Stap voor stap jouw droombaan vinden – gastblog Kisjonah

Succesvol je droombaan vinden is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Jezelf een aantal simpele vragen stellen zoals: Wat past bij mij? Wat wil ik doen? En andere soortgelijke vragen zijn namelijk niet genoeg om duidelijkheid te krijgen.

Het zijn ook nog eens moeilijke vragen om te beantwoorden. Daarnaast zijn er zoveel opties. De wereld is jouw oester. Wat moet je dan doen om jouw droombaan te kunnen vinden?

Je leest hier tips om duidelijkheid te krijgen en niet overweldigd te raken door alle opties en grote vragen.

Wat is mijn droombaan?

Oké, het is echt tijd voor iets anders. Je bent er klaar voor om die droombaan te vinden en weer gelukkig te zijn in je werk. Je wilt energie en voldoening uit je baan halen, want dat verdien jij. Iedereen verdient het toch om gelukkig te zijn in hun werk en iets te vinden wat perfect bij hen past? Dus jij ook. Misschien ben je daarom net als ik wel begonnen met een van de vragen:

– Wat voor werk lijkt mij leuk?
– Waar ben ik goed in?
– Wat vind ik niet leuk om te doen?
– Wat zou goed verdienen?

Hoe nu verder?
Dan ben je er misschien net als ik al achter dat je hiermee maar een klein stapje verder komt. Dus je gaat verder. Terwijl je deze vragen aan jezelf hebt gesteld ben je erachter gekomen dat er verdomd veel beroepen en opties en mogelijkheden zijn. Sommige waarvan je (nog) niet eens weet dat ze bestaan. Op dit punt, voelt het echt alsof er iets te veel opties zijn, wat het alleen maar makkelijker maakt om de verkeerde keuze te maken.

Help! Hoe nu verder?

– Vrienden en familie vragen wat bij jou past?
– Vacaturesites afgaan?
– Je LinkedIn profiel opschonen?
– Een beroepskeuzetest of een persoonlijkheidstest om achter je sterke punten te komen?
– Nog meer vragen aan jezelf stellen?
– Een lijstje maken van alles waar je goed en slecht in bent?
– Een cursus of opleiding? Maar waarvoor dan?

Misschien heb je een van deze opties geprobeerd en kwam je niet veel verder of raakte je overweldigd en weet je niet waar je moet beginnen dus ben je vastgelopen. No worries, Ik help je verder!

Rome wasn’t built in a day
Heb jij weleens een groot doel in jouw leven gehaald? Voor iedereen kan dit iets anders zijn. Misschien is het een sportdoel dat je behaalt hebt, een prijs die je gewonnen hebt of je studie die je gehaald hebt. Belangrijk is om te bedenken hoe je dit doel toen gehaald hebt. Een grote kans dat je het zomaar in 1 keer hebt gehaald maar dat je er voor geoefend of gewerkt hebt.

Voorbeeld

Om je een voorbeeld te geven. Voor mijn studie was het verplicht in je tweede jaar een half jaar in het buitenland te studeren. Super leuk maar wel met een prijskaartje. Mijn ouders hadden niet zoveel geld, vier kinderen en mijn broertje speelde tennis op hoog niveau (tennis blijkt nou net een super dure sport te zijn). Veel geld dat over was werd dus in mijn broertje geïnvesteerd. Ik moest sowieso mijn studie zelf betalen dus dat jaar naar het buitenland ook. Met mijn bijbaantje bij de HEMA moest ik dat geld sparen. Het kwam neer op dat ik ongeveer 5.000 euro moest sparen met mijn minimumloon. Ik besloot dit op te delen in stukken zodat ik kleine spaardoelen had die ik elke maand kon halen en uiteindelijk dat grote bedrag bij elkaar gespaard had. Ik had mijn doel nooit in 1 keer kunnen halen. Het is me alleen gelukt door het in stapjes (kleinere spaardoelen) op te delen. Dit geldt dus ook voor die droombaan vinden.

Stapsgewijs werken is de oplossing
Stapsgewijs werken is dus de oplossing. Ik zou je graag een checklist geven van alle stappen die nodig zijn om jouw droombaan dan te vinden maar zo simpel is het helaas niet. Jij bent namelijk uniek. Dat betekent dat jij unieke eigenschappen, hobby’s, krachten en behoeftes hebt.

Het goede nieuws is dat dit betekent dat jouw droombaan ook uniek is aan jou! Het zal jou energie, genot, voldoening en geluk geven omdat het perfect bij jouw past. Waar ik je wel mee kan helpen is HOE je stapsgewijs te werk kunt gaan. Ironisch genoeg, moet je dat namelijk in kleine stapjes doen (zie je hoe belangrijk het is).

Belangrijke stappen:
1)
Maak van jouw droombaan subdoelen
Ik vind het fijn om dit de doen door te kijken naar mijn verwachtingen of behoeftes aan deze baan. Hoe specifieker hoe beter. Probeer eens een mindmap te maken met in het midden je droombaan. Begin met alles opschrijven wat in je opkomt als je aan je droombaan zijn. Wanneer je alles opgeschreven hebt kun je beginnen met categoriseren en uit de groepjes (sub)doelen maken.

2) Hoe specifieker hoe beter.
Dit geldt voor je doelen en stappen maar ook voor je vragen en antwoorden. Hoe specifieker je antwoord kunt geven op vragen zoals wat past bij mij? wat vind ik leuk? etc. hoe beter. Maar dit zijn eigenlijk hele grote vragen.

Probeer je vragen daarom ook op te delen in steeds kleinere vragen. Een manier die je kunt gebruiken is de 7x waarom techniek.. Je begint met een vraag, als voorbeeld nemen we “Wat vind ik belangrijk in mijn droombaan” en geef hierop antwoord, ik zou antwoorden: “Mensen helpen”. Vervolgens vraag je jezelf waarom en geef je daar antwoord op, Ik zou zeggen “ omdat ik dat ik fijn vind” Waarom? “Omdat ik dan het gevoel krijg een nuttige bijdrage te doen”. En dit doe je dan in totaal 7x. Je zult een heel specifiek antwoord krijgen.

3) Als je begint, begin dat zo klein mogelijk.
Dit lijkt natuurlijk logisch, we hebben het net gehad over subdoelen en subvragen. Maar hoe kleiner je begint hoe langer je het volhoudt. Een grote valkuil is namelijk te snel opgeven. Als een doel te groot of te onhaalbaar lijkt geven mensen snel op. Dit geldt ook voor je droombaan. Het is heel makkelijk om vast te blijven zitten in werk wat je ongelukkig maakt omdat je droombaan vinden onmogelijk lijkt. Als je hele kleine doelen hebt, zijn ze veel makkelijker te halen en dat geeft je een goed gevoel en de motivatie om door te gaan.

Neem bijvoorbeeld het lezen van een boek voor je droombaan. Een heel boek lezen als doel, vooral een dik boek, is toch een klus. Als het lezen van dit boek opdeelt in 10 bladzijden per dag lezen lijkt het al meteen makkelijker en voel je je goed wanneer je elke dag minimaal je 10 bladzijden hebt gelezen.

Heel veel succes!

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise