Jane maakte de switch naar haar droombaan

Jane en ik hebben elkaar ontmoet via Instagram. Ja serieus! Deze fiercy lady had een tijdje geleden een oproep geplaatst dat ze op zoek was naar een fotobuddy. En yes. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen. En zo hebben we elkaar ontmoet in haar prachtige foodspot. Haar verhaal, over hoe de foodspot ontstaan is vond ik zo interessant, met haar levensweg en keuzes, dat ik vond dat meer meiden hier vanaf moesten weten! En zo is hier… De escape van Jane!

 

HBO
Op de middelbare school begon Jane op het VWO. Ze wilde graag journalistiek of psychologie gaan studeren op de Universiteit. Helaas bleef ze zitten en kwam ze op de HAVO terecht en ze kon niet meer naar de Universiteit. Dit was de eerste keer dat Jane dacht ‘’wat moet ik dan doen?’’ En ze kwam terecht bij de studie Toegepaste Psychologie. Dit was een oriëntatiejaar vanuit waar je kon doorstromen alsnog naar de Universiteit of op HBO blijven,  naar maatschappelijk werk of SPH. Hier kwam Jane er achter dat ze het HBO veel leuker vond. Je loopt meer stages en je bent veel meer met mensen bezig in plaats van hoorcolleges volgen. Ze besloot SPH te gaan doen, omdat ze mensen interessant vond. Het gedrag van mensen trok haar erg aan. Ze wilde mensen graag helpen en de studie rondde ze af volgens plan. Jeeeej!

Erg lastig
Ze kwam terecht als invalkracht bij een plek voor jongeren met gedragsproblematiek en in kinderopvangcentra. Het was erg lastig om vanuit school gelijk een baan te vinden, omdat ze weinig werkervaring had en ze er jong uitzag. Ze werd niet gelijk serieus genomen. En helemaal als het gaat om de doelgroepen die zwaarder zijn. Dat was lastig, maar via een uitzendbureau heeft Jane haar ervaring opgebouwd. Uiteindelijk kwam ze bij de Gemeente Den Haag terecht als consulent individuele voorzieningen. Dat zijn voorzieningen voor hulpbehoevende mensen zoals rolstoelen en huishoudelijke hulp. Dit was niet helemaal wat ze wilde. Jane dacht eigenlijk dat het een andere functie was, maar ze besloot het toch te doen, omdat het goed voor haar ervaring zou zijn. Ook zou ze binnen de gemeente makkelijk door kunnen stromen naar andere functies. Binnen een jaar werkte ze als social casemanager en hielp gezinnen met multiproblematiek. Hier heeft Jane veel heftige en schrijnende gevallen gezien en na 4 jaar merkte Jane dat ze wel echt toe was aan iets anders. Aan iets waar ze met een frisse blik naar kon kijken.

Uitkering
Via de gemeente kwam ze bij een nieuwe functie terecht als accountmanager en was zij gericht om mensen uit de uitkering naar werk te helpen. Hierbij had ze te maken met minder problematiek en kon zij mensen op een andere manier helpen. Helaas vond Jane de saleskant niet leuk en keek ze verder naar wat anders.

Lekkere taartjes
Stiekem was haar droom een eigen eettentje te beginnen. En zo startte ze naast haar werk een patisserie opleiding. Haar idee hier achter was ‘’dan heb ik alvast een opleiding om lekkere taartjes te maken’’. Ze hield altijd al van koken en bakken en het liefst voor andere mensen. Ze had het gevoel in zich zitten dat ze zichzelf wel zag staan in een eettentje waar ze lekkere dingen verkocht en waar mensen zich echt thuis voelen. Ze wilde het echt gezellig en fijn maken. Jane is dan ook wel weer zo dat als ze iets in haar hoofd heeft, dat ze het ook wil proberen om het te bereiken. Ook al lukt het niet, ze wil er wel er iets aan gedaan hebben. Haar volgende stap na de opleiding wist ze nog niet. Ook merkte Jane dat ze het lastig vond om naast haar baan hier echt iets mee te doen. En zo verdween dit meer naar de achtergrond.

Keerpunt
In Woerden kreeg ze op dat moment een leidinggevende functie bij een leer- en ontwikkelcentrum. Daar kwamen uitkeringsgerechtigden die zij ontwikkelden naar werk. Ze leerden hen vaardigheden om mee te kunnen komen in het echte werkleven. Het was creatief werk en Jane vond het erg leuk, alleen kreeg ze op dat moment last van gezondheidsproblemen. Als ze ongesteld was had ze erg veel pijn. De gynaecoloog gaf aan dat het endometriose was. Dit was voor haar het keerpunt! ‘’

Voeding aanpassen
Nu wil ik écht iets anders gaan doen! Mijn lichaam geeft een signaal. Ik ben continue bezig in functies om voor anderen te zorgen.’’ Jane had tijd nodig om alles te accepteren en te verwerken en het eerste jaar was heel lastig. Ze had haar voeding aangepast, maar het duurde een paar maanden, voordat zij zich beter voelde. Weer fitter was en minder klachten had. Toch werd er gezegd dat ze niet op een normale manier kinderen zou kunnen krijgen. Wat best heftig was. Jane was 31 en dacht al wel aan kinderen. Het had een grote impact op haar leven.

Beslissing gemaakt
Uiteindelijk heeft Jane samen met haar vriend de knoop doorgehakt. Ze besloten dat Jane haar baan op zou gaan zeggen om te gaan doen wat ze echt leuk vindt. Ze wilde meer met voeding bezig zijn en besloot de opleiding diëtetiek te gaan volgen. Dit zou in combinatie met haar baan teveel zijn geworden. Uiteraard is Jane super blij dat ze dit samen hebben besloten en dat dit kon!

De goede weg op
Toch ook vanaf dat moment kwam het haar niet aanwaaien. Jane wist niet als ondernemer wat ze wilde doen en ze startte met een foodblog. Vanuit daar zijn de dingen op haar pad gekomen, waar ze nu staat. Ze heeft veel andere mensen ontmoet, heeft met een Viva400 wedstrijd mee gedaan en kreeg goede ideeën waar ze meer mee wilde gaan doen. Het voelde als bevestiging. Alsof ze op de goede weg was en door moest gaan. Mensen vroegen om cateringsopdrachten en begin 2020 kwam de Pop-Up Gaard in beeld. Zij zochten iemand voor de koffiehoek. ‘’Dat klinkt interessant’’ dacht Jane. Eerst leek het haar te druk, maar ze heeft toch gereageerd om het uit te proberen. Vanuit daar is het heel snel gegaan en had ze haar eigen eetgelegenheid in deze pop-up store.

Droom laten uitkomen
Jane haar droom is gekomen, binnen een jaar zelfs! De Foodspot is voor haar een mooie kans om te proeven van het horecaleven naast haar studie en haar werk als vertrouwenspersoon. ”Het is hard werken om je droom te laten uitkomen. Het komt niet zomaar aanwaaien’’ vertelt Jane. ‘’Je moet keuzes maken en je moet dingen laten. Zo heb ik mijn goedbetaalde baan opgezegd. Zo ontvang ik nog steeds niet wat ik toen verdiende, maar ik doe wel wat ik leuk vind!’’

Zelfverzekerd
Jane snapt wel dat sommige mensen niet die keuze maken, omdat je er ook dingen voor moet laten. Toch zou zij deze keuze wel weer opnieuw maken. Het geeft veel energie en Jane voelt zich er zelfverzekerder door. Er zijn ook momenten ‘’wat ben ik aan het doen, het lukt allemaal niet’’ vertelt Jane. ‘’Maar tegelijkertijd heb ik zoveel gave dingen gedaan! Elke week is er wel iets dat heel erg tof was. Ook de gasten die komen eten zijn zo dankbaar dat ze iets hebben kunnen eten, zonder zorgen. Dat is heel erg mooi! Hier doe ik het voor, hier word ik blij van.’’

Wat voor tips heb je voor meiden die het spannend vinden?
1. ‘’Begin klein. Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen. Ik had bijvoorbeeld eerst een patisserie opleiding gedaan. Dat was al een eerste stap om dat te doen. Vraag jezelf af ‘’wat wil ik nou?’’. Hoe kom ik daar? En doe steeds een stapje.

2. Als je een idee hebt, en je voelt het zo moet je het in ieder geval proberen. Als je het niet doet, dan weet je het niet. Je weet niet wat je wil maar door niks te doen blijf je ook maar vastzitten op hetzelfde punt. Je kan beter maar iets proberen en ook al kom je erachter dat het niet je ding is, dan weet je dat ook en kan je dingen uitsluiten. Dan weet je wat je niet moet doen.

3. Ga met anderen in gesprek over wat zij doen. Dat kan al inspirerend zijn en je kan tips opdoen. Als iemand zijn baan beschrijft kan je voor jezelf ook bedenken of je het leuk vindt

4. Ga hulp erbij zoeken. Heb je zo’n gevoel dat je er zelf niet uitkomt, dan kan je je echt ongelukkig voelen. Zeker als je maar blijft op hetzelfde punt blijft hangen en je voelt wel dat je iets anders wil maar je weet niet wat. Je wil uiteindelijk wel vooruit komen, dan is het wel goed om op een gegeven moment hulp te zoeken van iemand. Het hoeft niet perse een of andere psycholoog te zijn, maar iemand in je omgeving of een coach of een andere ondernemer of iemand die ook geswitcht is van baan. Of ga workshops volgen. Kijk waar je inspiratie uit kan halen!

5. Het is heel fijn om met gelijkgestemden in gesprek te gaan. Dan voel je je in ieder geval niet alleen

6. Doe waar je je goed bij voelt

7. Ook al heb je iets gevonden wat je leuk vindt dan zijn er altijd mensen in je omgeving die zeggen ‘’dat is niet verstandig’’ dat zou ik anders doen’’. Dat moet je met een korreltje zout nemen. Als je daar te veel naar gaat luisteren, dan ga je nooit die stap nemen. Je kan beter mensen zoeken die er hetzelfde in staan en ook die uitdaging zoeken in plaats van dat je naar die andere mensen luistert. Het zijn vaak mensen in je eigen omgeving die het zien als een te groot risico. Als jij zelf het gevoel hebt van ‘’Ik moet deze stap nemen, want het voelt goed. Dan is het altijd goed om je gevoel te volgen!’’

8.  Heb geen spijt van je keuzes. Alles wat je doet leer je van. Ook al was het niet de minst handige keuze.

Ben je benieuwd naar de de foodspot van Jane? Bekijk haar website: www.janesflavours.nl  check haar Instagrampagina en voor meer informatie kan je haar ook altijd een mailtje sturen naar info@janesflavours.nl. 

En merk je nou dat je toch meer hulp nodig hebt bij jouw eigen zoektocht? En wil je gebruik maken van de tip die Jane je geeft om hulp in te schakelen? Dan help ik je graag middels een 1 op 1 coachsessie waarbij we inzoomen op je verlangen, je grootste droom, je belemmeringen. Ik leer je hoe je deze belemmeringen kan ombuigen in kansen en ik geef je handvatten!

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise