6 tips om je werkmotivatie na de vakantie terug te vinden

Het moment dat je vakantie voorbij is. Je hebt een heerlijke tijd gehad. Genoten van de zon op het strand, het barbecueën en de gezelligheid met je geliefden. Kon het maar voor altijd duren… Helaas is dat niet zo en je moet bijna weer aan de slag. En als je heel eerlijk bent is de motivatie ver te zoeken. Toch moet je eraan gaan geloven om weer te beginnen. Met deze tips heb je die motivatie zo weer gevonden, ook na een heerlijke vakantie.

1. Laat het los
Er zijn dagen dat het leven heerlijk en zonder verplichtingen is, zoals op vakantie, en er zijn dagen dat je weer terug in het gareel en de routine gaat, zoals de eerste werkdag na de vakantie. Hoe leuk je je werk ook vindt, die eerste werkdag is altijd inkomen. Onder andere door de vrijheid die je ervaren hebt en vooral dat er niets ‘moet’. Op je werk (of je nou ondernemer bent of in loondienst werkt) zijn er altijd dingen die gedaan moeten worden en waarbij je dus weer even back to reality gezogen wordt. Het is nu eenmaal zo. Laat het los en laat de dag lekker op je afkomen.

2. To-do lijst met 3 dingen
Bedenk welke 3 dingen je gedaan moet hebben op je eerste werkdag. Het is normaal en helemaal oké om nog niet helemaal productief en on top of your game te zijn. Door een korte to do lijst te maken en te zorgen dat deze 3 dingen af zijn als je stopt met werken voor die dag, heb je focus gehouden op wat het belangrijkste is. De rest komt een ander moment wel als je tijd over hebt. Het is oké dat je er op je eerste dag weer even in moet komen.

3. Beloon jezelf
Op vakantie heb je veel dingen die je doet voor jezelf. Lekker ontbijten, leuk stadje bezoeken of aan het zwembad liggen. Tijdens een werkdag voelt het alsof al die leuke dingen opeens voorbij zijn. Beloon daarom jezelf na de werkdag met een lekker diner, een boekje in de zon of een lekker ijsje met je beste vriendin. Het is belangrijk dat je jezelf die vrijheid en leuke dingen blijft gunnen.

4. Waardoor wordt je gemotiveerd?
Wist je dat er 2 vormen van motivatie zijn? Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie doe je iets omdat je dit graag wil doen, zoals het doen van betekenisvol werk. Bij extrinsieke motivatie doe je iets, omdat er een beloning van buitenaf is, zoals salaris en complimenten van collega’s. Extrinsieke motivatie breekt na een tijd op, waardoor er geen motivatie meer overblijft. Intrinsieke motivatie blijft, waardoor als jij bijvoorbeeld betekenisvol werk doet, dat je je hiervoor wil blijven inzetten.

Vraag jezelf eens af: waarom doe ik dit werk eigenlijk? Wat levert mij dit op? En wat voor soort motivatie heb ik hiervoor? Voel ik dit diep van binnen in mijzelf of komt het eigenlijk van buitenaf?

5. Wat levert het op?
Vervolgens is het belangrijk als je weet wat je motiveert, dat je bedenkt wat je werk je uiteindelijk oplevert. En dat gaat verder dan dat het je geld oplevert, want zoals je net las is dat een vorm van motivatie wat buiten jezelf ligt, waardoor die motivatie niet blijft.

Wat levert je werk je op? Voldoening? Betekenis? Plezier? Uitdaging? Energie? Rust? Als je weet wat je werk je oplevert, weet je waarvoor je het doet. Motivatieboost gegarandeerd.

Mocht je nou alleen werken voor het geld dat je ontvangt, is het belangrijk dat je werk gaat ontdekken wat wel écht bij je past. Dit doe je door middel van het 1 op 1 coachtraject. Door middel van 5 sessies leer jij waar je voor staat, wie je bent en wat je belangrijk vindt in je werk. Zo ontdek je werk waar je voldoening, energie en uitdaging uit haalt. Met als grootste doel dat jij weer gelukkig bent in je werk én daar plezier uit haalt.

6. Betekenis vinden
Als jij betekenis hebt in je werk, dan heb je een groter doel dat je nastreeft. Je weet waarvoor je het doet. De ouderen om hen te ontzorgen en een fijn leven te geven, de kinderen om hen weerbaar te maken of de millennials door hen zelfinzicht te geven. Die betekenis hebben in je werk zorgt dat je motivatie hebt omdat je weet wat je toevoegt aan de maatschappij.

Vraag jezelf dus af: wat is de betekenis die ik uit mijn werk haal? Wat is mijn toegevoegde waarde?

Blijkt dat jouw betekenis je niet veel doet en je je eigenlijk hier niet meer voor wil inzetten, verander dan van werk! Stop met het wachten op betere tijden.

Tuurlijk het is moeilijk om een andere baan te vinden, maar dat betekent niet dat je meteen moet opgeven. De eerste stap is super concreet helder hebben wat bij je past. Het coachtraject naar jouw droombaan is daar echt de juiste tool voor! Je weet snel weet wat je echt wil doen, waardoor je weer gelukkig en vol motivatie aan de slag kan.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise