Wat past er dan wel bij mij voor werk? Zo kom je erachter

Wist je dat 78 procent van de werkende Nederlanders niet tevreden is over hun werk? Dat is bijna 80 procent! Toen ik dit hoorde was ik shocked. Ik wist dat ik ongelukkig was in mijn werk, maar als ik om mij heen keek leek het net alsof alle mensen die ik kende (heel Nederland natuurlijk) mega gelukkig waren in hun werk. Dat klopt toch niet met dat percentage? Dat is exact wat er zo gek is. Veel mensen houden de schijn op. Laten niet zien dat ze ongelukkig zijn in hun werk, ploeteren op het werk maar gewoon door en komen thuis zonder energie en kunnen enkel nog negatief praten over hun werk. En dit gebeurt day in, day out. 

Herkenbaar voor je?
Enkele jaren geleden was dit exact hoe ik mij voelde en ook wat ik deed. Ik probeerde hier en daar weleens wat om te vinden wat wel bij mij zou passen, maar nergens slaagde ik. Ik wilde gewoon antwoord hebben op de vraag ‘’wat past er dan wel bij mij?’’ en dacht deze makkelijk te vinden. En daar ging ik de fout in, net als de bijna alle andere millennials die op zoek zijn. 

Niet meer durven kiezen
Hoezo deze vraag fout is, is omdat het ervoor zorgt dat je enorm veel opties voor je ziet. Hoe meer keuzemogelijkheden, hoe minder makkelijk het is om een keuze te maken en hoe minder blij je uiteindelijk bent als we een keuze gemaakt hebben. Het gevolg? Je durft niet meer te kiezen, omdat je bang bent om een foute keuze te maken. Of je ziet door de bomen het bos niet meer en waar begin je dan? En ondertussen voel je nog steeds dezelfde vraag op je schouders drukken…

Jouw levensmissie
Deze vraag ‘’wat past er dan wel bij mij?’’ hielp mij en helpt jou dus niet verder. In plaats van dat je hiermee begint, begin expres andersom. In plaats van dat je begint met ‘’wat’’ wat al heel specifiek is, waarbij de vorm al heel duidelijk moet zijn, begin met ‘’waarom’’. Dit is tevens ook meteen de moeilijkste stap. Deze stap is lastig, maar ontzettend cruciaal. Het gaat erover wat jouw levensmissie is, wat jouw drive is om dingen te doen, wanneer jij voldoening ervaart en je je een meerwaarde voelt aan de maatschappij. Deze stap staat voor jouw doel in het leven en betekenisvol werk leveren. Het heeft een flinke dosis diepgang.

Voorbeelden van waarom-vragen:
– Wat is mijn levensmissie?
– Waar wil ik me voor inzetten?
– Wat voor welk zou ik ook onbetaald willen doen?
– Wat is betekenisvol voor mij?
– Wanneer zou de wereld een stuk beter of fijner zijn?

Goed gezien!
Dit soort vragen beginnen inderdaad niet met ‘’waarom’’. Goed gezien. Waarom niet?
1 Omdat het dan lijkt alsof je verantwoording moet afleggen.
2 Je bent op zoek naar je innerlijke zelf, jouw purpose, jouw why. Dit heeft niet met de soort vraagstelling te maken, maar alles met jou.

Doorbreeksessie
In de doorbreeksessie neem ik je mee naar jouw kern. Ik coach jou 1 op 1 richting hetgeen wat je echt graag wilt. 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise