Lisa maakte de switch naar haar droombaan

Wie ben je en wat doe je nu?
Hi ik ben Lisa en ik heb mijn eigen bedrijf in marketing, social media advertenties. Ik help andere bedrijven en ondernemers met adverteren op Facebook & Instagram. Dit stukje neem ik helemaal uit handen om anderen echt te ontzorgen.

Is dit jouw droombaan?
Ja en nee, en dat klinkt misschien gek. Ja het is mijn droombaan, omdat ik met meerdere dingen tegelijk bezig ben. Adverteren is zoveel meer dan alleen technisch instellen, je kijkt mee naar de teksten, het beeldmateriaal, de website en ook creatief nadenken hoe je de beste resultaten kan behalen. Zo is mijn werk nooit saai. Daarnaast ben ik ondernemer, baas van mijn eigen bedrijf (hoe cool klinkt dat) wat mij de vrijheid geeft om zelf te bepalen wanneer en waar ik werk. Maar ook vrijheid omdat ik zelf mag bepalen hoe het werk gedaan wordt. De eigen verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken is voor mij mega uitdagend, wat ik nodig heb in mijn werk. En daarnaast ben je marketeer, sales-persoon, koffiemevrouw en klantenservice in een. Ohja en af en toe boekhouder.. maar dat besteed ik uit omdat ik het niet leuk vind (en er niet goed in ben).

Waarom dan nee? Ik ben aan het groeien als persoon en met mijn bedrijf om steeds meer mijn droomleven te creëren. Dit betekent dat ik nog meer dingen wil uitbesteden, net zoals dat ik boekhouden uitbesteed. Om zo echt alleen maar bezig te zijn met dat wat ik leuk vind. Dit is een proces en dat is ook helemaal oké. Want hoe leuk zou het zijn als alles in 1 keer behaald is? Waar is de uitdaging dan?

Waar kunnen we jou vinden en meer over je te weten komen? (hoeft niet, mag)
Als je meer over mij wilt weten dan kan je een kijkje nemen op mijn website www.lvhmarketing.nl of mijn Instagram www.instagram.com/lisa.vanheusden. Daar deel ik over mijn bedrijf, mijn dienst, ondernemersleven maar ook de dagelijkse dingen die mij bezighouden. Zoals sporten, koken en bakken, op honden passen, gekke dansjes doen en heerlijk uiteten gaan.

VERLEDEN
Wat heb je gedaan voordat je dit deed?
Poeh, mijn loopbaan carrière is van hot naar her gegaan. Komt ie: Toen ik net afgestudeerd was van de opleiding Social Work in 2017 begon ik als junior projectmanager bij een vertaalbureau. Dat was het helemaal dacht ik: ik hield van regelen en organiseren, overzicht houden, werken met deadlines. Maar helaas, deze job bestond voornamelijk uit offertes en facturen maken en mailen. Heel veel mailen. Niet zo gek dat ik na 5 maanden alweer stopte met deze baan.

 Tijdens deze baan bedacht ik me dat ik mijn eigen onderneming wilde starten. Zelf de baas zijn, de vrijheid. Heerlijk leek me dat. Ik startte een onderneming in coachen van jongeren en jongvolwassenen die te maken hebben met rouwverwerking. Door mijn eigen verleden voelde ik aan alles dat ik hier wat mee moest doen. Toen ik 17 jaar was verloor ik mijn vader en doordat ik er zoveel sterker uit was gekomen moest en zou ik anderen hiermee helpen.

 Ik wilde naast mijn onderneming blijven werken voor de financiële zekerheid. En zo kwam ik in de kinderopvang terecht. Fijne werktijden (4 dagen per week van 12.00 tot 18.00 uur), waardoor ik veel tijd over had om ook aan mijn onderneming te werken. Ik dacht, omdat ik toch ging bouwen aan mijn eigen bedrijf, dat ik voor de time-being maar gewoon even een ‘makkelijke’ baan moest nemen dat wel prima verdiende.

De kinderopvang was super leuk om in te werken, dat kwam vooral ook door het team waarmee ik werkte. Maar toch begon het steeds meer in mij te prikkelen dat ik ‘iets van mijn leven moest gaan maken’. Ik was inmiddels 25 en wat had ik nou bereikt? Ook begon ik te twijfelen aan mijn coaching-onderneming, het wilde maar niet echt van de grond komen.

 Dit lag vast aan de marketing, dacht ik. En zo ging ik naast mijn baan in de kinderopvang in mijn vrije tijd stage lopen bij een website/blog om meer te leren over marketing en social media. Dit heb ik 1 jaar gedaan en vond ik onwijs leuk en interessant!

 De twijfels over mijn onderneming en de gedachten dat ‘niks lukte’ sloegen toe. Ik had voor mijn gevoel nog 0 relevante werkervaring opgedaan en al mijn vrienden zaten in een ‘serieuze’ baan en waren aan het doorgroeien. En daar was ik: geen idee wat ik moest doen, geen idee wat ik nou echt leuk vond, wat mijn passie was. Maar dat ik iets moest doen was zeker. Anders kom je nooit aan een baan, ga je nooit goed verdienen en zal je zien dat jij pas op je 40e een huis kan kopen. Dit waren mijn gedachten op dat moment.

 Ik solliciteerde op marketing functies, dat vond ik tenslotte tijdens die stage wel leuk om te doen. Dus daar zal ik vast mee verder moeten. Het is veelzijdig en als je het goed doet kan je ook nog mooi doorgroeien.

 Niet heel veel later werd ik aangenomen bij een marketing bedrijf. Daar ging ik 4 dagen per week werken. Maar het ondernemerschap bleef kriebelen.

Hoe kwam je erachter dat dit niet meer je droombaan was?
Zie onder andere hierboven. Maar vooral dat niks voor mij echt werkte omdat ik na een tijdje uitgekeken raakte, ik had geen uitdaging meer en bovenal geen eigen verantwoordelijkheid en vrijheid. Ik wist dat mijn droombaan mij uitdaging moest bieden, diversiteit zodat ik continu met verschillende facetten bezig ben maar vooral de vrijheid. Vrijheid om zelf te bepalen wat ik doe en hoe ik het doe. Waar ik werk en wanneer ik werk. En ook minder hoef te werken op een gegeven moment, zodat ik de vrijheid heb om leuke andere dingen te doen.

Op wat voor (concrete) momenten werd je je bewust dat je het werk niet meer leuk vond?
Als ik weer eens in de clinch lag met mijn werkgever, als ik verveeld was tijdens mijn werk of voor en langere tijd niet meer de motivatie voelde die je naar mijn mening wel hoort te hebben. Iedereen heeft een dagje wel eens geen zin, maar als die dagen weken worden, en die weken maanden gaat er iets goed fout naar mijn mening.


Wat voor gevolgen had het op je leven dat je niet meer gelukkig was in je werk?
Ik was gestrest, sneller geïrriteerd en werd er vooral ook futloos van. En ik voelde mij mislukt. Mislukt dat ik steeds maar van baan hopte, dat ik nog steeds niet wist wat ik nou wilde gaan doen en de tijd begon toch echt wel te dringen want ik was al 25 (dit waren mijn gedachtes). Maar daarnaast werd ik ook nog meer gemotiveerd om iets te vinden wat wel voor mij werkt.

Hoe merkte je omgeving aan jou dat je niet happy was in je werk?
Ik had geen zin om naar mijn werk te gaan en was er vooral over aan het zeuren thuis.

Wat deed je toen je merkte dat je niet op je plek zat?
Ik ben op onderzoek uitgegaan om te gaan ontdekken wat dan wel voor mij werkt. Dit begon o.a. door dus vrijwillig een stage te gaan lopen naast mijn baan in loondienst, daarnaast heb ik een loopbaantraject gevolgd en ben ik vooral veel aan mijn eigen ontwikkeling gaan doen. Door boeken te lezen over mindset, op zoek te gaan naar wat mijn waarden nou echt zijn en wat mijn sterke kanten zijn.

SWITCH
Wat zorgde ervoor dat je een switch gemaakt hebt?
De switch voor mij was van een baan in loondienst naar fulltime ondernemen. Toen ik er eindelijk achter was wat ik wilde gaan doen, maar ook het stukje heb losgelaten dat ik iets moet kiezen wat ik voor altijd wil doen. Want het is niet zo dat als je nu een keuze maakt, dat je dat de rest van je leven moet doen. Dat is iets wat ik van vroeger onbewust van mijn ouders heb meegekregen. Maar als ik mij op mijn 35e of 40e of zelfs 50e bedenk dat ik iets anders wil gaan doen, dan kan dat. Wordt het misschien moeilijk om op die leeftijd een switch te maken? Ja. Onmogelijk? Nee. Als je iets echt wilt, dan kan het.

De grootste switch voor mij was van mijn baan in loondienst naar het fulltime ondernemerschap. Om te doen wat ik op dit moment echt leuk vind. Die switch heb ik gemaakt toen ik merkte dat ik steeds meer klanten kreeg en dat ik het bijna niet meer kon combineren met mijn baan in loondienst. Daarnaast liep het steeds stroever tussen mij en mijn baan in loondienst en werd ik er echt niet gelukkig van. En het leven is te kort om dingen te doen waar je niet gelukkig van wordt.

Waar was je bang voor, voordat je de switch maakte?
Ik was heel erg bang om te falen. Dat ik niet genoeg geld zou hebben en dat ik uiteindelijk weer terug moest naar een baan in loondienst. Wat zullen anderen dan wel niet denken? Dan heb ik voor mijn gevoel gefaald.

Is hetgeen waar je bang voor was ook werkelijkheid geworden?
Nee! In tegendeel: het gaat steeds beter. Er is wel een moment geweest waarbij ik iets minder inkomsten had. En ja toen sloeg de angst meteen weer toe. En daarbij is die angst er nog steeds (working on it). Maar dat is ook ondernemerschap, de ene maand heb je meer inkomsten dan de andere maand.

Hoe kwam je erachter wat je wel wilde doen?
Zie hierboven. Ik heb een coach ingeschakeld om mij te helpen. Om erachter te komen wat voor dingen ik nou echt leuk vind, welke dingen mij gemakkelijk af gaan en wat mijn sterke kanten zijn. Daarnaast heb ik ook veel onderzoek naar mijzelf gedaan en naar wat voor mogelijkheden qua werk er allemaal wel niet zijn. Want tegenwoordig zijn er mega veel mogelijkheden.

Hoe heb je jouw droombaan gekozen?
Door het gewoon te gaan doen. Ik ben gestart naast mijn baan in loondienst met ondernemen, zodat ik al klanten kon helpen. Maar ook heb ik daarin mijzelf de tijd gegeven om te kijken of ik het na een paar maanden nog steeds zo leuk zou vinden als hoe ik het in mijn hoofd had.

HEDEN
Hoe merk jij dat je op je plek zit?
Ik heb veel vrijheid, wat voor mij een belangrijke waarde in mijn leven is. Ik kan zelf bepalen wat ik doe, hoe ik het doe en wanneer en waar ik het doe. Daarnaast merk ik ook dat ik veel gemotiveerder ben en geïnspireerder. Ik zit veel vaker in een flow.

Hoe merkt je omgeving dat je op je plek zit?
Ik zit lekkerder in mijn vel, ben vrolijker en ben ontzettend gegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Wat zijn de intense geluksmomentjes bij jou op je werk?
Wanneer ik successen behaal voor klanten, wanneer ik blije klanten heb, wanneer ik werk vanuit flow of wanneer ik dus op een mooie zonnige dag kan zeggen: vandaag werk ik niet en ga ik genieten van het weer met vrienden.

WERKGELUK
Wat is werkgeluk voor jou?
Dat je werkt vanuit flow. Dat het gemakkelijk gaat, je geïnspireerd bent en gemotiveerd. En dat 80% van de tijd je zin hebt om te werken. We hebben allemaal wel eens een dag geen zin en dat is normaal. Die dagen zijn er ook. Maar het overgrote deel moet je naar mijn idee er wel zin in hebben.

Denk je dat er veel mensen zijn die werkzaam zijn in hun droombaan?
Nee helaas niet. Ik denk dat veel mensen zich nog laten leiden door wat door de maatschappij geaccepteerd is en wat ze aangeleerd is.

Welk advies wil jij mensen geven die nog niet happy zijn in hun werk?
Ga doen wat je leuk vindt, waar jij gelukkig van wordt. Het leven is veel te kort om te doen wat je niet leuk vindt.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise