Keuzes maken (in je werk). Je lichaam schreeuwt NEE maar je hoofd zegt JA. Hoe ga je hiermee om?

Ken je dat gevoel dat je eigenlijk helemaal op bent? Je bent er klaar mee. Je bent kapot. Op. Done. Maar toch gaat de (eigenwijze) jij maar door. Je hebt de rust niet in je hoofd om te stoppen met je werk. Om te stoppen met de verplichtingen die je voelt. Je voelt je simpelweg zo verantwoordelijk over alles en hebt het gevoel dat als jij het niet op je zal nemen het niet goed genoeg zal lopen. Je wil de controle behouden, zodat je zeker weet dat het goed zal gaan.

Bang
En eigenlijk durf je ook anderen geen NEE te verkopen. Je bent bang dat ze vinden dat je egoïstisch bent, dat je een watje bent of omdat je jezelf er lekker makkelijk vanaf wil brengen. Ik bedoel: wat zullen ze wel niet van je denken? Nee! Zo ver ga jij het niet laten komen. Jij zal laten zien aan iedereen dat je een keiharde werker bent. Dat je het kan en dat je altijd door zal zetten. Jij bent immers die doorzetter, toch?!

Ontzettend eigenwijs
En eerlijk waar. Ik snap je gevoel helemaal. Dat je anderen niet wil teleurstellen, dat je (stiekem) bang bent om buiten de boot te vallen én dat je dat hoge verantwoordelijkheidsgevoel hebt en dus de verplichting voelt. Ik snap het, omdat 1 ik het ook heb gehad en 2 ik het continue om mij heen zie! Wist je dat dit écht de ‘’voorstadia’’ al dan niet er middenin zitten zijn van een burn-out. Want behalve dat je een super doorzetter bent, ben je ook (en ja dit gaat even hard zijn) ontzettend eigenwijs!

Control freak
Je bent op dit moment dingen aan het forceren. Het doorpushen en maar doorgaan, terwijl je lichaam jou signalen geeft dat het niet goed voor je is. Signalen als hartkloppingen, in je hoofd de hele tijd bezig zijn, niet stil kunnen zitten en de perfectionist en control freak uithangen (alles moet goed zijn!). Wat ik ook vaak zie gebeuren is dat deze dames met hun vinger wijzen naar hun baas. ‘’Ja, maar hij schuift allemaal extra werk op mijn bordje’’. ‘’Als ik niet overwerk, dan kan ik mijn baan verliezen’’. ‘’Als ik promotie wil maken, dan moet ik dit even doen.’’ Op deze manier leg je de verantwoordelijkheid neer bij de ander. Maar weet je wie verantwoordelijk is? Jij! Zeg NEE tegen je baas met overwerken. Zeg NEE tegen het extra werk dat hij op je bordje schuift en zeg dan ook maar NEE tegen die promotie als het boven je pet uitstijgt.

Burn-out
En dat klink ook allemaal hard, maar wat is jou meer waard? Jij, jouw gezondheid en jouw geluk en plezier in het leven of jouw baas met zijn/haar verwachtingen en je baan. Persoonlijk zou ik gaan voor mezelf. Jij bent namelijk de enige die ervoor kan zorgen dat jij gelukkig bent. En gelukkig zijn heeft niets te maken met in een burn-out zitten. Wist je dat het herstel van een burn-out tussen de 1 en 3 jaar ligt? Soms zelfs wel langer. Kan je het je voorstellen? Nu werk je hard door, tot er een punt komt dat je helemaal niet meer door kan werken en 3 maanden geen prikkels kan verdragen. Tot het punt dat je zelfs je vriendinnen niet meer kan zien en spreken, omdat het je te veel is. Is dat wat je wil?

Weer kunnen voelen
Ik geloof van niet. Ik geloof dat jij het kan. Dat ook jij NEE kan zeggen. Dat ook jij weer terug kan naar het oprecht voelen waar je behoefte aan hebt. En wat je hiervoor op de eerste plek te doen hebt is om op de rem te trappen. Bij stilstand kan je namelijk weer helderheid creëren. In stilstand is de plaats dat we weer tot onszelf komen, kunnen reflecteren en weer kunnen voelen.

 

Grenzen stellen
Daarmee bedoel ik niet dat je per direct je baan op moet zeggen of alle andere verantwoordelijkheden opzij moet schuiven, maar daarmee bedoel ik wel dat je het bespreekbaar moet maken én grenzen moet stellen. Sommige dingen kan je wel oppakken, maar andere simpelweg niet meer. Dit is trouwens niet alleen als het gaat om een baan, maar ook met andere dingen. Een burn-out wordt namelijk zowel op het werk als privé veroorzaakt. Dus remember that.

Is het tijd?
Wil je trouwens hier meer handvatten voor krijgen? Wil je eigenlijk toch die baan opzeggen en ben je op zoek naar iets anders? Ik help je graag met een 1 op 1 online coachingssessie! 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise