Machteld maakte de switch naar haar droombaan

INTRODUCTIE
Wie ben je en wat doe je nu?
Mijn naam is Machteld en ik ben de eigenaar van studio t/m. Daarnaast heb ik samen met Greetje een bedrijf, dit heet tegeltje tegeltje aan de wand.

Is dit jouw droombaan?
Mijn droombaan is eigenlijk niet 1 ‘vaste’ baan. Ik vind de combinatie van mijn studio, VOF en studie ideaal: ik doe verschillende projecten, maak tegeltjes en heb regelmatig fotoshoots. Daarnaast ben ik bezig met het realiseren van cursussen samen met een andere fotograaf en ben ik op mijn website een webshop aan het maken.

Op dit moment is dit allemaal samen mijn droombaan, of dit over een jaar nog steeds precies dit is, weet ik niet. Wat ik onderaan de streep belangrijk vind bij mijn droombaan, is dat ik gelukkig ben.

Waar kunnen we jou vinden en meer over je te weten komen?
Ik heb in december mijn nieuwe website gelanceerd: je vindt mijn werk op www.studiotm.nl en ik ben ook op Instagram te vinden: @studiotm.nl en @studiotm.fotografie.

VERLEDEN
Wat heb je gedaan voordat je dit deed?
Ik zat hiervoor in het basisonderwijs. Na enkele jaren mijn eigen kleutergroep te hebben gehad, was ik wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik vind kennis overbrengen nog steeds erg leuk, maar ik zoek nu naar andere vormen, die beter bij mij en mijn bedrijf passen.

Hoe kwam je erachter dat dit niet meer je droombaan was (en je dus niet meer wilde doen)?
Ik vond het frappant dat ik al zo snel op zoek was naar meer uitdaging. Ik ging naast mijn werk nog een 2e studie volgen, dit bleek niet te zijn wat ik wilde. Maar, wat was het dan wel?

Op wat voor (concrete) momenten werd je je bewust dat je je werk niet meer leuk vindt?
Zoals ik hierboven al noemde: ik zocht de uitdaging in andere dingen, waaronder een studie. Maar het meest concrete voor mij was dat het zinnetje ‘is dit het nou?’ zo’n beetje dagelijks in mijn hoofd spookte.

Wat voor gevolgen had het op je leven dat je niet meer gelukkig was in je werk?
Ik plande mezelf eigenlijk helemaal vol, zocht echt die afleiding buiten werk. Ik sportte destijds ook heel veel, ging naar festivals, sprak met veel vriendinnen af, enz.

Hoe merkte je omgeving aan jou dat je niet happy was in je werk?
Ik kreeg steeds vaker de vraag: hoe is het nu écht met je? En ik had echt de grootste moeite om uit bed komen.

Ik had daarnaast hele goede gesprekken met mijn ouders en we merkten tijdens die gesprekken alle drie dat het niet de meest ideale situatie voor mij was. Tijdens een etentje merkte zelfs mijn broer op dat ik niet optimaal in mijn vel zat. Dit was voor mij een belangrijk kantelpunt, zeker omdat ik hem al een vrij lange tijd niet had gezien.

Wat deed je toen je merkte dat je niet op je plek zat?
Het was redelijk gedurfd, maar ik schreef me in op 3 verschillende scholen. Ik mocht er toelating doen, dus ik heb die dagen verlof opgenomen en ben in het diepe gesprongen. Ik werd aangenomen en nam die dag erna ontslag. 

SWITCH
Wat zorgde ervoor dat je een switch gemaakt hebt?
Ik denk onderaan de streep dat ik de switch heb gemaakt door de opmerking van mijn broer in combinatie met de steun die ik van mijn ouders kreeg.

Waar was je bang voor, voordat je de switch maakte?
Ik was niet bang. Het enige waar ik me zorgen over maakte, waren financiën. Van fulltime werken naar weer fulltime student is even wennen, maar het was het zo waard.

Is hetgeen waar je bang voor was ook werkelijkheid geworden?
Nee, ik heb het goed én ik ben gelukkig.

Hoe kwam je erachter wat je wel wilde doen?
Door mijn studie en de bijkomende vrijheid leerde ik mezelf heel erg goed kennen. Door de ‘negatieve’ ervaringen van mijn vorige baan, ben ik alert op wat ik wel en niet wens. Door me breed te oriënteren ben ik straks een veelzijdige professional die in de creatieve sector werkzaam is.

Hoe heb je jouw droombaan gekozen?
Welkom in het chaotische brein van een creatieveling: ernstig lang malen in mijn hoofd, broeden op mijn ei en dan ‘ineens’ gewoon denken ‘fuck it’. Mijn droombaan is fluïde en past zich aan met de tijd waarin ik leef. Ik ben erg blij dat ik ZZP-er ben en dat ik doe wat ik leuk vind. Waarom zou ik ooit nog een baan nemen, waar ik niet 100% gelukkig van word?

HEDEN
Hoe merk jij dat je op je plek zit?
Ik voel dit gewoon. Dit is wat ik ambieer. Dit staat dicht bij me. Dit is waar ik elke dag energie uit haal. Het is veelzijdig, sociaal, creatief en bovenal helemaal bij mij passend.

Hoe merkt je omgeving dat je op je plek zit?
Als ik mijn vrienden, familie en creatieve netwerk mag geloven, straal ik. Ik ben gelukkig, enthousiast, wil er hard voor werken en lever mooie resultaten.

Wat zijn de intense geluksmomentjes bij jou op je werk?
Dit wisselt: van een mailtje krijgen van een trotse ouder die me bedankt voor de foto’s tot aan een gave doorbraak binnen een project. Mijn werk is sociaal, ik leer zoveel nieuwe mensen kennen en creëer dagelijks weer nieuwe en diepgaande relaties.

En wat ik dus heel erg fijn vind, ik ervaar wekelijks een bepaalde trots. Ik ben trots op mij en mijn werk. Te gek, toch?

WERKGELUK
Wat is werkgeluk voor jou?
Werkgeluk is dat je iets doe wat dichtbij je staat, waar je plezier uit haalt.

Ik mag van mezelf het gevoel van ‘is dit het nou?’ dan ook nooit meer hebben, het moet bijna meer voelen als een hobby. Enorm cliché en ik heb een hekel aan dit woord, maar het dekt denk ik wel de lading. 

 

Denk je dat er veel mensen zijn die werkzaam zijn in hun droombaan?
Nee. Ik denk echter wel dat er steeds meer mensen bezig zijn met wat ze dan daadwerkelijk willen. De maatschappij staat er nu ook meer voor open en de huidige situatie laat ook veel mensen inzien dat het anders kan. 

Welk advies wil jij mensen geven die nog niet happy zijn in hun werk?
Ik ga er nog een cliché tegenaan gooien: volg je gevoel. En heb je hulp nodig bij het uitwerken of uitpluizen van dat gevoel? Zoek hulp. Praat met anderen.

Heb je nog iets anders dat je wil delen?
Het is zo intens van belang dat je werk doet wat je leuk vindt en wat je gelukkig maakt. Het is een heel groot deel van je leven, waarom richt je het dan niet zo in dat dit deel ook positief is? En trust me, er zijn nog zoveel anderen die hetzelfde ervaren: praat! Het lucht op.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise