Nieuwe baan en minder verdienen? Doen of niet?

Het lijkt bijna de norm te zijn dat als je wisselt van baan, dat je ook erop vooruitgaat in salaris. Die mogelijkheden zijn er, maar dat betekent niet dat dit altijd het geval is. Soms moet je eerst omlaag in salaris om vervolgens hogerop te kunnen groeien. Twijfel jij of je jouw salarisstandaard moet laten zakken, ten opzichte van wat je nu verdient? Lees dan vooral even verder.

Zou jij een functie aannemen waar je minder zou gaan verdienen, maar waar je wel gelukkiger in zou zijn? Minder salaris, maar wel een functie met meer uitdaging, plezier en voldoening? Dat is de vraag die jij jezelf af dient te vragen. Het is als het ware een kwestie van kiezen tussen geld en geluk.

Uiteindelijk gaat het erom wat het werk jou oplevert. En dit is meer dan alleen geld waar je je huis en boodschappen mee kan betalen. Werk is een verrijking van je leven. Vrouwen tussen de 25 en 35 werken gemiddeld gezien 31 uur per week. Dat is behoorlijk veel uur van je leven dat je aanwezig bent op je werk (of ermee bezig bent). Het is dan super zonde dat je werk doet dat jou energie leegzuigt, veel stress bezorgt en waarbij je absoluut niet gelukkig in bent. En tuurlijk is het belangrijk om geld te hebben om rekeningen te betalen, maar wat is er uiteindelijk belangrijker voor jou… Geld of geluk?

Ik geloof dat het leven uiteindelijk draait om gelukkig zijn. En dat kan ook met minder geld. Om deze reden geloof ik dat je werk waarbij je minder geld verdient een eerlijke kans moet geven. Het werk kan je namelijk veel meer opleveren dan die 100 euro die je extra verdient bij ander werk. Het is daarbij belangrijk dat je verder kijkt dan het bedrag dat je op je rekening zal krijgen. Werk hebben waar je je oprecht voor wil inzetten en waar je met plezier naartoe gaat elke dag is namelijk onbetaalbaar.

Vind je het lastig om die knoop door te kunnen hakken of je toch wilt gaan voor een functie waarbij je minder zal verdienen? Zet dan eens op papier wat deze nieuwe functie jou (waarschijnlijk) oplevert. En dan dus ook vooral wat het met je leven doet als je dit werk zou hebben. Dit gaat dus ook over hoe je je voelt. Wedden dat die ene functie toch wel erg positief uitpakt als je het zo onder elkaar zet?

Daarnaast staan heel veel dingen vaak nog niet vast in bedrijven. Misschien heeft het andere werk wel ruimte voor meer vrije dagen, kan je nog iets betere arbeidsvoorwaarden krijgen of valt er nog te onderhandelen over het salaris. Er zijn er misschien ook nog dingen waar je niet direct geld voor krijgt per maand, maar wel extra’s waar je gebruik van kan maken wat je ook geld bespaard of oplevert. Denk aan pensioengeld, een 13e maand, bonussen, een auto van de zaak, lunch van de zaak etc.

En last but not least: als je naar een lagere functie gaat waar je minder zal verdienen zijn er waarschijnlijk ook nog doorgroeimogelijkheden. Binnen een jaar zit jij op een functie waarbij je meer verdient dan dat je nu doet. Win-win situatie toch? Daarbij is het dan dus wel belangrijk dat je nu de sprong gaat nemen om iets minder te verdienen. Schrijf een functie waarbij je direct minder verdient dus niet meteen af. Go for it!

En wil je prima een baan waar je minder verdient, maar heb je geen idee in wat voor functie jij wel gelukkig zal zijn? Bekijk dan vooral even de doorbreeksessie. Dit is een 1 op 1 coachsessie, waarbij ik je help naar de baan die écht bij je past. 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise