Opgesloten in je baan? Zo ontsnap je!

Als je niet meer blij wordt van je werk is dat ontzettend vermoeiend. Het kost veel energie als je geen zin meer hebt in het werk en er elke keer weer met tegenzin naartoe gaat. Ook kan het veel energie kosten om naar een baan te zoeken waar je wel gelukkig van wordt. Vaak heb je niet de energie of tijd na werktijd meer om je droombaan te ontdekken. Zeker omdat je niet de leuke dingen van het leven (zoals je vriendinnen, het sporten en leuke activiteiten) wilt opgeven. Dat maakt de zoektocht lastig en geeft het gevoel dat je gevangen zit in je werk.


Jarenlange zoektocht

Zelf heb ik jarenlang in deze zoektocht gezeten. Zonder energie en te weinig tijd, maar wel dringend op zoek naar werk waar ik wel voldoening uit zou halen. Ik was mijn werk zo zat, dat dit ook effect had op mijn leven buiten het werk.

Ik werd prikkelbaarder, chagrijnig en was erg gefrustreerd. Hoezo waren anderen wel gelukkig in hun werk? Hoezo kon ik dat niet ook zijn? Ik was veel in mijn hoofd bezig om ook mijn passie te ontdekken. Zo veel dat ik er hoofdpijn en slapeloze nachten van kreeg. Wat uiteraard mijn frustratie in stand hield. Het antwoord kreeg ik namelijk niet door alsmaar te piekeren.

Piekeren: ‘’Wat past er dan wel bij mij?’’

Wat er gebeurde bij het piekeren is dat ik alsmaar dacht aan: ‘’wat past er dan wel bij mij?’’. Op de eerste plek is deze vraag al lastig om te beantwoorden. Juist omdat het een vraag is, wat een heel duidelijk en specifiek antwoord moet hebben. En dat antwoord had ik nog niet. Dat was het probleem. Dus ik draaide steeds maar rondjes om deze vraag heen, zonder iets helder te krijgen.

Uitdenken: ‘’Hoe ga ik dat dan doen?’’
Wat er dan vervolgens gebeurde is dat ik (als ik een optie gevonden had) dit helemaal ging uitdenken in ‘’hoe ga ik dit dan doen?’’. Weer zo’n vraag die een duidelijk plan of richting aangeeft. En elke optie die ik had, werd door deze vraag van tafel geveegd. Ik zag teveel beren op de weg. Er waren teveel haken en ogen aan mijn idee. En ik was er keer op keer van overtuigd dat het toch niet zou lukken. Of ik had de juiste ervaring of de goede opleiding niet. Ik zou erop achteruitgaan in geld (of het zou teveel financieel risico met zich meebrengen).  Of ik twijfelde eraan of het wel echt zo goed bij mij zou passen en of het wel de juiste keuze zou zijn.

Ik moet nog beter nadenken!
Mijn conclusie was dus ook elke keer weer dat ik deze optie maar moest laten varen. Een andere optie zou (hopelijk) wel voorbij komen. En zo bleef ik dus maar rondjes rennen op de rotonde. Van het vele piekeren, naar het uitdenken en tot de conclusie komen dat ik nóg beter moest nadenken.

Dit voelde voor mij alsof ik niet goed genoeg nadacht, maar daar lag het probleem niet. En bij jou waarschijnlijk ook niet. Ook jij hebt een prima stel hersens. Waar het aan ligt is dat je smoesjes in je hoofd aan het bedenken bent om maar geen stap te hoeven nemen. Verandering is spannend. En het liefst wil je wisselen van werk, maar dit is tegelijkertijd eng. Je weet bijvoorbeeld niet wat je kan verwachten of je vraagt je af of het werk wel echt zo goed bij je zal passen.

Wisselen van werk is spannend
Weet dat het logisch is dat het eng is. Zo zijn wij mensen gemaakt. Onze Amygdala (het emotionele regelcentrum) houdt ons veilig door verandering tegen te gaan. Logisch dat je bij elke optie die je voor je ziet, toch een tegenargument hebt om het niet te doen. Je Amygdala helpt je daar namelijk graag bij. En als je daar goed genoeg naar luistert, dan zal je inderdaad de stap niet nemen naar een baan die jou gelukkiger zal maken.

Aha! Maar hoe ontsnap ik dan?
In het proces van ontsnappen aan het werk waar je niet blij van wordt zijn er een paar stappen cruciaal.

Stap 1. Waar wil je dan WEL naartoe?
Wij millennials weten heel goed wat voor werk we niet meer willen. Jij weet waarschijnlijk heel goed wat voor werk niet bij je past en wat je ongelukkig maakt. Je weet dus waar je vanaf wil, maar je weet nog niet concreet wat je dan WEL wil. Het is belangrijk dat je dit voor jezelf helder krijgt. Dit is ook waar de meesten van ons al op vastlopen. Vind je dit nog lastig? Een gratis 1 op 1 doorbreeksessie kan jou helpen met ontdekken wat voor werk wel bij je past.

Stap 2. Steek je tijd en energie in de juiste dingen
Ga niet eindeloos boeken lezen, webinars bekijken en vragen aan anderen wat bij je past. Hetzelfde geldt voor vacaturesites bekijken. Dit is tijdrovend én levert vooral frustratie op in plaats van dat het je duidelijkheid oplevert.

Steek je tijd dus niet in de dingen die je al gedaan en geprobeerd hebt. ‘’Domheid is hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten’’. Wat voor dingen zijn dan de juiste dingen? Eigenlijk is hier vooral één antwoord op. Zoom in op jezelf! Het is belangrijk dat je niet jouw droombaan ergens gaat zoeken, maar dat je het uit jezelf gaat halen.

Stap 3. Stel jezelf de goede vragen
De manier hoe je op jezelf inzoomt is dat je de goede vragen gaat stellen aan jezelf. Een aantal voorbeelden zijn: Waar krijg ik energie van? Wat voor werkzaamheden vind ik leuk? Waar word ik blij van? Welke interesses en hobby’s heb ik? Deze vragen maken het beeld dat jij graag wel wil duidelijk.

Stap 4. Onderzoek je angsten
Op het moment dat jij een duidelijk beeld hebt wat voor werk wel bij je past, wil je natuurlijk zo snel mogelijk ontsnappen van je huidige werk! Tijd dus om het werkelijkheid te gaan maken. Zoals je al las, komt je Amygdala hierbij om de hoek kijken met kritische vragen en gedachtes. Onderzoek voor jezelf: welke dingen zegt mijn Amygdala tegen mij, om mij tegen te houden? Je Amygdala zorgt er namelijk voor dat jij niet durft te ontsnappen.

Stap 5. Bedank je Amygdala en zet door.
Als je helder hebt welke angsten jouw Amygdala jou meegeeft, dan kan je leren om hiermee om te gaan. Bedank je Amygdala (hij wil je enkel beschermen natuurlijk voor een verkeerde keuze) en zet ondanks dat het spannend is, toch door. Deze stap is ontzettend belangrijk! Want als jij niet doorzet, zal je je altijd opgesloten blijven voelen in je werk.

 

Zo maak jij de switch.
Dit zijn de 5 stappen die je moet zetten om te ontsnappen uit je werk. Pas ze toe én wordt ook weer gelukkig in je werk. Werk met voldoening, uitdaging en waar je energie van krijgt zorgt ervoor dat je niet alleen gelukkig bent in je werk, maar in je hele leven. En dat gun ik jou ook. Ondanks dat het spannend was, is de stap nemen naar ander werk de beste beslissing ooit geweest. Het leeft mijn leven positief veranderd en ik hoop dat jij dit ook gaat doen, na het lezen van dit artikel.

En merk je dat je het toch lastig vindt, dan raad ik je aan om hier de doorbreeksessie aan te vragen. Daarbij zal je ontdekken wat jouw verlangen is, jouw grootste droom, wat jouw Amygdala vertelt én je zal leren hoe je dit kan ombuigen in kansen. Zo kan ook jij die switch maken die je zo graag wil! 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise