Quarterlife-crisis? Dit zijn de 10 signalen dat je erin zit

De quarterlife-crisis.
In het Nederlands vertaalt: de crisis die we op het kwart van ons leven krijgt. Het gaat met name om de bezorgdheid over de richting en kwaliteit van het leven. De meeste van ons ervaren dit rond ons 25e tot halverwege de 30 en ik weet zeker: je weet het als je het hebt! Met de volgende 10 signs zet ik het even op een rijtje voor je hoe je de quarterlife-crisis herkent. Ook zal ik je meenemen in hoe je hiermee om kan gaan! 

1. Je bent niet gelukkig
Je hebt je leven goed voor elkaar. Een fijne woonplek, werk met een prima inkomen, leuke vriendinnen en je doet geregeld activiteiten. Op papier en als je het anderen vertelt ziet jouw leven er heerlijk en eigenlijk perfect uit. Het enige probleem is: zo voelt het niet. Als je feitelijk kijkt naar wat je bereikt hebt in het leven en wat je allemaal hebt, dan zou je gelukkig moeten zijn. Maar helaas, dat ben je niet… Je voelt je deep down inside eigenlijk leeg en ongelukkig.

 

2. Je vergelijkt je geregeld met jouw omgeving.
Je vriendinnen, de vrouwen om je heen en zelfs mensen waarvan je het wellicht niet had verwacht hebben het goed voor elkaar! Zij zijn gelukkig. Zij hebben het beter dan jij het hebt. Hoe is het mogelijk dat zij die fantastische baan hebben en wel voldoening ervaren? Hoe kan het dat zij veel meer plezier hebben in hun leven? Het lijkt wel alsof iedereen weet waar ze voor gemaakt zijn, wat hun passie is en welke doelen ze nastreven. Iedereen, behalve jij. 

3. Je voelt je gefaald
Je voelt je gefaald in het leven, in je werk, in het doel in je leven… Je voelt je gewoon echt nutteloos, maar wat dat gefaalde, nutteloze gevoel weg kan halen, weet je niet. Het voelt alsof je je studie en afgelopen werkjaren gewoon verspilt hebt, voor niets…

4. Je voelt je een doelloze robot.
Je leeft op de automatische piloot. Zondagavond weet je dat je vroeg naar bed moet gaan, want maandagochtend gaat de wekker weer vroeg. Day in, day out doe je hetzelfde. Het voelt alsof je wordt geleefd en je hunkert echt naar nieuwe, verfrissende energie. Ander soort activiteiten, de wereld ontdekken en verkennen. Je hebt zo de behoefte aan nieuwe dingen in je leven. Om deze reden probeer je zoveel mogelijk te halen uit je leven buiten het werk en prop je dat helemaal vol om de tijd maar zo ”optimaal mogelijk” te besteden. Maar eigenlijk weet je dat je jezelf voor de gek houdt, want morgen begint hetzelfde doelloze riedeltje opnieuw. Potverdorie! Je wil gewoon het gevoel hebben dat je ”oprecht leeft!” 

5. Je voelt je vaak down 
En als je eerlijk bent ook ongelukkig. Geregeld heb je vragen in je hoofd zoals: Is dit het nou? Is dit alles? Het is lastig voor je om echt te genieten van de mooie en fijne dingen. En dan met name de kleine dingen. Deze zie je vaak niet omdat je veel in je hoofd bezig bent, in plaats van dat je in het hier en nu bent. Je zou ook graag willen genieten, alleen het voelt alsof je dit niet kan. Het lukt je simpelweg gewoon niet, omdat je grotere levensvragen in je hoofd zit. Dat is immers belangrijk!?

6. Je dacht precies te weten wat je leuk vond…
Alleen daar twijfel je nu over. Oke, eigenlijk weet je gewoon niet meer wat bij jouw past. De baan die je nu hebt bijvoorbeeld… Je weet eigenlijk dat deze baan niet meer bij je past. Je hele studie heb je hieraan gewijd en eigenlijk wil je er niet aan geloven. Het voelt alsof je hele studie en afgelopen werkjaren voor niets zijn geweest. Want dit is het gewoon niet meer. 

7. Je hebt geregeld het gevoel dat er iets mist in je leven.
Wat dat is? Je hebt geen idee. Je leven is niet compleet. Ik zal je vertellen wat het is. Het is voldoening in je werk en het is het oprechte plezier dat je mist. Het is de uitdaging van nieuwe doelen bereiken dat je mist, met passie te werk gaan en je volle potentie benutten heb je ook al lang niet ervaren. Dit allemaal is zo ontzettend belangrijk! En het voelt ongrijpbaar voor je, waarom lijkt het alsof er ”iets” mist. 

8. Keuzes maken lukt niet, want wat zou je dan moeten kiezen?
Ja, het is duidelijk dat je passie en voldoening in je werk en leven mist.. Maar waar vind je dat dan wel? Er zijn zoveel opties. En dat klopt. Afgelopen jaren zijn er zoveel extra banen bijgekomen en er zijn zo ontzettend veel keuzes je hierin dus kan maken. Alleen, wat er bij jou nu gebeurd is dat het teveel keuzes zijn, je niet kan kiezen je dus uit gemak maar op de plek waar je nu zit of de bij de soort banen die je altijd gedaan hebt. Dat is tenslotte het enige dat je kent. Daarnaast zou je ook niet weten op wat voor baan je dan wel kan solliciteren of ben je bang dat je de juiste diploma’s er niet voor hebt. Of terwijl; je blijft of stilstaan of je blijft in beweging op de rotonde. 

9. Je snakt naar losbreken en naar meer vrijheid.
Je hebt al nagedacht over lekker reizen, je eigen bedrijf opzetten, wonen/werken in het buitenland en nog zo veel andere opties en banen. Alles voelt beter dan de situatie waarin je nu zit. Alleen je durft de stap niet te nemen. De comfortzone heeft z’n grip op je. En ja, als je wist wat je kon kiezen had je het gedaan. Je weet alleen niet zeker wat ”de goede keuze is” en daarom komt die vrijheid maar niet zoals je dat graag zou willen.  

10. Het voelt alsof je je altijd zo k*t zal blijven voelen.
Je komt hier niet meer uit, want het lijkt wel alsof dit voor jou bestemd is. Ja, dat klinkt mega sad, maar het is wel hoe het voelt. Je blijft rondjes rennen, ondanks het hebben van gesprekken met vriendinnen, boeken lezen en stappen proberen te nemen. Diep van binnen weet je het gewoon nog steeds niet en kan je dus geen keuze nemen. En tot die tijd, voelt het als een eindeloze strijd. In het volgende artikel geef ik je handvatten hoe je uit die quarterlife-crisis kan stappen. 

Kan je niet wachten tot die tijd?
Dan help ik je graag door middel van een doorbreeksessie, waarin je leert wat jouw grootste droom is, wat jou daarvoor in de weg staat én hoe je die droom dan gaat bereiken.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise