Zo ga jij zelfverzekerd je sollicitatiegesprek in – 6 tips

Als je weet wat voor baan je naar op zoek bent, is het tijd om te gaan solliciteren. Veel mensen vinden dat spannend. Want… wat nou als je wordt afgewezen? Of misschien heb je gedachtes als:
– Ik heb geen werkervaring in deze branche
– Ik heb de opleidingen niet die ze vragen
– Ik heb geen kennis van de systemen waar ze het over hebben
– Het zal wel niks worden…

En dat is super zonde, want dan stuur je een sollicitatie met samengeknepen billen of zit je al als een bang konijn in het gesprek. Niet echt bevorderlijk natuurlijk om aangenomen te worden. Hierbij 6 nuttige tips om jouw sollicitatie met zelfvertrouwen aan te vliegen!

1. Je checkt of er een match is
Vaak denken we dat een sollicitatiegesprek een soort interview is, waarbij je helemaal perfect in het plaatje moet passen van het bedrijf om aangenomen te worden. Maar een sollicitatiegesprek is zoveel meer dan dat! Het is namelijk een gesprek die jullie samen hebben om te kijken of er een match is. Dat betekent of het dus aan beide kanten goed voelt. Een sollicitatiegesprek is dus ook juist het moment voor jou om te checken of jij wel deze baan wil hebben. Het is een gesprek, geen interview.

2. Doe research
Als je jouw sollicitatiegesprek hebt wil je dus checken of deze baan bij jou past en goed voelt. Hoe je daar (onder andere) achter komt is door goede research te doen. Duh! Check de website van het bedrijf. Lees hun missie, wat ze doen enzovoort. En belangrijk is om dat te leggen naast wat jij in een baan zoekt.

Daarnaast kan je ook al op zoek gaan naar de medewerkers via LinkedIn. Zie je jezelf met hen werken? En als je de stoute schoenen aan wil doen kan je zelfs een gesprekje met hen aangaan om te kijken hoe zij hun werk ervaren.

3. Bel op en stel vragen

Als je een sollicitatie hebt verstuurd is het handig om even op te bellen. Je hebt namelijk goede research gedaan naar de functie en het bedrijf, maar sommige dingen kan je op het internet natuurlijk niet terug vinden. Bijvoorbeeld hoe er samengewerkt wordt of wat voor soort mensen jouw naaste collega’s zullen zijn. Dit kan informatie zijn, die voor jou erg belangrijk is om blij met je werk te kunnen zijn. Dit soort vragen zou ik van te voren stellen. Meestal staat er een nummer bij de vacature (of bij het bedrijf als het een open sollicitatie is).

Daarnaast is dit een mooie kans om meteen al even te spreken met iemand van het bedrijf. Zo ben je al ‘’on top of mind’’ omdat je oprechte interesse toont. Hierdoor heb je al meteen een streepje voor op de andere sollicitanten.

4. Weet wat jouw meerwaarde is
Een bedrijf is op zoek naar een medewerker die een functie kan uitvoeren. Het is dus belangrijk dat jij weet wat jouw meerwaarde is en dat je concreet kan benoemen wat een bedrijf aan jou heeft. Dat is niet jezelf verkopen, maar enkel staan voor wat je kan. Dit heeft dus vooral ermee te maken dat je moet WETEN waar je goed in bent en wat jij het bedrijf dus kan bieden qua vaardigheden.

Weet je dus voor je gesprek goed wat je kan, wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn. Als jij dat weet en daarvoor staat, dan kan je dit ook zelfverzekerd vertellen in zo’n gesprek.

Heb je geen idee wat je goed kan? Vraag eens 5 mensen in jouw omgeving wat zij vinden dat jij goed kan. Wedden dat zij allemaal dezelfde soort dingen benoemen? Confident-booster gegarandeerd! 

5. Wees nieuwsgierig en stel vragen
Ook tijdens het gesprek is het belangrijk om met je aandacht erbij te zijn en dus te checken of er een match is. Dat doe je niet door alleen maar te luisteren, ja te knikken en te vertellen over jezelf. Nee. Stel vragen! Zorg dat het een gesprek wordt en niet een eenrichtingsverkeer. Stel vragen terug. Deze vragen kan je ook stellen aan het einde van het gesprek.

Voorbeelden van vragen die je kan stellen zijn:
– Wat vind jij leuk aan het werk hier?
– Wat voor project werken jullie nu aan waar je enthousiast over bent?
– Wat voor challenge heeft het team nu?
– Wat is de ideale kandidaat voor deze functie en hoe kan ik daaraan voldoen?

6. Wees een relaxte gesprekspartner

Het moment dat je begint te ratelen, zweten en niet meer uit je woorden komt tijdens het gesprek is niet echt bevorderlijk voor jullie gesprek. Relax. Chill! Iedereen vind zo’n gesprek spannend (ook degene met die je het gesprek voert).

Een aantal korte tips hoe jij relaxt kan zijn (of desnoods overkomt).
– Herhaal samenvattend wat je gehoord heb voordat je antwoord geeft
– Spreek langzaam
– Gebruik je handen terwijl je praat, gewoon zoals je dat normaal ook zou doen
– Stil zijn om te denken is oké. Neem je tijd

Meer tips?
Meer tips hoe jij zelfverzekerd kan solliciteren? Binnenkort lanceer ik een training waarin ik je van begin tot eind meeneem in hoe jij die baan relaxed bemachtigt. Het hele sollicitatieproces heb ik voor je uitgewerkt, zoals de vormen van solliciteren, trucjes die je kan gebruiken, een goede CV en een killer motivatiebrief maken, het gesprek zelf, natuurlijk de afronding erna als je het wel en/of niet geworden bent en nog zoveel meer.

Én als kers op de taart krijg je ook nog eens feedback op je CV en motivatiebrief én kan je al je vragen tussendoor stellen. Het is dus niet alleen zelf aan de slag gaan, nee! Ik ben er om je te begeleiden in het proces.

Het is een praktische, korte training waarin je concreet leert wat je exact kan doen om jouw droombaan te bemachtigen! Ik ben nu de training aan het maken.

Klinkt dit interessant voor je? Zet je dan op de wachtlijst? Dat kan hier.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise