen zorgen ervoor dat je meer inzicht krijgt in jezelf en het werk dat echt bij jou past.

3. Leg weg en bekijk opnieuw
Op het moment dat je door een boek raast, mis je informatie. Er wordt niet voor niets gezegd dat herhaling werkt. Het is de kracht van herhaling die je ook tot nieuwe inzichten laat komen. Herhaling zorgt voor inzichten op een dieper vlak dan de keer daarvoor. Dit wil ik je dus ook aanraden bij de opdrachten. Kom je er nu niet uit? Leg de opdrachten even weg en bekijk ze later opnieuw.

  1. Vraag hulp
    Ik geloof niet dat anderen voor jou kunnen bepalen wat bij jou past, maar je kunt anderen wel om hulp vragen in dit proces. Bij de opdrachten in dit boek of door te vertellen over jouw proces en de inzichten die je hebt opgedaan. Ook kom je in dit boek opdrachten tegen waarvoor je sowieso anderen zal betrekken. Stel jezelf open en kwetsbaar op naar degenen dicht bij jou. Hun hulp gaat je echt helpen. Trust me.
  2. Geniet van de reis!
    Ken je dat, dat je zo bezig bent met een doel bereiken dat je niet geniet van de weg ernaartoe? Je wilt graag op je volgende vakantiebestemming aankomen, maar geniet hierdoor niet van de prachtige treinreis die je erheen brengt. Focus dus niet enkel op je doel bereiken, maar ook op de weg ernaartoe. Het grote geluk bevindt zich (ook) onderweg.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise