Werkgeluk – wie z’n verantwoordelijkheid is dat?
Gedeelde verantwoordelijkheid
Werkgeluk in een bedrijf is een taak met een gedeelde verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid ligt zowel bij jou, als bij je collega’s en als bij je leidinggevende. Ik zal op alle drie inzoomen, zodat jij weet welke invloed je zelf hebt en wanneer je het beter kan laten rusten.
Ik: verhogen van mijn werkgeluk
Op de eerste plek is het uiteraard aan jou om jouw eigen werkgeluk te verhogen. Jij gaat immers zelf naar je werk en hebt een enorme rol in het bepalen of je daar plezier uit haalt of niet. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door de focus te hebben op positieve dingen.
Met een positieve mindset is het makkelijker en fijner werken. Als er tegenslagen zijn, kan je deze ook makkelijker oplossen en zie je deze rooskleuriger in. Ook op het moment dat je vooral de positieve dingen ziet en de negatieve dingen minder, haal je meer plezier uit je werk.
Daarnaast is het van belang dat je taken doet je die leuk vindt om te doen. Vaak zijn dit taken die bij ons passen, waar we goed in zijn of waar we uitdaging in zien. Heb je geen idee wat eigenlijk jouw kwaliteiten en/of talenten zijn, zodat je passende taken hebt? Lees hier hoe je jouw kwaliteiten en talenten ontdekt.
Het is aan jou om duidelijk te hebben wat voor taken je wilt hebben én hierover het gesprek aan te gaan als je deze taken op het moment niet hebt. Blijf niet passief afwachten, maar neem actie!
Mijn collega’s: verhogen van ons werkgeluk
Daarnaast wordt werkgeluk niet alleen bepaald door jou als persoon, maar ook door jouw collega’s. Verbondenheid is zelfs de nummer 1 voor mensen om te blijven of weg te gaan bij een bedrijf. Een goede band met collega’s is dus belangrijk om plezier te halen uit het werk. Zij (en jij voor jouw collega’s) hebben dus een enorme impact op elkaar.
Bouw dus een persoonlijke band op met je collega’s. Vraag hoe hun weekend is geweest, weet wat voor dingen zij buiten hun werk doen en check geregeld even of zij ergens hulp bij nodig hebben in het werk. Even een grapje tussendoor verlicht de taken waar jullie aan werken. Betrokkenheid bij je collega’s maakt een werkdag plezieriger én wie weet maak je er wel vrienden voor het leven mee. Hier kan jij je voor inzetten, maar jouw collega’s doen dit (als het goed is) ook.
Mijn leidinggevende: verhogen van het werkgeluk
Last but not least is jouw leidinggevende ervoor om het werkgeluk van iedereen op de werkvloer zo optimaal mogelijk te maken en te behouden. Hij of zij draagt hierin de verantwoordelijkheid om de behoeftes van iedereen te zien, te achterhalen en hiernaar te handelen door bijvoorbeeld hier ruimte voor te maken. Jouw leidinggevende is het aanspreekpunt van iedereen en hoort jouw veilige haven te zijn. Jouw leidinggevende hoort ervoor te zorgen dat jij je kan ontwikkelen en dat jij plezier uit je werk kan halen.
Over werkgeluk vanuit het perspectief van de leidinggevende kan je de podcast beluisteren van ISBW ‘’en opeens ben je manager’’. Tijdens deze podcast ga ik in gesprek met een manager over werkgeluk.
Dat dit op deze manier zo hoort te zijn, betekent niet dat dat bij jouw werk ook zo is. Je kan hierover het gesprek aangaan met jouw leidinggevende over wat je van hem/haar graag zou zien. Mocht jouw leidinggevende totaal geen oog hebben voor jou of voor jouw collega’s en draait het alleen maar om targets behalen? Dan weet je dat hier geen ruimte is voor werkplezier en werkgeluk. Het is dan de vraag: neem je daar genoegen mee of ga je wisselen naar een bedrijf waar er wel oog is voor werkgeluk?
Op naar werkgeluk!
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise