De 15 must-do’s voor een goede motivatiebrief

Je motivatiebrief. Voor elk bedrijf weer een nieuwe brief typen. Dit kan mega tijdrovend zijn, ik weet het. Toch is het belangrijk dat je jouw motivatiebrief afstemt op het bedrijf waar je wil komen te werken en dat je jouw motivatiebrief ook afstemt op jouw CV. Dit dient eigenlijk een mooi geheel te vormen. 

In dit artikel geef ik je 15 must-do’s voor een killer motivatiebrief. 

1. Begin duidelijk en helder hoezo je de brief schrijft en sluit beleefd af. Like duh!

2. Gebruik anekdotes en levenservaringen, waardoor je jouw beweegredenen en motivatie meer kan laten zien. Daarmee bedoel ik dat je dus dingen die jij hebt meegemaakt kan gebruiken om te refereren dat jij bepaalde skills hebt waar ze naar vragen Op deze manier houd je het niet oppervlakkig, maar maak je het concreet en duidelijk voor het bedrijf. 

3. Vertel je opleiding en belangrijkste prestaties, zonder op te scheppen en een hele waslijst te benoemen.

4. Benoem je persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten en maak ook die concreet. Gebruik hierbij voorbeelden om dit te onderbouwen. Zo maak je het lekker persoonlijk en gooi vooral je eigen sausje eroverheen. Het hoeft niet allemaal zo statisch als je wellicht denkt.

5. Deel je interesses. Het bedrijf wil weten wie jij bent, niet alleen het papiertje interesseert hen. En again: gebruik hierbij levenservaringen. Hoe komt het dat je zo geïnteresseerd bent in dit bepaalde onderwerp? 

6. Schets een toekomstbeeld van jezelf in deze nieuwe baan. Wat levert jou dit op?

7. Schets een toekomstbeeld voor het bedrijf met jou in deze functie. Wat levert het hen op?

8. Zorg dat de motivatiebrief qua netheid, design en kleurgebruik aansluit op je CV en dus ook bij het bedrijf

9. Lees aandachtig de vacature en speel hierop in. Gebruik bijvoorbeeld ook letterlijk hun  taalgebruik van uit de vacature. 

10. Wees bij alles duidelijk en specifiek. Ze zoeken een avontuurlijk iemand. Hoezo ben jij avontuurlijk? Wat heb jij gedaan of meegemaakt waardoor je kan ‘’bewijzen’’ dat je avontuurlijk bent?

11. Heb je bepaalde ervaring nog niet in een sector, kan je de kwaliteiten die je nodig hebt ook vanuit andere ervaringen gebruiken. Als je dit maar goed onderbouwt. That’s the key.

12. Gebruik storytelling! Maak het zo persoonlijk en direct mogelijk. Dit is jouw kans om ze te laten proeven van wie jij echt bent, van binnen. Niet alleen welke kwaliteiten je bezit 

13. Vertel ook iets ‘’spontaans’’ over jezelf, wat aansluit op de soort functie.

14. Maak de motivatiebrief 1 pagina lang. Recruiters willen niet te veel lezen, maar wel genoeg informatie van jou terug kunnen lezen.

15. En last but nog least een inkoppertje: geen spelfouten. Hoe ,makkelijk je daar ook overheen kan lezen (jep, heb ik zelf ook vaak genoeg). Ik weet het. Maar het is écht een no go voor bedrijven!

Heb je trouwens het artikel al gelezen over het opstellen van een goed CV? Ik geef je 25 tips in dit artikel!

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise