De 15 must-do’s voor een goede motivatiebrief

Je motivatiebrief. Voor elk bedrijf weer een nieuwe brief typen. Dit kan mega tijdrovend zijn, ik weet het. Toch is het belangrijk dat je jouw motivatiebrief afstemt op het bedrijf waar je wil komen te werken en dat je jouw motivatiebrief ook afstemt op jouw CV. Dit dient eigenlijk een mooi geheel te vormen. 

In dit artikel geef ik je 15 must-do’s voor een killer motivatiebrief. 

1. Begin duidelijk en helder hoezo je de brief schrijft en sluit beleefd af. Like duh!

2. Gebruik anekdotes en levenservaringen, waardoor je jouw beweegredenen en motivatie meer kan laten zien. Daarmee bedoel ik dat je dus dingen die jij hebt meegemaakt kan gebruiken om te refereren dat jij bepaalde skills hebt waar ze naar vragen Op deze manier houd je het niet oppervlakkig, maar maak je het concreet en duidelijk voor het bedrijf. 

3. Vertel je opleiding en belangrijkste prestaties, zonder op te scheppen en een hele waslijst te benoemen.

4. Benoem je persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten en maak ook die concreet. Gebruik hierbij voorbeelden om dit te onderbouwen. Zo maak je het lekker persoonlijk en gooi vooral je eigen sausje eroverheen. Het hoeft niet allemaal zo statisch als je wellicht denkt.

5. Deel je interesses. Het bedrijf wil weten wie jij bent, niet alleen het papiertje interesseert hen. En again: gebruik hierbij levenservaringen. Hoe komt het dat je zo geïnteresseerd bent in dit bepaalde onderwerp? 

6. Schets een toekomstbeeld van jezelf in deze nieuwe baan. Wat levert jou dit op?

7. Schets een toekomstbeeld voor het bedrijf met jou in deze functie. Wat levert het hen op?

8. Zorg dat de motivatiebrief qua netheid, design en kleurgebruik aansluit op je CV en dus ook bij het bedrijf

9. Lees aandachtig de vacature en speel hierop in. Gebruik bijvoorbeeld ook letterlijk hun  taalgebruik van uit de vacature. 

10. Wees bij alles duidelijk en specifiek. Ze zoeken een avontuurlijk iemand. Hoezo ben jij avontuurlijk? Wat heb jij gedaan of meegemaakt waardoor je kan ‘’bewijzen’’ dat je avontuurlijk bent?

11. Heb je bepaalde ervaring nog niet in een sector, kan je de kwaliteiten die je nodig hebt ook vanuit andere ervaringen gebruiken. Als je dit maar goed onderbouwt. That’s the key.

12. Gebruik storytelling! Maak het zo persoonlijk en direct mogelijk. Dit is jouw kans om ze te laten proeven van wie jij echt bent, van binnen. Niet alleen welke kwaliteiten je bezit 

13. Vertel ook iets ‘’spontaans’’ over jezelf, wat aansluit op de soort functie.

14. Maak de motivatiebrief 1 pagina lang. Recruiters willen niet te veel lezen, maar wel genoeg informatie van jou terug kunnen lezen.

15. En last but nog least een inkoppertje: geen spelfouten. Hoe ,makkelijk je daar ook overheen kan lezen (jep, heb ik zelf ook vaak genoeg). Ik weet het. Maar het is écht een no go voor bedrijven!

Heb je trouwens het artikel al gelezen over het opstellen van een goed CV? Ik geef je 25 tips in dit artikel!

 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise