Waarom het zo moeilijk is zelfvertrouwen te hebben als je ongelukkig bent in je werk – gastblog Kisjonah

Is het je weleens opgevallen dat jouw gevoel van zelfwaarde enorm kan dalen als ongelukkig bent in je werk? En dan bedoel ik niet die ene keer dat je per ongeluk het verkeerde document 80x liet printen je ego even pijn doet. Nee, ik bedoel dat moment wanneer je al zo lang iets doet waar je totaal geen uitdaging en plezier uit haalt. Dat je dag in dag uit alleen vermoeider wordt omdat je het werk zelf én de mensen helemaal zat bent. En dat dan je zelfvertrouwen zodanig daalt dat je ervan overtuigd bent dat je nooit iets zult kunnen vinden. Herken je dit?

Doodongelukkig in mijn werk
Dit had ik ook. Vlak na mijn studie wilde ik lekker gaan werken en genieten van het feit dat ik klaar was met studeren. Ik kwam terecht in een hotel en begon als banqueting medewerker. Het leek mij super leuk en ik was enthousiast om te beginnen. Lekker met mensen werken en organiseren. Twee dingen die mij erg aan stonden. In de realiteit was de shine er echter snel vanaf. Het was eigenlijk elke dag hetzelfde liedje waardoor ik uitdaging miste. In de praktijk werkte ik eigenlijk best veel alleen en daardoor voelde elke dag ook nog extra saai en lang. Het duurde niet lang of ik was doodongelukkig in mijn werk.

Zelfvertrouwen begon te dalen
Wat ik bij mezelf merkte is dat mijn zelfwaarde en zelfvertrouwen enorm begonnen te dalen. Mijn mood was elke dag zo laag. Ik had geen energie en ik had nergens zin in. Het feit dat ik ongelukkig was met werk begon mijn persoonlijke leven aan te tasten. Ik had er genoeg van. Het was klaar. Ik wilde wat anders. Ik kan me nog herinneren dat ik dacht “nou, ik weet tenminste wat ik absoluut NIET leuk vind”. Maar toen kwam de vraag wat vind ik wel leuk? En wat past eigenlijk bij mij? 

Stemmetje in mijn hoofd
Op het moment dat ik actief actie wilde ondernemen om ander werk te vinden wat perfect bij mij zou passen, was er een stemmetje in mijn hoofd dat mij vertelde dat ik niet goed genoeg was. Het stemmetje zei dat ik eigenlijk helemaal geen waardevolle skills had om iets anders te gaan doen.

Mijn zelfwaarde was zodanig gedaald, door deze stomme baan, dat ik totaal geen vertrouwen in mezelf had om iets anders te vinden. Ik was in een vicieuze cirkel beland. Ik haatte mijn werk waardoor mijn zelfvertrouwen daalde en omdat mijn zelfvertrouwen was gedaald bleef ik vastzitten in dit werk en kon ik mezelf niet motiveren iets te veranderen. Om hier uit te komen is ook enorm lastig. Je bent in essentie aan het vechten tegen jezelf. Ondertussen blijf je door werken, word je steeds maar ongelukkiger en wordt jezelf motiveren ook steeds moeilijker.

Dus hoe doe je dat dan?

 

De eerste stap
Herken je dit gevoel, deze situatie of dat stemmetje in je hoofd? Dan wil ik je ten eerste feliciteren. Beseffen dat dit met je gebeurt is de eerste stap naar wijsheid. Vraag jezelf eens af:

– Wanneer krijg ik dit gevoel?
– In welke situaties voel ik dit het ergst?
– Hoe beïnvloedt dit mij?
– Als wie klinkt dit stemmetje eigenlijk?

Amygdala
Realiseer je alsjeblieft, dat deze stem de echte jij is. Dat deze stem een mix is van je amygdala. Het emotionele regelcentrum in je hersenen die zich graag vasthoudt aan veiligheid. Dus dat wat vertrouwd is en de geïnternaliseerde meningen van mensen om je heen. Dat laatste wordt vooral duidelijk als je de stem in je hoofd kunt herkennen als een stem van een bekende. Het betekent dat je deze mening zo tot je bent gaan nemen dat je dit als waar over jezelf bent gaan geloven.

Laat je niet beperken
Iedereen heeft geïnternaliseerde geloven, sommige positief en sommige negatief. Dit is allemaal oke. Het is logisch dat je amygdala je probeert te stoppen want die houdt niet van verandering. Die probeert je slechts veilig te houden en het onbekende is niet veilig. En je hebt niet in de hand wat je internaliseert en wat niet. Wat je wel in de hand hebt is deze jou niet laten beperken. Realiseren wat deze geïnternaliseerde meningen en geloven over jezelf zijn, is wederom de eerste stap!

Het halve werk is gedaan
Als je hier steeds beter in wordt heb je het halve werk al gedaan. Laat dit je absoluut niet meer tegenhouden. Weet dat jij als uniek persoon altijd iets toe te voegen hebt en dat die droombaan daar voor jou is. Het is mij gelukt om mijn zelfvertrouwen terug te krijgen en jij kan dit ook. Neem actie en kies voor jezelf en je geluk.

Ga zo door!
De realisatie dat je ander werk wil, dat jij ongelukkig wordt van je werk en dat je meer in je mars hebt is echt een hele belangrijke eerste stap. Dus ga zo door. Veel succes met je zoektocht!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise