Thara maakte de switch naar haar droombaan

Thara heeft de HAVO gedaan en wilde graag een HBO-opleiding. Echter had ze op dat moment geen idee welke keuze ze diende te gaan maken. Ze wist dat ze een sociaal persoon was en dat het een sociale opleiding diende te worden. Maar wat exact? Ze wist het niet. Ze besloot om OPGM te gaan doen. Een oriënterende propedeuse gedrag en maatschappij. Dit betekende dat ze in 1 studiejaar 4 opleidingen kon uitproberen, waarna ze verder kon stromen naar die opleiding. Ze besloot SPH te gaan doen, omdat dit met groepen was. Het voelde flexibeler dan maatschappelijk werk waar de focus meer lag op regeltjes en geld. Iets wat Thara juist niet wilde.

Jezelf tegenkomen
Uiteindelijk heeft dat eerste jaar Thara de weg beter gewezen naar wat ze wilde. Het viel haar op dat je jezelf tijdens de opleiding echt tegenkomt, wat ook deels geholpen heeft in de keuze maken wat ze nu écht wilde. Ze zoomen ook echt in op hoe je bent, waar je vandaan komt en hoe je bijvoorbeeld opgevoed bent. Vanuit daar is Thara ook verschillende stages gaan lopen. Met verstandelijk gehandicapten, waaruit al snel bleek dat dit niet Thara’s ding was. De ouderenzorg, wat haar beter beviel én kinderen met een beperking zoals Autisme en het syndroom van Down. Hier kwam ze zichzelf weer tegen. De ouderenzorg beviel haar toch het beste, dus toen ze de opleiding afgerond had is zij direct in de ouderenzorg gaan werken.

Waar dat vandaan kwam?
Vroeger als bijbaantje had zij al in een verpleeghuis gewerkt. Destijds was dat spannend en eng geweest. Op dat moment had Thara niet gelijk het idee van ‘’dit is het!’’ Thara vergeleek de ouderenzorg met de andere dingen die ze geprobeerd had. Dit matchte toch het beste. Toen Thara net van de opleiding kwam en begon met werken, was ze nog onzeker. Het geleerde ook daadwerkelijk toepassen in de praktijk. De verantwoordelijkheid die ze voelde en ook de vraag ‘’hoe ga ik dit aanpakken?’’ zorgden hiervoor. Maar op een gegeven moment raakte ze op haar gemak. Het werd meer een gewenning. En het werk ging voor haar als automatisch. Als ze aan het werk is, ziet ze simpelweg de dingen die gedaan dienen te worden. Ze helpt de mensen. Het gaat allemaal vanzelf en ze gaat iedere keer weer met plezier ernaartoe.

Waar ben ik mee bezig?
Toch, geeft Thara aan, is dat ook voor haar een proces geweest van bijna 2 jaar. In het begin voelde zij zich ook vast zitten in haar werk. Zij had op dat moment een andere functie, waar zij niet echt gelukkig van werd. ‘’Waar ben ik mee bezig?’’ vroeg ze zichzelf af, want ze ervaarde geen voldoening. Op dat moment kwam er een functiewijziging vanuit de organisatie zelf, waar Thara in overleg met haar leidinggevende voor gegaan is. Dit is dus ook een grote tip die Thara je wil meegeven: ga in gesprek met je huidige werkgever om bijvoorbeeld te kijken wat beter kan en waar er nog uitdagingen liggen. Zie het als samen reflecteren met je leidinggevende om er samen van te leren en dingen te verbeteren.

Expert
Thara heeft hierbij gelukkig een leidinggevende die haar steunt en haar potentie ziet. Dat heeft heel erg geholpen. Nu staat Thara meer op de werkvloer met het team en de cliënten. Zo voelt zij zich écht onderdeel van iets en ervaart ze meer uitdaging. Ze werkt met verschillende collega’s en partijen samen waardoor elke dag opnieuw voelt als leren. Zo heeft ze vrijwilligers, familieleden van de cliënten en psychologen om zich heen met wie zij ook dient te werken en zij haar ‘’expertstatus’’ kan inzetten.

Open blik
Hier is zij het gelukkigst! Met een open blik naar cliënten kijken en met het hele team kijken hoe de cliënten het beste begeleid kunnen worden bij het ziektebeeld wat zij hebben. Ze haalt waardering uit het team en de cliënten. Hoewel de cliënten dat niet direct uitspreken, maar Thara dit wel ziet doordat zij bijvoorbeeld meer comfortabel zijn.

Uitgestippeld pad
Daarnaast geeft Thara aan dat je blijft veranderen als persoon en dat het belangrijk is om daarnaar te blijven kijken. Voor nu ziet Thara genoeg uitdaging in haar werk, maar als dit er niet meer is dan zou ze zeker wat anders willen doen. Voor nu ziet zij een pad voor zich waarbij zij casemanager is voor mensen met dementie. Hierbij gaat ze meer naar mensen hun huis toe en indicaties vast te stellen. Maar dit is voor de toekomst. Voor nu is Thara gelukkig in het werk dat ze doet. Wil jij dit ook? 

Thara geeft je deze tips:
1. Bekijk allereerst je omstandigheden. Als je op jezelf woont, heb je ook geld nodig en dan ben je minder snel geneigd om iets uit te proberen. Je zit vast in die zekerheid. Dan is er een overweging die je dient te nemen. Ga je ervoor? Dan raadt Thara aan om simpelweg dingen uit te gaan proberen en te kijken hoe dat bevalt. Dit is tenslotte hoe zij ook haar studie gekozen heeft.

2. Daarnaast is het belangrijk om naar jezelf te kijken. Wie ben je? Waar liggen je kwaliteiten? Wat kan jij anderen bieden? Waar ben jij goed in? Wat verloopt voor jou soepel? Kijk naar de positieve punten van jezelf!

 

3. Ook kan je met andere mensen gaan praten die dicht bij je staan of die je goed kennen. Wellicht hebben zij zelf werk wat je kan proberen. Bijvoorbeeld een dagje meelopen. Het gebruiken van je netwerk is dus in dit proces belangrijk!

4. Last but not least: vind je het eng om in één keer te wisselen? Ga dagjes meelopen of ga vrijwilligerswerk doen. Zo kan je dit werk alvast proberen om te kijken of het bij je past.

En kan je wel wat hulp gebruiken om te ontdekken wat bij je past? Vraag dan hier een doorbreeksessie aan, zodat ook jij antwoord krijgt op die vraag.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise