Laura maakte de switch naar haar droombaan!

INTRODUCTIE
Wie ben je en wat doe je nu?
Ik ben Laura Westerbrink en ik ben sinds 2016 zelfstandig reisadviseur. Dat houdt in dat ik mijn eigen reisbureau heb. Sinds 2020 ben ik mij aan het specialiseren in wijn & reizen. Naast het organiseren van wijnreizen schrijf ik op dit moment een wijnreisgids over de Elzas en staan er voor 2021 nog meer Wijn & Reizen gerelateerde zaken op het programma!

Is dit jouw droombaan?
Voor nu is dit zeker mijn droombaan!

Waar kunnen we jou vinden en meer over je te weten komen?
Je kunt mij op meerdere plekken vinden:

Website: https://www.pareisbureau.nl
Meer informatie over wijngebieden: https://www.wijnenreizen.nl
Instagram: @wijn.en.reizen
Facebookgroep: Wijn & Reizen

VERLEDEN
Wat heb je gedaan voordat je dit deed?
Ik ben na mijn studie gestart als huiswerkbegeleider op een middelbare school. Ik hielp leerlingen met plannen, leren leren en ik gaf bijlessen Frans, geschiedenis en studiementoraat.

Hoe kwam je erachter dat dit niet meer je droombaan was?
Ik heb altijd de droom gehad om “iets” in de reisbranche te doen, maar mijn studie (Romaanse Talen & Culturen, hoofdrichting Frans) paste daar niet bij. Ik werd dus ook niet uitgenodigd naar aanleiding van mijn sollicitaties binnen de reisbranche. Nadat ik mijn studie had afgerond en aan het werk ging, ben ik in mijn vrije tijd de cursus SEPR Verkoper Reizen gaan volgen.

Op wat voor (concrete) momenten werd je je bewust dat je het werk niet meer leuk vond?
Het was niet zo dat ik mijn werk niet meer leuk vond, maar het paste niet meer bij mij op het moment dat ik moeder werd. Ik werkte voornamelijk in de middagen, van 13u/14u tot 18:30u ongeveer. Op het moment dat ik thuis kwam, ging mijn oudste dochter al naar bed. Ook was het lastig om een oppas voor halve dagen te vinden. Hierdoor zag ik mijn dochter de hele dag niet, terwijl ik maar een halve dag werkte. Dat voelde voor mij helemaal niet goed.

Wat voor gevolgen had het op je leven dat je niet meer gelukkig was in je werk?
Ik zag mijn oudste dochter niet zo vaak als ik zou willen en ik was veel aan het haasten. Als ik op mijn werk was vond ik het heel erg leuk, maar het paste gewoon niet meer goed bij onze nieuwe gezinssituatie. Dat zorgde wel voor spanning.

Hoe merkte je omgeving aan jou dat je niet happy was in je werk?
Ik liet regelmatig vallen dat ik de droom had om in de reisbranche te werken, ik denk dat mijn omgeving dat toen wel meegekregen heeft. Zij hebben niet gemerkt dat ik niet happy was in mijn werk, omdat ik mijn werk nog steeds wel leuk vond. Zij merkten wel dat ik de tijden niet meer vond passen.

Wat deed je toen je merkte dat je niet op je plek zat?
Ik heb het er veel met mijn man over gehad. Zoals hij altijd zegt: wij moeten het met elkaar eens zijn over hoe wij ons leven inrichten en hoe wij het werk verdelen, anderen hebben daar in principe niets mee te maken. Ik heb gelukkig een hele lieve man die ontzettend met mij meedenkt. Daar heb ik het echt mee getroffen!

SWITCH
Wat zorgde ervoor dat je een switch gemaakt hebt?
Op een gegeven moment zei ik tegen mijn man: “Ik denk dat mijn baan in de huiswerkbegeleiding mij tegenhoudt van wat ik echt wil doen.” Hierop zei mijn man: “Maar waarom zeg je dan niet gewoon je baan op?” Dat zette mij aan het denken. Het voelde heel gek om mijn betaalde baan op te zeggen terwijl ik nog niks anders had, maar mijn gevoel zei heel sterk dat mijn baan mij tegenhield van dat wat ik echt wilde. Na dat gesprek heb ik met knikkende knieën mijn baan opgezegd. Het voelde raar, maar het gaf wel direct opluchting.

Waar was je bang voor, voordat je de switch maakte?
Ik was bang dat ik een tijd zonder werk zou zitten, omdat ik op dat moment nog steeds geen diploma had om te werken in de reisbranche.

Is hetgeen waar je bang voor was ook werkelijkheid geworden?
Nee, verre van! Eind februari (2016) had ik mijn laatste werkdag in de huiswerkbegeleiding en een week later ging ik met mijn man mee naar Dubai. Hij had daar een zakelijke afspraak en ik ging mee “op vakantie”. Toen wij in Dubai waren kreeg ik mail van Personal Touch Travel, een franchiseorganisatie voor zelfstandig reisadviseurs. Ik had ooit interesse getoond in hun organisatie, maar het was op dat moment niet passend omdat ik geen opleiding had in de reisbranche. Ik voldeed toen maar aan 1 criterium: mijn leeftijd… Haha! Nu had Personal Touch Travel zelf een opleiding ontwikkeld, waardoor je zelfstandig reisadviseur kon worden. Ik heb met mijn domme hoofd nog aan mijn man gevraagd “wat ik nu moest?” Hij wilde mij op dat moment een emmer water naar mijn hoofd gooien…

Ik heb na thuiskomst uit Dubai een mail gestuurd naar het hoofdkantoor van Personal Touch Travel en een uur later had ik al iemand aan de telefoon. Een paar dagen later zat ik in Den Haag voor een gesprek en 2 weken later heb ik mijn contract getekend.

Hoe kwam je erachter wat je wel wilde doen?
Dit wist ik eigenlijk al die tijd al, al had ik niet in mijn hoofd dat ik ondernemer zou worden. Ik zag mijzelf “gewoon” op een reisbureau zitten, ik wilde voor een baas werken. Toch zou ik nu niet anders meer willen, want ik heb zo ontzettend veel vrijheid. Die vrijheid wil ik nu echt niet meer opgeven!

Hoe heb je jouw droombaan gekozen?

Ik denk dat mijn droombaan mij heeft gekozen. Ik had niet vooraf kunnen bedenken dat het zo zou gaan lopen. Mijn gevoel zei al jaren dat ik in de reisbranche zou passen, maar dit is echt op mijn pad gekomen. Ondanks de gekke situatie waar we nu in zitten, zou ik niet anders willen. Ik zet alles op alles om de reisbranche niet uit te hoeven. Ik zou namelijk niet weten wat nog beter bij mij zou passen dan dit 😉

HEDEN
Hoe merk jij dat je op je plek zit?
Dat wat ik doe, voelt niet als werken. Ik geniet er echt van! Ik denk dat dat een goede graadmeter is om te merken dat je op je plek zit.

Hoe merkt je omgeving dat je op je plek zit?
Zij zien mijn enthousiasme. In het begin vonden ze het nog wel spannend, omdat ik als zelfstandige in de reisbranche zou gaan beginnen. Ik had natuurlijk nog bijna geen ervaring in deze branche. Toch zagen zij vrijwel direct dat dit echt bij mij past.

Wat zijn de intense geluksmomentjes bij jou op je werk?
Ik word er heel blij van als mensen op reis zijn geweest en terugkomen met mooie foto’s en verhalen. Ook heb ik mensen wel eens van ideeën afgepraat, omdat ik het idee had dat een iets andere reis beter bij ze zou passen. Als mensen dan terugkwamen van hun reis en aangaven dat het echt meer dan perfect was, dan ben ik heel gelukkig.

Ook ben ik heel blij als een idee dat ik heb goed uitpakt, zoals de wijnproeverijen in combinatie met informatie over de desbetreffende wijngebieden die ik met de lokale slijterij heb georganiseerd. Ook word ik heel gelukkig van de momenten waarop dingen helemaal samenkomen. Afgelopen zomer (2020) heb ik door de situatie in de wereld bedacht om een wijnreisgids over de Elzas te gaan schrijven. Inmiddels zijn alle teksten hiervoor zo goed als af en komt dat ook helemaal bij elkaar. Daar word ik echt heel blij van!  

WERKGELUK
Wat is werkgeluk voor jou?
Voor mij is het heel belangrijk dat ik iets doe wat ik leuk vind. Iets waar ik energie van krijg en waar ik enthousiast van word.

Denk je dat er veel mensen zijn die werkzaam zijn in hun droombaan?
Als ik naar de mensen om mij heen kijk, dan zijn er maar weinig die echt hun droombaan hebben. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze weer “naar hun werk moeten”. Ook hoor ik vaak dat mensen heel druk zijn en geen vrije tijd meer hebben “door het werk”. Ik vind het altijd jammer om dat te horen. Het kan namelijk ook anders.

Welk advies wil jij mensen geven die nog niet happy zijn in hun werk?
Volg je gevoel en ga uitzoeken wat jij echt graag zou willen doen. En zet daar vervolgens ook stappen in! Ik hoor zo vaak dat het niet mogelijk is om uit die baan te stappen. Maar waarom is dat niet mogelijk? Omdat je geld nodig hebt? Ik begrijp dat mijn situatie geen situatie is die veel voorkomt. Ik had het geluk dat ik mijn baan op kon zeggen, zonder dat daar direct financiële gevolgen aan vasthingen. Uiteraard kwam er financieel minder binnen, maar dit was goed op te vangen. Als je je baan niet direct kan opzeggen omdat je de financiën nodig hebt, ga dan naast je huidige baan uitvinden wat je graag zou willen doen. Of ga bijvoorbeeld een dag minder werken en gebruik deze dag om jouw dromen te verwezenlijken. Er zijn zoveel manieren om uit te vinden wat je echt graag wil gaan doen. Maar doe het wel, want daar word je zoveel gelukkiger van!

Heb je nog iets anders dat je wil delen?

“Als je doet wat je leuk vindt, dan hoef je niet te werken.”

Ik denk dat je werk een aanvulling moet zijn op je leven, niet iets wat je “MOET”. Je bent zo’n groot gedeelte van je tijd bezig met werken, dan zou het op z’n minst fijn zijn om iets te doen wat je leuk vindt, toch?

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise