De 25+ tips om gelukkiger van te worden

Goed nieuws! Gelukkig zijn kan je leren. Ons geluksgevoel bestaat uit 3 componenten:
Leefomstandigheden, genen en mindset. Je genen zijn voor jou bepaald en die bepalen 50% van jouw geluksgevoel. Om deze reden zijn sommige mensen dus oprecht gelukkiger dan anderen, zonder daar iets voor te hoeven doen. 10% van jouw geluksgevoel komt voort uit je leefomstandigheden. De vrienden die je hebt en de omgeving waarin je je bevindt bijvoorbeeld. Daar heb je invloed op en kan je dus veranderen. Dan hebben we nog 40% over en dat is mindset. Jij kan dus met jouw mindset een enorme zwieper geven aan jouw geluksgevoel! Dat betekent dat je dus op 50% van jouw geluksgevoel invloed hebt.

Laten we daar wat aan doen! In dit artikelen lees je 25+ korte tips om je gelukkiger te voelen.

1. Geluk haal je uit de kleine dingen
Focus met je aandacht dus ook op kleine dingen. De zon die schijnt, een oude dame die glimlacht naar je als je voorbij loopt. Zo lef je de focus op positieve kleine dingen en voel je je met elk klein dingetje een stukje gelukkiger.

2. Geniet van het moment

In plaats van dat je bezig bent met het verleden of met de toekomst, wees in het hier en nu. Geniet ervan wat je nu doet. Een boek lezen in de zon, een wandeling in het bos of je kast opruimen. Het maakt niet uit wat je doet, maar be present in the moment.

3. Stap buiten je comfortzone en ga op avontuur
Op het moment dat je nieuwe dingen ontdekt of leert wordt je brein geprikkeld. Je voelt je levendiger en enthousiast. Niet voor niets dat veel van ons graag op reis gaan, omdat die comfortzone opstretchen toch gelukkig(er) zijn met zich mee brengt.

4. Geluk bevindt zich op de weg naar je doel toe
Het idee is vaak: ‘’als ik mijn studie heb behaald, dan pas ben ik gelukkig’’ of ‘’als ik 20 kilo afval, dan ben ik gelukkig’’. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Als je werkt naar een doel toe (dus de klim naar de top van de berg) daar zijn we het gelukkigst. Stel dus doelen!

5. Denk minder
Hoe minder je bezig bent met denken, twijfels en malende gedachtes hoe meer rust je hebt en gelukkiger je bent. Hoe je dat kan doen? Ga in je lijf, handen of gevoel in plaats van in je hoofd zitten.

6. Maak het jezelf gemakkelijker
We kunnen het ons zo moeilijk maken. Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Take a chillpill. Je hoeft niet altijd aan te staan, alles perfect te regelen en maar door-door-door. Maak het jezelf gemakkelijker.

7. Ga voor goed genoeg
Nummer 6 sluit hierbij aan. Het hoeft niet perfect en je hoeft je niet voor 300% in te zetten. Sterker nog, anderen hebben het niet eens door als jij je maar voor 80% inzet. Goed is dus goed genoeg. Scheelt je veel hoofdpijn en stress. Het gevolg? Een gelukkigere jij.

8. Lees een boek

Als je een boek leest, ben je met je gedachtes ergens anders. Het zorgt voor ontspanning of je leert er nieuwe dingen van. Hoe dan ook een win voor je geluksgevoel.

9. Stop met vergelijken
Iets wat we allemaal (onbewust) doen en wat met de komst van social media niet gemakkelijker is geworden… Vergelijken. Maar van vergelijken worden we ongelukkiger. Of we voelen ons minderwaardig (als we het ‘’minder goed’’ hebben) of schuldig naar anderen (als we het ‘’beter’’ hebben). Probeer dus de stoppen met vergelijken of jezelf terug te fluiten als je het bij jezelf opmerkt.

10. Vraag om hulp
Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag om hulp bij dingen waar je tegenaan loopt. Er is altijd iemand die je op welk vlak dan ook kan helpen. Geen idee wat voor werk bijvoorbeeld bij je past? Ik help je er graag mee middels een één op één doorbreeksessie. Maar ook even met de afwas, vraag je partner eens een keer in plaats van dat je het weer zelf oppakt.

11. Laat je verrassen
Controle is iets dat we (onbewust) graag hebben. Een manier om dat los te laten is door je te laten verrassen. Laat de verantwoordelijkheid eens bij de ander. Over wat voor eten je gaat eten, welke vakantiebestemming of bank er in huis komt. Heerlijk om het los te kunnen laten.

12. Durf je het niet? Zeg ja!
Makkelijk om nee te zeggen als je iets niet durft, maar hoe gaaf is het als je het TOCH zou doen? Wedden dat je erna een enorme kick hebt en trots bent op jezelf? Go for it!

13. Doe dingen met je aandacht daar
Deze sluit aan bij: wees in het moment. Als jij dingen doet je aandacht, zul je zien dat je meer ontspannen bent. Al is het naar het kopieerapparaat lopen en een aantal bladzijdes kopiëren. Ook dat kan je doen met je aandacht daar (mindful). Gelukkiger zijn gegarandeerd, want ruimte om je druk te maken of te ergeren is er niet.

14. Zorg voor fijne mensen om je heen
Jij bent het gemiddelde van de dichtbij staande 5 mensen om je heen. Zorg dus dat de mensen die je om je heen hebt fijne mensen zijn. Mensen bij wie jij jezelf kan zijn, die je inspireren, waar je van kan leren en de je accepteren voor wie jij bent. Het hebben van goede relaties is belangrijk voor je geluksgevoel. 

15. Ga de natuur in
Natuur heeft een ontspannende werking. Het brengt je in het hier en nu. Als je in de natuur bent, maak je daarnaast geluksstofjes aan. Win-win dus. Wat je doet in de natuur maakt niet uit. Een wandeling, met je handen werken of even zitten op een bankje? It’s doesn’t matter als je maar lekker met de natuur om je heen bent.

16. Gun jezelf dingen
Je hoeft niet dingen te verdienen, je bent het waard om iets te kopen voor jezelf. Je hoeft niet pas jezelf te belonen als je iets ‘’goed’’ hebt gedaan. Je mag jezelf altijd belonen. Je bent het altijd waard!

17. Verwacht niets
Op het moment dat je geen verwachtingen hebt van anderen, kan je ook niet teleurgesteld worden. Het scheelt je op die manier veel energie van te voren, maar ook achteraf. Wees oké met wat er gebeurt en wat een ander voor je doet.

18. Luister naar je gevoel
Je intuitie is je beste raadgever. Vertrouw erop en doe de dingen die goed voelen. Luister naar je gevoel en niet naar je hoofd/ratio. Wedden dat de beslissingen die je neemt veel beter bij je passen en je zo gelukkiger maken?

19. Knuffelen
Heeerlijk toch! Even lekker knuffelen maakt automatisch gelukkiger. Dit kan zijn met je partner of vriendinnen, maar werkt net zo goed met je huisdier. Even aaien en aandacht geven aan je huisdier werkt trouwens ook goed om je geluksgevoel een boost te geven.

20. Neem de tijd en stop met haasten
Hoezo zou je eigenlijk haasten? Nergens voor nodig. Vertrek iets eerder en neem lekker de tijd. Kijk om je heen, doe indrukken op en relax. Sprinten is niet nodig, je kan ook rustig wandelen. En stel je bent 5 minuten te laat? So what. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Waarschijnlijk valt dat wel mee.

21. Digital detox
Leg je telefoon, laptop en televisie eens lekker aan de kant. Wedden dat het leven opeens zoveel fijner aanvoelt? Wij mensen zijn niet gemaakt om alleen maar met technologie bezig te zijn.

22. Op tijd naar bed
En daarmee bedoel ik vooral: zorg voor genoeg slaap! Let’s be honest: je voelt je veel fitter en gelukkiger op het moment dat je een goede nachtrust hebt gehad.

23. Heb vertrouwen
Vertrouwen in jezelf. Dat je het kan, dat je genoeg bent en dat je het waard bent. Maar heb ook vertrouwen in anderen. Dat zij het ook goed doen (op hun manier) en dat het goed komt. Je maakt het onnodig lastig voor jezelf en voor anderen als je geen vertrouwen hebt.

24. Heb contact/interactie
Contacten met anderen zijn belangrijk. We halen er energie, voldoening en plezier uit. Niet voor niets dat we zoveel waarde hechten aan familie, vrienden en fijne collega’s. Zij doen ertoe als het gaat om je (werk)geluk! Ga dus lekker die interactie aan.

25. Mediteer
Voorheen zag ik dit als zweef-tefen-gedoe. Inmiddels snap ik de kracht van meditatie en het focussen op je ademhaling. Het brengt rust, zorgt ervoor dat je gedachten op een punt gerust zijn in plaats van all over the place. Het brengt rust en maakt op die manier gelukkiger.

26. Vergeef
Je kan je nog druk maken om het verleden, wanneer iemand je pijn heeft gedaan, in de steek liet of je een kans niet gegund heeft. Maar wat schiet dat op? Het kost jou veel energie en negatieve emoties, maar het verandert de situatie niet. Vergeef anderen om voor jezelf rust te krijgen.

27. Ontplooi je talenten
Ontdekken van je passie en je talenten is belangrijk. Je wil namelijk wel dagelijks bezig zijn met dingen die jou gelukkig maken en bij je passen, toch? Geen idee waar je goed in bent of bij je past? Lees dan hier meer informatie over de doorbreeksessie en meld je aan.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise