Omscholen – twijfel je om een nieuwe (lange) studie te starten? Zo pak je dat aan.  

Ben je werkzaam in een baan waar je niet gelukkig bent én heb je jouw droombaan gevonden? Super fijn! Maar… Als daar een nieuwe studie van een aantal jaar voor staat is dat wellicht even slikken. Het brengt twijfels met zich mee: moet je je wel laten omscholen? Wil je dit wel echt doen? Is het niet beter om een gemakkelijkere richting uit te kiezen? Is dit wel écht je droombaan als het zo ‘’moeilijk’’ gaat? Kortom, dat er een (lange) studie tegenover staat zorgt voor onzekerheid bij je. Weet je gewon echt even niet meer wat je moet doen? Hierbij mijn eerlijke advies.

Op de eerste plek: wat fijn dat je gevonden hebt wat je graag wilt gaan doen. Een studie die leidt tot een baan waar jij op je plek bent. Gefeliciteerd, want die stap is al lastig om te zetten. Daarnaast snap ik goed dat het even slikken is als je ziet dat er een studie vereist wordt voordat je kan werken in de baan die je graag wilt. Ik hoor geregeld van dames die ik begeleid dat zij het lastig vinden om opnieuw te gaan studeren. Zeker als dit een langere, voltijdstudie betreft. 

Dat komt vaak door de volgende 3 aspecten:

– Tijdsdruk
Je bent immers al een aantal jaren werkzaam en je bent op een punt beland in je leven dat je ‘’het voor elkaar zou moeten hebben’’. Zo voelt het als je opnieuw gaat studeren totaal niet. Met het oog op een gezin, koopwoning en alle dingen die erbij horen komt het qua tijd totaal niet uit om nu weer een nieuwe studie te starten. Zo worden al deze dingen (in je hoofd) opgeschoven. Daar heb je helemaal niet de tijd voor. Het moet nu al goed zitten! Aaargh. Twijfel! Moet je dan misschien toch maar doorwerken in de baan die je zat bent?…

– Financiële druk

Een nieuwe studie starten betekent vaak ook dat je een gedeelte van je inkomsten inlevert. Óf omdat je de studie moet bekostigen óf omdat als je aan het studeren bent, je niet kan werken waardoor er minder inkomen binnen komt. De rekeningen gaan natuurlijk wel door, dus een nieuwe studie starten zou bijvoorbeeld betekenen dat je wat meer moet opletten met uitgaven. Misschien is het financieel niet eens haalbaar om een fulltime studie te gaan starten. Toch maar doorgaan dan?…

– Maatschappelijke druk
Je ouders, vriendinnen en partner staan er eigenlijk helemaal niet achter dat jij een nieuwe studie zou gaan volgen. Waarom blijf je niet gemakkelijk waar je nu zit? Zij zien dezelfde beren op de weg die jij ziet, waardoor je eigenlijk nog meer gaat twijfelen of een nieuwe studie starten wel zo’n goed idee is…

Zijn deze dingen herkenbaar voor je? Hierbij mijn advies hoe je daarmee om kan gaan.

Ik begrijp absoluut dat het een nare situatie is om in te zitten. Je wilt wat anders en het wordt je moeilijker gemaakt omdat je een studie moet volgen. Echter zou ik je willen aanraden om niet te denken in problemen en beren op weg, maar in mogelijkheden. Er zijn namelijk zo ontzettend veel mogelijkheden als het aankomt op omscholing. Het zou namelijk mega zonde zijn om de switch niet te maken, omdat je beren op de weg zag. Er zijn nog zoveel jaren die je mag werken. Het zou spijtig zijn als je later als je bejaard bent spijt hebt dat je de keuze nooit gemaakt hebt.

Hierbij een aantal mogelijkheden waar je aan kan denken bij het omscholen, waarbij de tijdsdruk, financiële druk én maatschappelijke druk minder zijn dan bij een voltijd opleiding:  

1. Traineeships
Een traineeship is een (starters)functie bij een werkgever waar je wordt opgeleid tot specialist in een vakgebied. Een traineeship is een combinatie van werken en leren. Zo’n traject kan enkele maanden tot een paar jaar duren, afhankelijk wat voor traineeship en waar je deze volgt.                                                                                                                                                                                          2. Leer-werk trajecten                                                                                                                                      Een leerling leert een vak door een of meer dagen in de week in een bedrijf te werken. De rest van de week volg je theorieles op school. Dit noemen ze ook wel ‘praktijkleren’ of ‘duaal leren’. Je volgt dan dus een leer-werktraject.

  1. 3. Opleiden binnen het bedrijf
    Het kan ook zo zijn dat een werkgever je graag aanneemt zonder dat je enige kennis en ervaring in het werkveld hebt. Je kan al doende leren op de werkvloer. Op deze manier wordt je dus opgeleid binnen het bedrijf. Vraag hiernaar bij de werkgever die je op het oog hebt of ze hiervoor open staan.

    4. Deeltijd studie
    Heel veel studies hoef je niet voltijd te volgen. Er zijn voor bijna alle studies deeltijd mogelijkheden. Zo heb ik zelf meerdere deeltijd opleidingen gedaan. Een studie die ik een dag per week volgde en een studie die ik twee avonden per week volgde. Zo kan je naast je studie blijven werken.

    5. Korte (online) cursussen volgen
    Heel veel opleidingen zijn tegenwoordig online te volgen. Zo kan je een thuisstudie volgen op momenten dat het jou uitkomt. Je kan hierin zelf je tempo bepalen en naast je studie nog werken.  

    Dit zijn een aantal voorbeelden, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wil je graag een carriereswitch maken en moet je hiervoor een studie doen? Bekijk dus vooral de mogelijkheden voordat je beren op de weg ziet. Wedden dat het uiteindelijk wel meevalt en dat het je zal lukken om die stap te zetten.

    Heel veel plezier en succes bij de studie en jouw nieuwe baan!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise