Je CV, wat moet je ermee? Tips voor een goede CV

Je CV. Voor veel bedrijven nog DE manier om matches te vinden voor hun vacatures. Mega achterhaald vind ik zelf, want er zijn zoveel meer mooie manieren hoe jij aan aan baan kan komen. Zo vertel ik je in dit artikel 10 manieren.

Maar goed. Je CV. Het hoort er voor sommige bedrijven nu eenmaal bij. Daarom heb ik een lijst voor je gemaakt hoe jij ervoor zorgt dat jij eruit springt. Je wil namelijk niet een van de honderden op de lijst worden. Dus wat kan je nou doen, om de aandacht te trekken naar jouw CV? Ik vertel je de basis en geef je nog extra tips zodat jouw CV een killer wordt. 

De basis van een CV is:

1. Geen spelfouten, lijkt me logisch. Ook al betrap ik mezelf daar soms ook nog op. Laat het desnoods door iemand anders controleren. Als er spelfouten in staan, wordt je CV namelijk (hoe lullig ook) per direct aan de kant geschoven.

2. Gebruik een professionele foto. Dus geen snapchat filter ladies!

3. Gebruik een professioneel e-mailadres. Dat e-mailadres uit de MSN-tijd kan niet meer met xoxo___babybeertje etc.

4. Gebruik niet te veel tekst. Houd het beknopt!

5. De dingen waar je op solliciteert, moeten opvallen in je CV. Daar bedoel ik mee: zorg dat de keypunten vanuit de vacature ook de keypunten in jouw CV zijn. You’re the one they’re looking for!

6. Laat zien wie jij bent. Maak het persoonlijk. Tuurlijk ze hoeven niet te weten welke kleur ondergoed je draagt, maar bedrijven willen weten wie jij als persoon bent, waar je voor staat en wat je graag doet. Dus ja, die wereldreis mag ook zeker op je CV!

7. Laat zien dat je moeite hebt gedaan voor dit CV.

8. De relevante dingen van het bedrijf altijd erin verwerken.

9. Bijbaantjes hoeven ze niet allemaal te weten. Alleen relevante info. De bijbaantjes kan je dus beknopt weergeven door hier een korte opsomming van te maken. Dit hoef je niet allemaal uitgebreid erin te zetten. 

10. Deel de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van de functies die je eerder hebt gehad.

11. Deel softskills, dus bijvoorbeeld dat je goed kan communiceren of doelgericht bent. Dit wil een bedrijf weten, om te controleren of jij binnen hun bedrijfscultuur past. Ook kan je ze hiermee laten weten wat ze van jou kunnen verwachten en hier kan jij dus die persoonlijke touch ook toevoegen. 

12. Vermeld bij vorig werk altijd de periode, het bedrijf en de functie

13. Vermeld ook bij de studie die je gedaan hebt de periode, studierichting je activiteiten hierbinnen

14. Vermeld ook je stages, scriptie en minor (als dit aansluit op de funtie)

Extra tips:
15. Maak bovenaan je CV een korte profielschets. Dus een aantal zinnen die jou samenvatten (en dit sluit natuurlijk weer aan op wat zij zoeken. Zo toevallig!?)

16. Verstuur je CV in PDF

17. Gebruik de kleuren van de organisatie in je CV. Deze tip is een sneaky one, maar werkt écht. Zo maak je jouw CV namelijk visueel passend bij het bedrijf en spreekt het hen al meteen meer aan. 

18. Vraag anderen om het CV te bekijken, vraag om feedback en doe dit ook als je bent afgewezen na een functie. Pijnlijk, maar leerzaam!

19. Zorg dat je eruit springt, daarom kan je ervoor zorgen om het niet in een document te typen, maar je kan ook bijvoorbeeld een Prezi-prestantatie, een Video CV maken en deze versturen of zelfs een CV oldschool met de hand schrijven en versturen per post. Wedden dat die van jou dan opvalt?

20. Zet je overige prestaties erop. Denk aan een marathon, een blog, vrijwilligerswerk, bestuur van een studentenvereniging en bijvoorbeeld een verre reis. We denken dit vaak weg, maar dit zegt heel veel over jou, je ervaring en de skills die jij opgedaan hebt. Vermeld dit dus écht op je CV!

21. Vermeld je LinkedIn-pagina, zodat ze daar ook even rond kunnen kijken. Zorg wel dat deze up-to-date en bijgehouden is.

22. Als je er even tussenuit bent geweest en je hebt een tussenjaar gehad waarbij je niet gestudeerd of gewerkt hebt is dat helemaal oke maar deel je beweegredenen. Hoezo heb je een tussenjaar gehad en wat heb je ervan opgestoken?

23. Maak het visueel en overzichtelijk. Ze moeten meteen al jouw info in één oogopslag kunnen zien. Het liefst op 1 A4tje.

24. Je kan bewijsmateriaal toevoegen, zoals je scriptie of referenties van vorige werkgevers. 

25. Houd je Facebook en Instagram privé. De foto’s van de billenschudfeestjes mogen ze bekijken zodra je daar een baan hebt.

In mijn volgende artikel deel ik tips met je over je motivatiebrief. Bekijk die hier! 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus. In dit artikel lees je 6...

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Je hebt al langer een knagend gevoel. Je zit niet op je plek en je gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Je wilt graag een carrièreswitch maken. Het liefst neem je de stap naar totaal iets anders. Dit werkveld ben je op uitgekeken. Deze branche is het niet. Je...

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? – Zo kom je erachter

Waar ben ik goed in? Een vraag die de meeste mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. Enerzijds omdat we het lastig vinden om uit te spreken wat we goed kunnen. Wij als nuchtere Nederlanders denken ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’. Dus echt je...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise