Wisselen van werk én een baan aannemen van een lager scholingsniveau. Wel of niet doen?

Je staat op het punt om een carrièreswitch te maken. De baan waar je nu werkt past niet meer bij je en het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Echter vind je het lastig om te ontdekken wat je dan wel wilt doen. Tijdens je zoektocht stuitte je op een baan die je interesse heeft. Maar… Deze baan heeft een lager scholingsniveau. Zelf ben je HBO afgestudeerd en deze functie is voor MBO afgestudeerden. Je twijfelt.

Moet je de baan wel aannemen dan? Ga je je niet vervelen? Past het dan wel bij jou? Het voelt als een stap achteruit. Het voelt als een baan die ‘’minder is’’ dan dat je nu doet. Waarschijnlijk hebben je ouders hun mening er ook al over klaar staan. Toch voelt de baan wel goed. Moet je dit doen of niet? Daar krijg je in dit artikel antwoord op.

In het huidige scholings- en werksysteem zijn wij geneigd om een baan te nemen die aansluit bij de opleiding die je hebt gedaan. Een baan die dus ook aansluit bij het opleidingsniveau dat je hebt. Het is in het huidige systeem logisch dat je een beroep zoekt wat voortkomt uit jouw opleiding.

Op het moment dat je dat werk zat bent, is het zoeken naar iets anders heel erg lastig. Dat komt dat je niet meer het ‘’normale pad’’ bewandelt, maar daarbuiten moet gaan kijken. Je wilt op dat moment immers een baan in een ander veld en waar dus ook een andere opleiding voor staat. Het kan daarmee zo zijn dat je tijdens je zoektocht uitkomt bij een MBO-functie in plaats van een HBO-functie.

Weet wel dat het scholingsniveau absoluut NIETS zegt over dat deze baan wel of niet bij jou past. Een baan met een lager scholingsniveau dan je nu hebt betekent ook niet dat deze baan minder goed is. Dit is enkel en alleen een maatschappelijke overtuiging. Het is iets dat ‘’zo hoort’’. Dit is klinkklare onzin.

Als je die baan met een lager scholingsniveau veel leuker vindt en dat wél bij je past, dan is dat niet een stap terug in werk maar een stap vooruit. Het is een stap dichter naar jouw droombaan toe. Het is een stap dichter naar jezelf toe.

En dan maakt het niets uit wat het scholingsniveau van de baan is, de status die je ermee krijgt of wat anderen daarvan vinden. Het gaat erom dat jij gelukkig bent. En dat heeft niets te maken met niveau. Dat heeft alles te maken met een baan dat bij jou past.

Mijn advies?

Houd je niet vast aan de studie die je gedaan hebt. Houd je niet vast aan het niveau dat je nu hebt. Die studie is destijds een keuze geweest. Een keuze waar je nu in het werkveld niet gelukkig mee bent. Het is nu tijd om een nieuwe keuze te maken. Je kan altijd een nieuwe keuze maken. Dat is niet ‘’zonde’’ van de studie die je toen hebt gedaan en dat is niet ‘’zonde’’ ten opzichte van de switch die je gaat maken. Je mag namelijk nog tot je pensioen werken.

Maak daarin een keuze naar werk waar je gelukkig van wordt, in plaats van enkel een baan die aansluit bij jouw opleidingsniveau of studie.

En heb je geen idee wat voor baan er eigenlijk bij je past? Vraag de  doorbreeksessie aan.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise