Wat is een bore-out en wat kan je eraan doen?

Van burn-out heb je vast weleens gehoord. De bore-out is daarentegen minder bekend, maar is absoluut even belangrijk om in de gaten te houden. De oorzaak ligt ergens anders, maar de effecten zijn hetzelfde.

Hoezo dit artikel? Omdat ik, Elodie, zonder dat ik het destijds door had zelf in een bore-out heb gezeten. Het blijkt dat de bore-out vaker niet herkend wordt. Tijd om daar dus aandacht aan te geven, want die bore-out is keihard…

Wat is de bore-out?
Bij de bore-out heb je extreme verveling (op je werk). Je bent onderprikkeld en dit kan maanden of jaren duren. Het is dus niet een dagje of af en toe dat je je verveelt, maar het sluipt je leven in. Het is niet zo dat je als je bored-out bent dat je lui bent. Het zijn juist ambitieuze en slimme mensen die in een bore-out terecht komen! Dit komt omdat zij geen voldoening en uitdaging meer halen uit (o.a.) het werk dat ze doen. Dit leidt tot afvlakking in emoties en letterlijk enkel nog maar doen wat verwacht wordt. Zonde, want deze mensen (en jij!) hebben meer in hun mars, wat nu niet tot z’n recht komt.

Waar herken je een bore-out aan?
1. Je hebt te maken met chronische onderspanning. Je verveelt je. Je mist uitdaging en haalt geen voldoening meer uit bijvoorbeeld je werk.
2. Je bent constant moe, zowel lichamelijk als mentaal
3. Je slaapt slecht
4. Je weet niet meer wat je nu eigenlijk je kwaliteiten zijn
5. Je onderschat jezelf en gaat uitdagingen uit de weg, want je bent bang om te falen
6. Je stelt jezelf onder een ander op.
7. Je stelt je passief op en je wacht op duidelijke verwachtingen. Je laat je hierdoor leiden.
8. Je aarzelt geregeld over dingen die je zal zeggen
9. Denken dat je niets aan je situatie kan veranderen, waardoor je dat niet eens meer probeert.
10. Je neemt geen initiatief. Je doet enkel wat je gevraagd wordt

Let op! Je bent vooral vatbaar voor een bore-out op het moment dat je weinig zelfvertrouwen hebt of dat je echt niet op je plek bent en er dus jezelf kan zijn.

Waar moet ik op letten bij een bore-out?
1.
Misschien voelt de bore-out alsof je een mietje bent. Hoe kan je nou moe worden van verveling? De bore-out is keihard en geniepiger dan de burn-out. Neem het dus serieus, want je bent geen aansteller.
2. Misschien werk je keihard, maar zit je alsnog in een bore-out. Dit komt omdat je werk je geen uitdaging, plezier en voldoening geeft. Dit is dan GEEN burn-out, maar de oorsprong ligt dan ook in de bore-out. Je haalt minder uit je werk, dan dat je erin stopt.
3. De symptomen van de burn-out zijn hetzelfde als de bore-out. Zorg dat je naar de huisarts gaat, dat de diagnose dus absoluut niet verkeerd wordt gesteld.

Ik denk dat ik een bore-out heb. Wat nu?
Bekijk je leven eens goed. Is dit wat je wil? Wil jij over 10 jaar je leven leven, zoals je dat nu doet? Word je daar blij van?

Nee? Dan is het belangrijk dat je dingen gaat DOEN! Ga ontdekken wat voor werk bij je past. Wordt assertiever. Ga hierin stappen ondernemen. Meld je aan voor een webinar of voor een gratis coachgesprek. Zet die eerste stap nu meteen!

© 2019 - 2021 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise

How to gids: ''Zo ontdek én bemachtig je die baan die bij je past!''

Als je je aanmeldt voor deze gids, zal je ook gratis tips en inspiratie ontvangen. Uiteraard ga ik zorgvuldig om met je gegevens (privacyverklaring).

Super! Je hebt de eerste stap gezet te ontdekken wat voor baan dan wél bij je past. Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.