Maria maakte de switch naar haar droombaan

Voordat Maria Schoenmakers haar uiteindelijke studie koos, wilde zij eigenlijk geneeskunde studeren. Dit was haar idee op de middelbare school al. Helaas werd zij uitgeloot en BOEM! Daar kwam de eerste confrontatie al met zichzelf. ‘’Wat is er echt leuk?’’ ‘’Wat ga je doen als studie?’’ Verschillende vragen kwamen boven. Een tussenjaar stond ze zichzelf niet toe. Ze dwong als het ware zichzelf naar een keuze.

Achtergrond
Op dat moment was ze al betrokken bij organisaties, het organiseren van feesten en congressen op de middelbare school. Ze had dus al een achtergrond met bedrijven. Dit was ook 40% van de studie rechten met bedrijfswetenschappen.

 

Zoekende 
Bedrijfswetenschappen sprak haar vooral erg aan hierin en ze heeft deze opleiding uiteindelijk gestart en afgerond. Dit ging gaar prima af. Sterker nog, ze deed zelfs extra vakken en was altijd maar bezig. Dingen organiseren, sociale activiteiten, haar studentenvereniging, baantje erbij noem maar op. Studeren was eigenlijk bijzaak. Achteraf gezien was Maria toen al zoekende naar hetgeen wat zij echt leuk vond om te doen, vertelt ze.

Geen idee wat ze moest kiezen
Nadat ze haar diploma op zak had, diende zij een master te kiezen. Aii! Dit was lastig. Maria had geen idee wat ze diende te kiezen en bleef onder andere in deze periode in Amerika om leiderschapsvakken te volgen. Die master volgen vond ze eigenlijk niks. De overtuiging die ze had was dat ze met die master goed terecht zou komen. Want ja, na rechten word je advocaat toch? Hier had Maria geen behoefte aan. Maar ze wist ook niet wat dan wel… Ze zou met haar beslissing afwijken van wat er van haar verwacht werd.

Is dit het nou?
Het buitenland leek haar interessant, praktisch bezig met rechten en organisatorisch. Uiteindelijk kwam ze terecht bij een leasemaatschappij als business consultant. Het was dynamisch, wekelijks op en neer reizen naar Ierland en aan de slag met het schrijven van contracten en verschillende projecten. Yess! Dit was het. Tot Maria na 3 jaar daar dacht: is dit het nou?

Vuurtje van binnenuit
Ze vond het leuk als collega’s met problemen zaten, omdat ze hen hierbij kon helpen. Ze vond het interessant om zich hierin te verdiepen en hen een stapje verder te brengen. Ze wilde mensen het leven makkelijker maken. Dit is waar haar vuurtje van binnenuit voor ging branden. Alleen hiernaar doorgroeien kon niet in het bedrijf waar ze werkzaam was. 

Confronterend
Ze ging op pad voor een andere functie in Nederland en werd teamleider bij een rechtsbijstandskantoor. Perfect! Een functie waarbij ze met mensen werkte. Ze mocht het team van 25 juristen en advocaten coachen en naar resultaat bewegen etc. Toch werkt ze daar inmiddels ook niet meer. Door een reorganisatie kwam het bedrijf in een rollercoaster terecht en de functie die Maria had gekregen bleek nu 90% van de tijd brandjes blussen te zijn. En niet de mensen écht kunnen helpen. Daar bleef te weinig tijd voor over. Conclusie: ze was niet helemaal niet op haar plek. En dit was confronterend. Het was al die tijd stiekem haar droombaan geweest. Op het moment dat ze het startte voelde ze aan alles: Dit is het! Ik heb het bereikt! Die droom stortte in en Maria had geen idee wat haar volgende stap zou zijn… Toen ze met haar leidinggevende erover gepraat had hebben ze besloten om uit elkaar te gaan. Maria beleefde te weinig plezier en kreeg nog te weinig energie uit haar baan. De enorme muur kwam omhoog met de vraag: ‘’wat nu?!’’. Ze had geen idee. Voorheen wist Maria waar ze voor ging, dan lukte het haar ook. Dit was haar eerste echte tegenslag 

Reality check
Alle vermoeidheid en stress van al die jaren kwamen er uit. Het werd een reality check en tijd om dit te laten bezinken was nodig. ‘’Wat ga je nu doen?’’ ‘’Wat wil je?’’

Maria vertelt dat ze een aanpakker en een doener is. Daar bloeit ze van op. Dus ze besloot serieus werk ervan te maken. Ze ging de commitment aan van een traject met diepgaande kennis waarin ze leerde waarom ze dingen doet en wat haar passie is. Het was half januari dat het traject op haar pad kwam. Ze merkte op dat ze heel veel wilde, maar niet precies wist wat.  

 Grote stap
Ze was op zoek waarvoor ze op de wereld was, waar ze voor stond, welke talenten ze had en wat ze hiermee wilde doen. Ze kwam er alleen niet zelf uit en ze leerde dat het geen kwaad kan om iemand je daarbij te laten helpen. En ja, dat voelt als een grote stap. Ook financieel gezien voor Maria was het een grote drempel. Iemand betalen wat je ook gratis kan doen, voelde als falen. Het voelde als falen dat ze hulp nodig had om achter de antwoorden op haar vragen te komen. 

Geld aan zichzelf uitgeven
Gedachtes kwamen op als: ‘’Ik wil dat wel doen, maar het is wel veel geld. Zal ik dit doen? Weet je wel wat hieruit gaat komen?’’ Eigenlijk alle eerste gedachten die opkomen op het moment dat je iets spannends gaat doen. ‘’Als je het besluit, zorg dan dat je het heel goed gaat vieren’’, werd haar verteld. Haar vriend was ondertussen op vakantie en Maria wilde ook graag weg! ‘’Waarom ga je niet alleen op vakantie?’’ had een goede vriendin haar gevraagd. Waarbij haar eerste reactie was: ‘’Ja, daaag!’’. Uiteindelijk heeft ze dit wel gedaan. Ze koos intuïtief voor zichzelf. Ze zou geld aan zichzelf gaan uitgeven en Maria besloot dan ook ervoor te zorgen dat ze echt leuke dingen zou doen waar ze blij van zou worden. Haar twee doelen waren: duiken en flamingo’s zien. En zo belandde zij op Bonaire. Wilde ze bij de zoutpannen en flamingo’s uitkomen, diende zij een scooter te rijden. Dit had ze nog nooit gedaan. Bij de scooterzaak kreeg ze een privélesje op een parkeerterrein en Maria voelde aan alles: ik wil dit gewoon heel graag doen. Ik wil dit eiland over kunnen en ik wil dit kunnen zien!

Flamingo
Wat er toen gebeurde voor haar was life changing. Ze ervaarde vrijheid. Ze kon alles zien wat ze wilde zien. Alles doen wat ze wilde doen. Ze ervaarde zoveel vrijheid en deed zoveel mooie indrukken op. Ook leerde ze over de flamingo’s dat de kleur van hun veren wordt bepaald door wat ze eten. Dus hun voeding is cruciaal voor hoe ze eruit zien. De kwartjes vielen hierover pas later toen zij terug kwam en het traject begon.

Je bent wat je eet.
Je bent wat je kiest.
Je bent wat je tot je neemt.
Dit gaat over eten, ontwikkeling, de mensen om je heen. Alles!

Vrijheid
En zo is de flamingo symbolisch geworden voor Maria. Het staat voor vrijheid. Doen wat je wilt, zijn wie je bent. En ja, dat mag spannend zijn. Als je er maar doorheen breekt, want dan gaat er een wereld open. En zo werden dit Maria’s pijlers om een bedrijf mee op te richten. Anderen ook die mooie inzichten geven met het oog op persoonlijke ontwikkeling. Formuleren wie je bent, waar je voor staat en altijd die flamingovrijheid. Dat gunt Maria iedereen.

Alle antwoorden
Uiteindelijk heeft de reis en het traject Maria gebracht wie ze is en waar ze voor staat en zo zegt ze zelf: daar staat geen geld tegenover. Ze heeft geen nieuwe dingen aan zichzelf geleerd, want alles wat ze ontdekte zat al in haar. Alle talenten bezat zij al. Nu heeft zij alleen alle antwoorden bij elkaar gezet die relevant zijn en doet daar iets moois mee.

Vertrouwen
Ook heeft Maria geleerd dat vertrouwen (in jezelf) zo ontzettend belangrijk is. Voorheen had ze vaak gedachtes in haar hoofd zoals: ‘’Wat vindt een ander? Doe ik het wel goed?’’ Vragen die heel extern gebaseerd zijn en altijd op zoek zijn naar de bevestiging van een ander. Wat een ander vindt er altijd wel wat van. Dan is het dus ook nooit goed genoeg.

Luisteren
Maria leerde te luisteren naar haar intuïtie en start nu haar eigen bedrijf. Ze helpt jonge ambitieuze vrouwen keuzes te maken die bij hen passen zodat zij een leven gaan leiden waar zij echt blij van worden. Zij maakt een online programma en biedt ook persoonlijke coaching aan! Het is haar missie dat elke vrouw na het volgen van haar programma bij elke keuze roept: “Dit wil ik!” En zo maakte ook Maria een switch van haar baan waar zij niet gelukkig van werd, naar haar eigen gelukkige zelf (en werk – terwijl dat nu helemaal niet meer als werk voelt).

5 tips die Maria je ook nog geeft:

1. Durf voor jezelf te kiezen. Durf te zijn wie je bent, zonder schaamte. F*ck it wat de rest ervan vindt. Iedereen heeft altijd wel wat te zeggen. Het gaat erom wat jij vindt. En als je het wel leuk vindt, dan ben jij jouw eigen grootste cheerleader!

2. Denk aan: word ik er blij van? Doe ik het met plezier? Op het moment dat je er niet blij van wordt of dat het niet bijdraagt aan je hogere doel dan doe je het niet voor jezelf. Doe het dan niet!

3. Richt je leven in op de manier waarop jij er blij van wordt. Zowel werk als privé.

4. Omring je met mensen die jou positief beïnvloeden. Als je het lastig vindt, omring je dan met mensen die het al bereikt hebben en leer van hen!

5. Durf in jezelf te investeren. Durf te kopen, puur voor jouzelf! Een half jaar geleden had Maria daar moeite mee om bijvoorbeeld de allerlekkerste latte macchiato te kopen. Ze vond het zichzelf niet waard om het lekkerste te kiezen en zo nam ze de goedkope koffie. Nu kiest ze hetgeen waar ze het meest zin in heeft. En ja, dat maakt blij! 

Wil jij weten waar jij echt blij van wordt? Wil je weten wat bij jou past en wat jij dient te kiezen?
Vraag dan hier een 1 op 1 doorbreeksessie aan én krijg antwoord op deze vragen!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise