Zo reken je af met die stem in je hoofd die jou wil tegenhouden in die droombaanzoektocht

”Zou je dat wel doen?”

”Weet je zeker dat dit een goede beslissing is?”

”Zou je niet een baan zoeken die meer past bij je studie?”

”Wellicht kan je deze maand nog even afmaken en dan op zoek gaan naar iets anders”

”Als je wisselt van baan, ga je wel heel veel geld verliezen” 

”Er gaat geen baan zijn die goed bij jou past”
”Wisselen heeft geen zin” 

”Hoe weet je nou zeker dat het de goede keuze is?” 

”Ik wil wel een baan die ook goede voorwaarden heeft”

Wikken en wegen
En zo kan deze lijst met belemmerende gedachtes nog eindeloos lang doorgaan. We maken ons het wel erg moeilijk met al deze gedachtes om een keuze te maken. We blijven wikken en wegen. Gedachtes poppen op, we stoppen ze weer weg en hetzelfde riedeltje gebeurt weer opnieuw. En zo blijf je rondjes rennen op dezelfde rotonde. En je kan je voorstellen: dan kom je niet erg ver…

Zekerheid
Heel erg logisch ook, want je wil oprecht niet zomaar wisselen van baan. We zijn allemaal op zoek naar die zekerheid, zodat we voor de beslissing nog weten of het de juiste keuze is. Je bent op zoek naar bevestiging, nog voordat je de keuze hebt gemaakt. Dit maakt helaas ook dat je de beslissing ook zo ontzettend moeilijk maakt!  

Rennen op de rotonde
Zelf heb ik dit ook meegemaakt. En what a job was that! Eerst ontdekken wat nu écht bij mij paste, dat kostte mij al zeker een jaar. Vervolgens nog er 100 procent voor gaan (en niet halfbakken) kostte mij nog een keer 1,5 jaar. Die 2,5 jaar op dezelfde rotonde rennen was dubbel. Aan de ene kant doelgericht, maar aan de andere kant kwam er geen echte actie en voelde het ook nutteloos. Maar na al die tijd wikken en wegen, dingen leren en mezelf ontwikkelen weet ik ook precies wat ervoor nodig is om een afslag te nemen op die rotonde. Ik weet op de eerste plek waar deze stem vandaan komt (cruciaal!) en exact wat je kan doen aan die stem in je hoofd.

Dit zijn de 3 dingen die je moet weten:

1. Harry wil jou in veiligheid houden 
Harry denk je wellicht? Ik heb even de naam Harry gebruikt om het makkelijker voor je te maken. Harry staat voor jouw Amygdala in je hersenen. Het is jouw emotionele regelcentrum en zorgt ervoor dat we in zekerheid en veiligheid blijven zitten. Harry veroorzaakt deze stem in je hoofd, puur omdat ‘ie jou in veiligheid wil houden. Hij wil jou beschermen voor ”gevaar”. Het moeilijke is alleen dat Harry bij ons allemaal te scherp afgesteld is voor de tijd waarin we leven. Vroeger was dit handig als er een grote leeuw op ons pad komt, maar dit is inmiddels niet meer nodig. Toch reageert Harry nog even heftig en zal je kritische vragen en gedachtes geven om je te laten afzien van je groots veranderende plan.

Wisselen van studie? ”Heb je al aan het collegegeld gedacht? Zou je niet gewoon je diploma halen? Dan heb je in ieder geval een papiertje! En wat zou je omgeving ervan vinden? Nee joh. Beter om het af te maken, dan heb je in ieder geval iets bereikt” Ja. Dit stem dat is Harry. 

Wisselen van baan? ”Zou je niet gewoon hier blijven werken, want het is een goed salaris en goede voorwaarden. En weet je zeker dat je weer wil wisselen tot nu toe heb je steeds foute keuzes gemaakt. Hoe weet je nou dat dit wel de goede keuze gaat zijn. En je wil toch niet afhankelijk straks van iemand anders zijn?” Jep. Harry again.

Weet dat Harry dus puur jou vragen stelt om je in veiligheid te houden. Harry houdt hierbij geen rekening met jouw geluksgevoel, dat is niet zijn taak. Enkel die zekerheid. 

2. Harry schreeuwt, maar je passie die fluistert.
Nu weet je dat Harry jou in veiligheid wil houden. Super fijn, maar niet handig als je eindelijk jouw droombaan wil ontdekken en bemachtigen. Daar is lef voor nodig! Wat je daarvoor nodig hebt is inzien waar je dat lef eigenlijk voor wil inzetten. Het is belangrijk dat je weet waarvoor je het wil doen. Doelgericht te werk gaan, in die flow terecht komen, gemotiveerd zijn… Het is allemaal heerlijk, maar alleen als je dat doel ook voor ogen hebt. Wat lastig kan zijn, omdat Harry en de gedachtes die hij omhoog gooit in de weg zitten. Harry schreeuwt bij alles wat je doet, ik weet het. Alleen wees je daarnaast ook bewust dat er ook andere ”stemmen” zijn die jou de weg willen leiden. Zo is de stem van je passie, van jouw droombaan er ook. Dit klinkt allemaal zweverig, dat begrijp ik. Waar het om gaat is dat jouw passie en jouw droombaan niet zomaar plotseling ontstaan zijn. Die zitten al in je, maar heb je dankzij Harry nog geen kans gegeven. Die passie fluistert naar je. It’s willing to come out. Geef die passie dan ook een kans! Luister eens voorbij die schreeuwerige Harry en luister eens naar jezelf en jouw passie. Als je jouw passie de ruimte geeft, weet ik zeker dat je ‘m kan horen. En hoe heerlijk is het als je eenmaal weet wat jouw roeping nou eigenlijk echt is? Als je het mij vraagt is dat alles!

3. Die kleine stapjes zorgen voor een enorme verandering.
Harry kan niet tegen grote veranderingen, daar is hij bang voor en probeert hij dus te vermijden. Alleen… Harry heeft ook zijn valkuilen, gelukkig maar. Harry is namelijk een beetje blind en ziet het niet als je kleine stapjes richting die verandering neemt. Doordat de veranderingen niet te groot zijn, heeft Harry niks door en kan je uiteindelijk een enorm grote verandering tot stand brengen als je deze stapjes consequent blijft uitvoeren. Bijvoorbeeld: ga niet meteen van fulltime werken stoppen en een bedrijf oprichten.

Doe dit langzamerhand. Ga eerst naar 4 dagen en besteed een dag aan wat jij echt fantastisch vindt. Of ga de helft van je werkdagen besteden aan jouw passie. Als het maar kleine stappen zijn. Ga dus niet in 1x je hele salaris op het spel zetten, want dan gaat Harry zekerweten aan je hoofd schreeuwen. Doe het stap voor stap en houd Harry tevreden. En je zult zien als je dit steeds verder oprekt dat Harry het eigenlijk ook heel erg fijn vindt op zijn nieuwe plek. Namelijk die baan waar jij jou ook helemaal gelukkig mee voelt. 

Ga er stap voor stap mee aan de slag. Keep hope. Keep faith. Je kan het! En vind je het nu lastig? Vraag dan een doorbreeksessie aan. Dan gaan we jouw Harry even samen onder de loep nemen en ‘m aanpakken. Heel veel succes! 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise