10 Thuiswerk tips!

We kunnen er allemaal niet omheen. 2020 was écht het jaar waarin we meer zijn gaan thuiswerken dan dat we ooit verwacht hadden. Zelfs het onderwijs van kinderen vond thuis plaats. En dat is best een enorme verandering voor velen van ons. Zeker als je niet gewend bent om thuis te werken.

Nu zijn de voorspellingen dat veel banen zoveel mogelijk thuis gedaan blijven worden, ook als alle besmettingen afnemen. Het thuiswerken levert namelijk ook veel op, zoals minder kosten voor bedrijven en effectiever kunnen werken. Toch zijn er ook nadelen aan het thuiswerken. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen eenzaamheid ervaren (o.a. doordat ze minder een band voelen met collega’s) dat mensen last krijgen van hun onderrug, schouders en nek, meer stress ervaren en minder gevoel van controle. Dit kan leiden tot meer angstklachten, depressies en burn-outs. Absoluut dingen waar we voor uit moeten kijken. 

Om het thuiswerken fijner, leuker en dragelijker te maken voor je 10 tips hoe je thuiswerken kan volhouden op een fijne manier!

1. Zorg voor een fijne werkplek
Allereerst is het al heel erg fijn om echt een eigen plekje te creëren waar je werkt. Zo kan je het werken voor jezelf fijner en comfortabeler maken. Vind je het fijn zet je een goede bureaustoel neer, een groot scherm en een monitorstandaard. Ook kan je denken aan een sta-bureau of een bureau dat je kan verstellen in hoogte. Het hoeft niet al te veel te kosten, maar het zorgt voor zowel op korte als lange termijn voor een betere houding en meer comfort.

2. Zorg dat je jouw werkplek opruimt
Als je een fijne werkplek voor jezelf hebt gemaakt is het voor je focus, productiviteit en inspiratie beter om je werkplek opgeruimd te houden. En zeg eens eerlijk: als je start met een opgeruimd en schoon bureau zorgt dat ook voor meer helderheid en doelgerichtheid in je werk. Daarnaast is het iets waar je zelf controle op uit kan oefenen, maak het plekje dus zo dat het goed voor jou voelt. Jij bent daar tenslotte altijd als je aan het werk bent.

3. Werk met de Pomodoro methode
De Pomodoro methode stelt dat je nooit de gehele dag echt goed geconcentreerd aan het werk kan zijn. Logisch ook. Om deze reden werkt deze methode met blokken waarbij je echt even rust neemt of even fysiek beweegt en blokken waarbij je gaat voor volledige focus. Hierdoor kan je meer gedaan krijgen in minder tijd. Het zorgt er daarnaast voor dat je taken opdeelt in brokjes en dus meer overzicht krijgt in de taken die je wil afronden. Je gaat hierdoor ook slimmer om met afleiding en je voorkomt hiermee uitstelgedrag.

4. Zorg dat je tussendoor even beweegt
Super belangrijk! Want effectief werken is heel fijn, maar dat kan je alleen door tussendoor pauzemomenten te nemen. Daarnaast is het belangrijk voor zowel je lichaam als je hoofd om even te bewegen. Dit kan even dansen in je woonkamer zijn, een lekkere wandeling in het park of zelfs even wat sportoefeningen. Als je maar even een andere houding aanneemt en even helemaal mentaal uit je werk stapt. En hoe leuk is het als je dit ook nog eens met iemand doet. Zo kan je en even bijkletsen en daarnaast ontspannen.

5. Neem deel aan online sportlessen
Fysieke inspanning is iets wat we nu meer dan ooit nodig hebben. We lopen of fietsen namelijk ook niet meer naar ons werk (als je dit al deed) en zo is de kans groot dat je letterlijk de hele dag zit. Dit is niet goed voor ons lichaam en zo ontstaan er klachten in je rug, schouders en nek. Fysieke inspanning kan hierbij helpen! En ja. De sportscholen zijn wellicht dicht, maar dit betekent niet dat je niet aan sport kan doen. Er zijn ontzettend veel leuke sportlessen die je online kan volgen. 

6. Behoud contact met anderen
Door het thuiswerken hebben we minder contact met collega’s en zijn we meer op onszelf aangewezen. Daarnaast zien we veel van ons vrienden en familie ook een stuk minder door de maatregelen rondom Corona. Dit voelt voor de meeste van ons erg eenzaam en dat is heel begrijpelijk. Desalniettemin is het daarom des te belangrijker om contacten goed te onderhouden. Wellicht mogen we elkaar minder zien, maar zo zijn er nog andere opties. Zo kan je met elkaar Zoomen, Facetimen of samen een stukje wandelen. Wedden dat niet alleen jij dit fijn vindt maar ook jouw familie, collega’s en vrienden? Wees assertief en benader hen dus om samen af te spreken!

7. Plan werkzaamheden vooruit
Een van de dingen waar thuiswerkers tegenaan lopen is het gevoel dat ze minder controle hebben. Om dit aan te pakken zou je elke maandagochtend met het hele team de taken van de week kunnen bespreken. Welke doelen gaan jullie aan werken? Wat dienen jullie daarvoor te doen? Wie pakt wat op?

Behalve dat je dit met je hele team kan doen, kan je dit ook voor jezelf doen. Beslis de dag van tevoren aan welke 3 taken je de dag erna gaat werken. Die 3 taken zijn de belangrijkste taken. Alles wat je daarbuiten nog voor elkaar krijgt is mooi meegenomen. Door het vooruitplannen krijg je meer rust, regelmaat en meer controle over wat je zelf in de hand hebt.

8. Neem tijd voor ontspanning
Inspanning kan pas echt goed plaatsvinden als er ook ruimte is (geweest) voor ontspanning. Zorg er dus ook echt voor zowel tijdens je pauzes als na het werken dat je echt de tijd neemt voor ontspanning. Heb je tips nodig wat voor dingen je kan doen om echt te ontspannen? Lees dan dit artikel.

9. Luister naar muziek
Muziek luisteren blijkt effectief te zijn voor zowel productiviteit als voor ontspanning. Het stimuleert creativiteit en heeft een kalmerend effect. Muziek is altijd goed, in wat voor situatie dan ook. Denk maar aan een stukje wandelen. Hoe fijn is dat met muziek? Of tijdens de sportles. Hoe demotiverend zou het sporten zijn, zonder? Muziek heeft dus echt effect op hetgeen wat je aan het doen bent. Zet dit dus vooral ook in als je even op zoek bent naar bijvoorbeeld ontspanning of juist focus.

10. Goed is goed genoeg
Als het even niet gaat, dan gaat het niet. Accepteer dit ook. Ga wat anders doen. Het hoeft niet meteen nu. Het hoeft niet meteen perfect. Begin even aan een andere taak, pak een boek en ga even lekker lezen, ga creatief aan de slag of pak een oude hobby op (welke je zoveel mogelijk thuis kan uitvoeren). Het is oké als het niet lukt. Het is oké als even geen zin hebt en niet hetgeen kan leveren wat je wilde. Morgen weer een dag!

*Extra* 11 Als al deze tips niet werken…
Het kan daarnaast ook zo zijn dat je deze tips toegepast hebt, maar dat het werken toch niet lukt. Waarschijnlijk zit er dan iets anders achter. Vind je je werk nog wel leuk? Past het nog wel bij je? Ervaar je nog genoeg voldoening, uitdaging en plezier erin?

Zo niet, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar werk dat wel bij je past en bij je aansluit. Vraag hier een 1 op 1 doorbreeksessie aan om erachter te komen wat jouw droombaan is!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise